O serie de politicieni germani denunta un complot american impotriva Zonei Euro, dupa amenintarea agentiei S&P de degradare a ratingului Berlinului
Cancelarul Angela Merkel a ales un ton neutru pentru a reactiona, declarat marti ca trebuie continuata "aplicarea reformelor importante" din Zona Euro, dupa anuntul agentiei americane.
Berlinul si Parisul publicasera deja luni seara un comunicat comun in care se declarau "deplin solidari" pentru "asigurarea stabilitatii Zonei Euro".
S&P a plasat luni "sub supraveghere negativa" ratingul privind datoriile pe termen lung in cazul a 15 tari din Zona Euro, printre care si Germania, care are ratingul "AAA", cel mai bun posibil.
Acest fapt inseamna ca Germania, prima economie europeana si mult mai sanatoasa in comparatie cu numeroase alte tari, risca sa se trezeasca cu o majorare a costurilor de imprumut.
Spre deosebire de Angela Merkel, unii membri ai coalitiei liberal-conservatoare au atacat dur decizia S&P.
"Nu sunt un partizan al teoriilor complotului dar cateodata este dificil sa scapi de impresia ca anumite agentii de rating si anumiti gestionari de fonduri americane lucreaza impotriva Zonei Euro", a afirmat, in editia online a cotidianului Handelsblatt, Rainer Bruderle, unul dintre liderii partidului liberal FDP si fost ministru al Economiei.
Din partidul CDU, condus de Merkel, Michael Fuchs a declarat pentru Die Welt ca vede "un calcul de ordin politic in spatele acestui anunt" al S&P, care vizeaza deturnarea atentiei de la problema imensa a datoriilor cu care se confrunta Statele Unite.
"Datoria Statelor Unite o depaseste pe cea a intregii Zone Euro", si-a exprimat indignarea numarul doi al grupului parlamentar al CDU.
Hans Michelbach, unul dintre liderii CSU, a cerut "interzicerea notarii statelor" in Europa.
Usor mai moderat, Michael Meister, unul dintre specialistii in probleme economice ai taberei conservatoare, a cerut "ruperea monopolului" celor trei mari agentii de rating (Standard and Poor's, Moody's si Fitch), intr-o declaratie acordata Handelsblatt Online.
Ziarele dezbat intens acest anunt, in editiile electronice.
Pentru marele ziar de centru stanga Suddeutsche Zeitung, "chiar si elevii model nu mai sunt la adapost".
Financial Times Deutschland, apropiat de mediul de afaceri, s-a declarat indignat de informatiile care au precedat anuntul oficial din noaptea de luni spre marti, criticand dur politica de comunicare a S&P, care a declansat deja un scandal imens anuntand din greseala, in 10 noiembrie, o degradare a ratingului Frantei.
"Ultimul lucru de care aveau nevoie investitorii deja nervosi (...) era impresia ca se folosesc carti masluite pe piata datoriilor suverane", scrie un editorialist al cotidianului.
Ziarul Tagesspiegel vorbeste despre "teroarea din noapte" dar considera ca agentia americana ar putea, facand acest anunt imediat inainte de un summit european crucial, sa "majoreze presiunea" si sa "o ajute pe doamna Merkel sa-si atinga scopurile", respectiv sa impuna o disciplina bugetara de fier in Zona Euro.
Un punct de vedere impartasit de ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble. "Este vorba de cea mai buna incitatie posibila pentru summitul din aceasta saptamana (...) Nu pot sa-mi imaginez ceva mai eficient".

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
Pe de alta parte, Fuchs are dreptate cu "datoria SUA o depaseste pe cea a intregii Zone Euro", dar omite sa spuna doua lucruri - cat reprezinta, procentual, datoria zonei Euro, precum si faptul ca PIB-ul SUA e mai mare decat al intregii zone Euro.
De ce sa fim atit de siguri ca stim realitatea ruseasca si putem prevedea neschimbarea? Cine intelege ritmul si acceleratia si sensul schimbarilor?
Procentual fata de PIB, datoria zonei euro este mai mica decat a SUA; nu cu mult, dar e mai mica. De fapt, cu exceptia Greciei, care conteaza mai putin la statistici pentru ca e mica din mai toate punctele de vedere, doar Italia are o datorie relativa mai mare decat SUA.
Fara sa intram in detalii, lucrurile stau cam la fel (de prost) in ambele... hmmm... federatii. Diferenta e ca SUA e totusi o singura tara, cu un singur guvern, nu un turn Babel in care fiecare (si mai ales aia mai prapaditi) spune si mai ales face cum vrea.
adica pe cap de producator si de consumator.
sa vedem cati muncesc in ambele parti pentru a realiza acele pib si cati trag acele pib.
si atunci ai o imagine mai clara si despre potentialul fiearuia, sa mearga mai departe...
In al doilea rand, in UE e o problema de credibilitate care a plecat din sudul socialist si care s-a extins ca o molima in toate Europa ajung acum si Germania din urma. E normal ca si Germania sa fie afectata de rating, din moment ce Germania a deschis larg sacii de bani pentru statele socialiste din sud,crescandu-si datoria pentru acestea din urma. nota de plata va veni in cele din urma si pentru Germania. Germania nu poate fi izolata la capitolul incredere in capacitatea de returnare a datoriei sale de vreme ce zona in care exporta cel mai mult, zona Euro, este grav afectata de criza datoriilor si de o criza a cresterii, asa cum lumea nu poate face abstractie de o criza a Americii.
In al treilea rand, greutatea economica globala se muta in Asia, iar ceea ce iti doresti tu se va intampla probabil, insa pentru copii tai, iar lumea nu va mai fi una dominata de o gandire a civlizatiei crestine occidentale, ci de una a civilizatiei asiatice - chineze si indiene. Ramane sa te decizi ce e mai bine pentru copii tai.
Cat despre ce a inventat SUA... nici nu are sens sa incep, caci tot ce au facut ei au facut pe baza "importurilor" de forta de munca si/sau creiere... Adica, au avut bani asa ca au "inventat" ... dar sa stii ca nu sunt cu nimic mai "smecheri" decat europenii, japonezii, rusii sau chiar indieni si chinezii...
Uniunea ne-naturala a tarilor europene si aparitia euro au fost de la bun inceput un complot german impotriva SUA. Nemtii nu au renuntat la ambitiile lor, doar au schimbat strategiile, au inteles ca nu merge cu razboaie mondiale si incearca o cale politico-economica.
Mie se pare normal ca SUA sa incerce sa se protejeze. E un test pentru europeni in general, trebuie sa demonstreze ca stiu ce vor, sa se regrupeze si sa devina mai creativi. Rolul de lider mondial nu va fi usor de obtinut, trebuie sa demonstezi ca ai calitatile necesare.
Intr-adevar tu de mult bati toba pe aici, ca si Energizer bunny, care stie doar un singur lucru dar nu se poate opri.
Cateva fapte:
In Italia varsta de pensionare actuala e 60 ani la barbati si 57 ani la femei, asta in ciuda faptului ca au o natalitate foarte mica si o populatie imbatranita deja.
In Grecia pana nu demult majoritatea lucrau la stat si aveau 14 salarii lunare, ;-o
Spania si-a dezvoltat economia pe spatele unui boom imobiliar extrem de risipitor, vezi aici:
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/spain/8807723/Spains-white-elephants-how-countrys-airports-lie-empty.html
Portugalia e in criza inca dinaintea crizei.
In concluzie sudul european e un loc frumos pentru vacante dar o zona cu grave probleme economice. Si asta afecteaza in mod direct si Germania si alte state solide, cu care impart modeda Euro.
Deci vrei sa extinzi Euro in Rusia si China? :-))))
Nu e cazul, odata ce marile puteri Romania si Bulgaria vor adera la Euro, problema se rezolva.
Poate iei si tu o pauza de la batutul tobei si mai studiezi un pic (asa cativa ani buni), si visul iti va fi implinit atunci - dolarul nu va mai fi moneda dominanta, alaturi vor sta yuanul si rupia.
Si cu un pic de noroc poate si marca germana.
tot ce are de facut, sa bata dolarul, este sa dea drumul la tiparnitza. asta cer majoritatea euro sefilor, dar merkel, nein !
cat despre puturosenia americanilor, cum zicea unul satul de batut toba, varsta de pensionare este 67 de ani, atat pentru domni, cat si pentru doamne.
cica germania este cel mai mare exportator.
aici sunt luate in calcul si exporturile in italia, grecia, romania, bulgaria, in tot ue.
tzarile puturosilor, prin tratat, favorizeaza marfurile germane, care, in alte tzari ue intra fara taxe vamale.
deci, odata avantaj serviciu cu profituri mai mari la nemti. dezavantaj la celelalte tzati care nu mai incaseaza taxe vamale la bugetele lor. si nu'si mai pot proteja productia proprie, de concurenta nemteasca.
dezavantaj la americani, canadieni, japonezi, ale caror marfuri sunt grevate de taxe vamale, la import, in europa unita, si nu mai pot concura pe nemti.
deci, ca sa nu mai bat toba, o masina japoneza sau coreana, nu poate concura cu una nemteasca, pe piata poloneza, taman din cauza barierelor vamale.
este asta o treaba cusher ?
daca germania are avantajul asta, trebuie sa accepte sa returneze spre comunitate, parte din profitul realizat din avantajele oferite de comunitate.
daca vor sa mentina piata asta libera, trebuie s'o ajute sa existe, in continuare.
altfel, cu marca, drahma, peseta, vw va trebui sa plateasca taxe vamale, la fel ca hyunday, honda, sau ford.
caci, daca piere euro, se destrama si uniunea.
vor nemtii asta ?
daca nu, trebuie sa respecte partenerii, la bine si la rau.
bineinteles, cu conditia ca si partenerii sa mai stranga cureaua, sa mai faca ca nemtii.
convietuire inseamna compromisuri.
Merkel nu vrea ca ECB sa cumpere eurobonduri, pentru ca atunci euro s-ar devaloriza si bancile germane ar fi afectate.
Politicienii din sudul UE si-ar dori asta nespus, pentru ca ar iesi din criza cu ajutorul (si pe spinarea) germanilor.
Cu alte cuvinte Merkel ar fi mai degraba dispusa sa se destrame("sa pice") UE decat euro, iar restul tarilor din UE si-ar dori mai degraba invers.
Dar totul e bineinteles opera amricanilor, masonilor, evreilor, ungurilor, tiganilor, martienilor etc
celelalte tzari au pierdut posibilitatea sa'si protejeze propriile produse si n'au mai incasat la bugete niste bani din taxe vamale.
daca merkel forteaza si pica euro, nu'i exclus ca sa se destrame unionul, apar barierele protectioniste, si atunci sa'i vedem daca mai fac profit tot asa de bun.
SUA e terminata daca euro reuseste si inlocuieste dolarul obosit ca moneda de schimb.
Numai in mintile bolnave economiile si valutele sint separate, iar razboaiele sint "la comun". Trecutul a ales razboaiele, ca sa putem trage azi niste concluzii despre "impreuna" si "separat".
de bani.Daca Germaniei nu-i convine sa tipareasca euro pentru ca are imprumuturi de recuperat,in schimb,SUA prin tiparirea de bani exporta inflatie si-si diminueaza datoriile.
Oricum,"cand SUA stranuta,lumea face gripa".
Agentiile de rating au clientii lor care platesc subscriptie si in primul rand acele rating-uri/calificative sunt pentru ei. Asa cum bancile de investitii au clienti carora le furnizeaza note in care recomanda sa cumperi/ sa vinzi / etc diferite actiuni sau produse financiare. Politicienii pot solicita cel mult ca acele rating-uri sa fie ignorate de toata lumea :-).
Iar despre USA - bond-ul guvernamental la 10% are yield-ul aprox. 2 % / an iar cel pe 30 % aprox, 3 % /an. Asta inseamna ca isi pot finanta datorille si le pot rostogoli.
Hai sa vedem daca Italia poate face asta cu yield-ul la aprox. 7 % / an sau Grecia unde deja yield-ul la bond-ul pe 10 ani este de 32 %.
Restul e demagogie. Daca nu ar fi ECB care ar cumpara fara numar bond-urile tarilor aflate in impas, probabil ca acum Eurozone-ul era doar o poveste frumoasa. Mai departe sa vedem daca ECB nu devine o banca toxica prin natura acelor achizitii.
Salutari !
Pentru statele care iau insa imprumuturi in USD s-ar putea sa nu fie insa minunat... (vezi Germania)
"Tiparnita" asa cum o numesti nu e o masina mare de printat bani si de acolo se distribuie la marginea drumului. Procesul de "quantitative easing" inseamna altceva si are multiple forme prin care o banca centrala poate interveni in economie. Exemple recente - se cumpara cu "fresh money" bond-uri emise de companii private peste un anumit rating, se cumpara bond-uri emise de guvern, etc.. Totul cu scopul de a ajuta economia, de ex. prin dobanzi foarte joase (yield scazut pentru finantare prin credite).
Oricum, suntem pe un site public - eu sunt un anonim - nu ma derajeaza un comentariu marcat cu minus doar pentru ca nu a fost inteles.
Salutari !
totalul rezervelor usa este de 149 mii de milioane de dolari, in echivalent, din care, cam o treime, in foreign assetes, adica moneda si alte valori straine, adica 48 mii de milioane dolari/echivalent.
deci, ca sa faca rau nemtilor, americanii isi dau foc la rezervele in euro, care sunt cea mai mare parte din cele 48 mii de milioane. euro si yeni.
cu alte cuvinte, ii dai in cap aluia dela care ai de luat..
or fi americanii mari mancatori de hamburgeri (haha nume nemtzesc !), dar modern banking a fost inventat de anglo saxoni.
nemtii cu munca, ei cu banii ! :-)
hai, nu va infierbantati prea tare, zau !
alesii nemtilor, probabil social demokakratii, au si ei alegeri, alegatori. tre sa' gaseasca pe altcineva de vina: puturosii din sud, americanii si, in curand, venusienii, caci martienii sunt deja in euro.
In:
Confessions of an Economic Hit Man ... [hit man = someone engaged for murder, cheating, fraud ...]
Text + Video [click <Real Audio Stream>]
http://www.democracynow.org/2004/11/9/confessions_of_an_economic_hit_man
NB. Cartea se poate cumpara la:
http://www.amazon.com/Confessions-Economic-Hit-John-Perkins
http://www.amazon.com/ ...
Se va citi:
http://www.amazon.com/Confessions-Economic-Hit-John-Perkins/dp/0452287081/ref=pd_sim_b_2 [format obisnuit, digital sau audio, inclusiv]