Agentia americana de evaluare financiara Standard & Poor`s se asteapta la o recesiune usoara in Zona Euro in prima jumatate a anului 2012 si a redus, joi, previziunile de crestere economica pentru mai multe tari. Intr-un raport intitulat "Perspective Economice Europene: intoarcerea recesiunii", agentia prognozeaza o crestere economica de 0,4% pentru Zona Euro anul viitor, fata de 1,5% in acest an, scrie Reuters.

Acesta a revizuit prognoza de crestere la 0,5% pentru Franta in 2012 (fata de 0,8% anterior), 0,6% pentru Germania (fata de 1%) si de 0,1% pentru Italia (fata de 0,2%).

In 2013, cresterea s-ar putea accelera la 1,2% pentru Zona Euro, urmand sa ajunga la 1,3% in Franta, 1,5% in Germania, 0,5% in Italia si 1,0% in Spania (dupa + 0,3% asteptat in 2012).

"Ne asteptam acum la o recesiune usoara in prima jumatate a anului 2012 in Zona Euro, inainte de o revenire modesta in a doua jumatate a anului", a spus economistul care conduce S & P pentru Europa, Jean-Michel Six.

"Recesiunea iminenta care ameninta Europa a gasit primul teren fertil in Spania, Portugalia si Grecia, dar problemele economice se raspandesc acum in inima zonei euro, Franta si Spania", a adaugat aceasta.