Comisia Europeana ar putea anunta in aceste zile extinderea normelor privind ajutorul de stat acordat bancilor, se arata intr-o nota publicata joi pe pagina institutiei. Principiile pe baza carora prelungirea a fost convenita ca urmare a tensiunilor din pietele financiare. Detalii, pe pagina Comisiei Europene.

Context: Inca din 2008, UE a facut recomandari privind sprijinirea bancilor "Sprijinul acordat de guvern trebuie sa fie temporar, clar definit, punctual si nu trebuie sa se bazeze pe nationalitate. Actionarii nu pot trage foloase pe cheltuiala contribuabililor, iar bancile trebuie sa contribuie la costul asistentei", se arata in documentul Comisiei.

Legislatia a fost improspatata, reglementarile impuse de UE limitand utilizarea banilor proveniti de la contribuabili pentru sprijinirea companiilor private, in asa fel incat acestea sa nu beneficieze de avantaje neloiale in raport cu concurenta. Aceasta problema s-a pus de curand cand mai multe guverne europene au majorat garantiile pentru depozitele bancare, existand pericolul atragerii de capital in detrimentul altor tari.