Agentia de evaluare financiara Standard and Poor's intentioneaza sa scada, peste trei luni, ratingul mai multor tari europene, printre care si unele care sunt notate cu "AAA", cel mai bun posibil, scrie presa internationala.

Ratingul de top AAA al Germaniei, Frantei, Austriei, Luxemburgului, Finlandei si Olandei urmeaza sa fie plasat "sub supraveghere negativa", ceea ce inseamna ca ar putea fi redus in termen de 90 zile, scrie cotidianul Financial Times in editia online de luni seara.

Franta este singura dintre cele sase tari europene amenintate al carei rating ar putea fi redus cu doua trepte la AA.

Amenintarea de reducere a ratingului vizeaza 15 tari din zona euro, sustine la randul sau, publicatia americana Wall Street Journal.

Standard and Poor's a refuzat sa comenteze informatiile. "Nu avem de facut niciun comentariu", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al S&P.

Potrivit FT, agentia a avertizat cele sase tari notate cu AAA cu o posibila retrogradare, care se justifica, potrivit agentiei, prin agravarea crizei economice si politice in Zona euro, mai scrie ziarul britanic.

In ceea ce priveste Germania, cea mai mare economie din Zona euro, agentia este ingrijorata de "impactul potential" a ceea ce considera "o agravare a problemelor monetare, financiare si politice ale Uniunii Europene, economice si monetare".

Amenintarea cu o posibila retrogradare a ratingului "triplu A", care permite unei tari sa se imprumute la dobanzi avantajoase de pe pietele internationale, vine in contextul in care liderii Zonei euro, Germania si Franta, cauta modalitati de iesire din criza datoriei publice. Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy au convenit, luni, sa intareasca disciplina fiscala.

In 28 noiembrie, agentia de evaluare Moody`s avertizase statele europene ca o deteriorare rapida a crizei datoriilor pune in pericol ratingurile lor de credit.