Profesorul de economie si fostul ministru de Finante Daniel Daianu spune, la RFI, ca Zona Euro se afla "in ceasul al treisprezecelea, cand deciziile sunt obligatorii. Daca vor fi bune, apele se vor linisti pentru o vreme, se va da un ragaz pentru salvarea Zonei Euro. Daca deciziile nu sunt intelese si vor prevala interesele nationale in dauna a ceea ce este dictat de nevoia de a salva Zona Euro, lucrurile vor scapa de sub control, cu consecinte mult mai grave decat cele revelate pana acum de criza financiara si economica".

Concluzia sa vine in contextul in care, joi, doua mesaje importante s-au facut auzite in peisajul public european: presedintele BCE, Mario Draghi, a spus in Parlamentul European ca este nevoie de un semnal credibil pentru recastigarea increderii pietelor financiare. Vineri seara, a fost randul presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, sa reitereze faptul ca Franta militeaza alaturi de Germania pentru un nou tratat european de reformare a Uniuni Europene.

Este acesta semnalul credibil de care are nevoie acum Europa? Raspunde, la RFI, profesorul Daniel Daianu:

  • Cred ca cea mai importanta propozitie din ce a spus Mario Draghi in Parlamentul European este ca a facut referire la un pact fiscal care sa ilustreze o integrare mai adanca in Zona Euro a politicilor bugetare. El a sugerat ca BCE are instrumentele necesare si este dispusa sa intervina, in functie de un astfel de aranjament.
  • Examinarea reciproca a bugetelor ar fi un astfel de instrument.

Mai multe pe www.rfi.ro.