Pe 1 ianuarie 2012 se implinesc 10 ani de cand bancnotele si monedele euro au fost puse in circulatie. Pentru a marca aceasta aniversare, Banca Central Europeana (BCE) a difuzat un scurt material video despre primii 10 ani de existenta a monedei unice europene.

Moneda euroFoto: europa.eu

"Cu zece ani in urma, la data de 1 ianuarie 2002, bancnotele si monedele euro au fost introduse in 12 state membre ale Uniunii Europene. Introducerea numerarului in euro a constituit o provocare fara precedent, dar s-a desfasurat fara probleme, miliarde de bancnote si monede incepand sa circule in doar cateva zile. Alte cinci state membre au adoptat euro in ultimii ani. In total, 17 state membre - si 332 de milioane de oameni - utilizeaza in prezent moneda, care a devenit un simbol al Europei, bancnotele si monedele euro devenind parte integranta din viata noastra zilnica", declara Mario Draghi, presedintele BCE.

Citeste mai multe despre bancnotele si monedele euro pe site-ul BCE

In prezent, fiecare stat membru emite propria moneda euro cu un design special pe una dintre fetele monedei. In 2012, toate statele care utilizeaza euro vor emite aceeasi moneda de 2 euro pentru a celebra 10 ani de la introducerea monedei unice. Citeste aici despre noua moneda euro comemorativa, emisa in comun in anul 2012.