Proiectul euro a avut erori de la inceput, care au dus la criza de astazi - Jacques Delors, arhitect al monedei unice
Delors afirma ca erorile comise la infiintarea euro au condamnat practic moneda la actuala criza. El ii acuza pe liderii de astazi ca au facut "prea putin, prea tarziu" pentru a sprijini moneda.
Delors sustine ca actuala criza isi are originea dintr-o "eroare de executie" efecutata de liderii politici care au vegheat asupra proiectului euro la inceputuri. "Ministrii de finante nu au dorit sa vada nimic deranjant pe care sa fie nevoiti sa il rezolve", a spus el.
Expertul francez in varsta de 86 de ani, care a condus Comisia Europeana intre 1985 si 1995, a facut aceste afirmatii la o zi dupa ce Franta si Germania au facut un nou pas catre infiintarea unei uniuni fiscale complete in cadrul UE.
Delors a jucat un rol central in procesul care a dus la crearea monedei euro in 1999. Acesta considera ca actuala criza a datoriilor reflecta o amenintare asupra rolului Europei la nivel global si chiar asupra valorilor democratice europene.
Intrebat daca situatia crizei euro face parte din criza felului occidental de a "face lucrurile", Delors a replicat: "Da, asa este".
Delors, celebru in Marea Britanie pentru confruntarile publice cu Margaret Thatcher in anii 80 pe problema integrarii europene, spune ca britanicii "au avut dreptate" cand au afirmat o singura banca centrala si o singura moneda fara existenta unui stat unitar ar fi ceva instabil.
El a avertizat ca nivelul la care a ajuns criza este atat de ridicat incat "chiar si Germania" se va chinui sa gaseasca o solutie. "Pietele sunt piete. In acest moment sunt chinuite de nesiguranta".
Vezi aici intregul interviu acordat de Delors cotidianului britanic.

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
Libera circulatie si avantajele economice se pot mentine prin tratate etc, solutii sunt. Unificarea nu este posibila atat timp cat tarile componente doresc sa-si mentina si suveranitatea, in acelasi timp.
Nu merge si pace.
Spre exemplu, taxele si impozitele percepute in tari ca si Suedia sau Danemarca sunt mult mai mari decat cele din Germania sau Franta si enorme fata de cele din tari ca si Romania sau Bulgaria. De asemenea, aceste sume colectate la buget sunt directionate diferit, in functie de specificul fiecarei tari. Spre exemplu, in Suedia bugetul este directionat in special pentru protectia sociala ridicata, in timp ce in Romania el este folosit atat la plata pensiilor si salariilor, cat si pentru sustinerea invatamantului sau a sanatatii sau la constructia de autostrazi. In Suedia nu se dau bani pentru astea (sau au o pondere mai mica), pentru ca sunt activitati private.
Nu poti sa faci un sistem fiscal unitar pentru niste tari in care salariul minim variaza de la 100 de euro, ca in Bulgaria, la 2500 de euro, ca in Luxemburg sau Olanda, de ex.
Ocazia de a integra complet bugetele tarilor si de a unifica economiile lor.
Oricum solutia actuala, cu granite complet libere (ceea ce inseamna unificare) si politici economice nationale diferite (sau chiar divergente) pare a fi gresita.Vezi Grecia, care a facut ce a taiat-o capul.
Nu se intelege nimic din acesta alaturare: Delors versus Antena 3 si Sarkozy bomboana de pe tort!
Prima parte a postarii este logica, in contextul in care venerabilul chiar asta a afirmat. Dar care e legatura cu restul ?
Daca tot va plateste, macar incercati sa ganditi de banii aceia, daca scrieti din convingere ar trebui sa observati ca nu toate drumurile duc la... Basescu.
Pe noi nu ne-ati vrut, nici noi nu va vrem.
Ia vezi la unguri cum sta cu frica, ca e forintul atacat si nu pot sa-l sustina decay cu ajutor de la EU si FMI.
Delors nu afirma nicaieri ca proiectul euro a fost sortit esecului de la inceput.
Intrebarea este: va plateste cineva sa creati panica in privinta Euro, va face placere sa inventati probleme, aveti probleme de a intelege un text simplu sau pur si simplu nu stapaniti bine limba engleza?
E plina media de asa-zise stiri panicarde anti-euro si aproape ca ajungi sa crezi ca exista cineva interesat sa creeze si sa intretina o astfel de stare.
Tuturor cititorilor: cititi originalul, e cu siguranta o lectura mai utila decat acest conspect grabit si gresit.
Britanicii sunt impotriva proiectului European. Ei vor fi marii pierzatori daca Statele Unite ale Europei se realizeaza. Ei nu au avut niciodata incredere in "continentali".
Nu vom uita niciodata ca ne-au scapat de nazisti.
Nu vom uitat NICIODATA ca au incercat sa submineze UE si EURO prin toate mijloacele.
http://002euro.blogspot.com/2011/12/we-will-never-forget.html
- au sustinut timp de secole imperiul otoman care a stat sa se prabuseasca inca din sec xVII daca nu era sprijinit militar masiv de britanici chipurile sub pretextul ca altfel, Rusia ar fi devenit o fortza. (inclusiv popoarele din Balcani, atat de dispretuite de englezi, nu?)
- s-au opus intereselor Romaniei la toate tratatele de pace, inclusiv recunoasterii tarii la inceput
- au inventat teoriile naziste (pe care Hitler doar le-a preluat de la englezi, 50 de ani mai tarziu )
- ne-au scapat de nazisti ? nu cred, doar pe ei, si vreo 2 vecini. Au oprit intentionat frontul la Mediterana, asta fiind motivul principal al intoarcerii armelor la 23 august 44 din Romania, esecul tratativelor cu englezii.
- tratatele bilaterale si schimburile cu SUA,Canada si Australia depasesc de cateva ori pe cele cu EU, ei practic nu prea sunt in EU, astfel inteleasa critica lor, totul devine extrem de clar. Revenind la primul punct reiese ca ei se opun efectiv, pe fatza, dezvoltarii Europei, la fel ca-n ultimele patru secole. Nu, mersi...//(editat de HotNews.ro)
Eu zic sa imigrezi in SUA si sa lasi Europa in pace.
Realitatea actuala in Europa este ca:
- UE este o utopie, care va falimenta in urmatorii 20 de ani, din cauza eterogenitatii politice, sociale si economice ale tarilor componente.
- Nu intamplator, tarile care au refuzat intrarea in UE, de ex. Norvegia, Elvetia, sunt cele care nu sunt afectate de criza europeana. Si Rusia sta mai bine!
- Nu intamplator, tarile din UE, care nu au adoptat moneda euro (Marea Britanie, Polonia, chiar si Romania), desi au mari probleme, reusesc sa supravietuiasca. Spre deosebire de Italia (a treia economie a Europei), ca sa nu mai vorbesc de tari mai amarate economic gen Grecia, Ungaria, Spania, care sunt in colaps economic si financiar.
- Vor urma in curand Franta si Germania.
- Aceasta criza, care este doar a Europei (USA nu mai are nicio vina aici), dovedeste faptul ca proiectul UE si Euro este falimentar, este o utopie.
- Dupa parerea mea, Europa ar fi fost o forta daca s-ar fi limitat la tratate economice si politice intre tarile membre, pentru libera circulatie a marfurilor, desfiintarea taxelor vamale, libera circulatie a fortei de munca, desfiintarea vamilor si a restrictiilor pe piata muncii. Fara parlament european, fara moneda unica, fara comanda unica de la Bruxelles!
- Ca orice utopie, finalul va fi dezastruos. UE este formata din tari prea eterogene ca sa aibe un viitor comun!
- Nu se compara cu SUA. De ex., in SUA, un politist pensionar din California are aceeasi pensie ca si cel din Utah sau New York (la aceesai vechime). In Europa, un politist din Suedia are o pensie de 20 de ori mai mare decat cea a unui politist din Romania. De-aia, proiectul UE si euro este o utopie, si va sfarsi ca atare!