Proiectul monedei unice europene a fost gresit de la inceput, iar actuala generatie de lideri europeni nu a reusit sa gaseasca solutii la problemele sale fundamentale, a declarat fostul presedinte al Comisie Europene, Jacques Delors, unul dintre principalii arhitecti ai monedei euro, intr-un interviu pentru Daily Telegraph.

Delors afirma ca erorile comise la infiintarea euro au condamnat practic moneda la actuala criza. El ii acuza pe liderii de astazi ca au facut "prea putin, prea tarziu" pentru a sprijini moneda.

Delors sustine ca actuala criza isi are originea dintr-o "eroare de executie" efecutata de liderii politici care au vegheat asupra proiectului euro la inceputuri. "Ministrii de finante nu au dorit sa vada nimic deranjant pe care sa fie nevoiti sa il rezolve", a spus el.

Expertul francez in varsta de 86 de ani, care a condus Comisia Europeana intre 1985 si 1995, a facut aceste afirmatii la o zi dupa ce Franta si Germania au facut un nou pas catre infiintarea unei uniuni fiscale complete in cadrul UE.

Delors a jucat un rol central in procesul care a dus la crearea monedei euro in 1999. Acesta considera ca actuala criza a datoriilor reflecta o amenintare asupra rolului Europei la nivel global si chiar asupra valorilor democratice europene.

Intrebat daca situatia crizei euro face parte din criza felului occidental de a "face lucrurile", Delors a replicat: "Da, asa este".

Delors, celebru in Marea Britanie pentru confruntarile publice cu Margaret Thatcher in anii 80 pe problema integrarii europene, spune ca britanicii "au avut dreptate" cand au afirmat o singura banca centrala si o singura moneda fara existenta unui stat unitar ar fi ceva instabil.

El a avertizat ca nivelul la care a ajuns criza este atat de ridicat incat "chiar si Germania" se va chinui sa gaseasca o solutie. "Pietele sunt piete. In acest moment sunt chinuite de nesiguranta".

Vezi aici intregul interviu acordat de Delors cotidianului britanic.