"Este limpede ca urmatoarele zile pana la summitul din9 decembrie sunt foarte importante. Probabil tarile cele mai importante din Europa -Germania si Franta- vor ajunge la un compromis in ceea ce priveste modul in care Europa va actiona. De asemenea, la fel de probabil este ca 9 decembrie sa aduca o schimbare de optica in ce priveste guvernanta. Masurile ar putea viza o mai buna coordonare a politicilor fiscale, o predictibilitate mai buna a politicilor fiscale si o coerenta politica si economica mai mare pentru ca pietele sa aiba o perceptie de crestere si de comportament pozitiv", a declarat pentru HotNews.ro Mihai Tanasescu, senior adviser al FMI.

Mihai TanasescuFoto: Hotnews

Lucrul cel mai important este reluarea increderii care nu poate fi facuta decat cu masuri concrete care sa fie credibile, a mai explicat Tanasescu. "Este crucial mesajul care va fi dat la acest summit si modul in care acest mesaj va fi perceput. Daca lucrurile vor merge in aceasta directie se va produce o intarire a zonei euro", mai arata fostul ministru al Finantelor.

"Nu cred in acei pesimisti care spun ca euro va disparea. Euro va rezista si va ramane o moneda importanta pentru sistemul financiar international. O uniune monetara are nevoie insa si de o uniune fiscala astfel incat sa nu mai existe diferente majore intre tarile care au adoptat euro", crede Tanasescu.

El admite ca exista un decalaj foarte ridicat intre viteza de reactie a pietelor financiare si cea a Statelor. "Este o distanta mare intre perceptia pietelor si modul in care politicul reuseste sa comunice. De aceea subliniez ca mesajul si comunicarea in perioada urmatoare este cruciala", conchide Tanasescu.

In 9 decembrie, liderii europeni se vor intalni pentru a discuta propunerile de modificare a tratatului Uniunii Europene, pentru a se gasi o solutie la criza datoriilor suverane din zona euro, un scenariu vizand dizolvarea zonei euro fiind exclus.

Un colaps al monedei unice europene nu ar fi in avantajul niciunuia dintre cei 17 membri ai zonei euro, iar statele aflate in dificultate trebuie sa isi puna finantele in ordine pentru a readuce stabilitatea in aceasta regiune, a declarat ministrul austriac al Finantelor. El a aratat ca ministrii de Finante din zona euro lucreaza din greu pentru a evita un eventual colaps al euro.

"Dezmembrarea zonei euro ar fi doar in avantajul celor care speculeaza cu privire la un colaps. Nu ajuta populatia, nu ajuta politicienii, nu ajuta statele", a mai spus oficialul austriac. "Nimeni nu vrea sa se produca un colaps sau o prabusire, o situatie instabila precum o intrare in incapacitate de plata. Asa ca ne straduim sa stabilizam economia zonei euro", a adaugat acesta.