Germania a primit cu nemultumire amenintarea S&P privind degradarea ratingului "AAA" iar o serie de voci importante din coalitia de guvernare nu au ezitat sa vorbeasca despre un complot american impotriva Zonei Euro, relateaza AFP.

Cancelarul Angela Merkel a ales un ton neutru pentru a reactiona, declarat marti ca trebuie continuata "aplicarea reformelor importante" din Zona Euro, dupa anuntul agentiei americane.

Berlinul si Parisul publicasera deja luni seara un comunicat comun in care se declarau "deplin solidari" pentru "asigurarea stabilitatii Zonei Euro".

S&P a plasat luni "sub supraveghere negativa" ratingul privind datoriile pe termen lung in cazul a 15 tari din Zona Euro, printre care si Germania, care are ratingul "AAA", cel mai bun posibil.

Acest fapt inseamna ca Germania, prima economie europeana si mult mai sanatoasa in comparatie cu numeroase alte tari, risca sa se trezeasca cu o majorare a costurilor de imprumut.

Spre deosebire de Angela Merkel, unii membri ai coalitiei liberal-conservatoare au atacat dur decizia S&P.

"Nu sunt un partizan al teoriilor complotului dar cateodata este dificil sa scapi de impresia ca anumite agentii de rating si anumiti gestionari de fonduri americane lucreaza impotriva Zonei Euro", a afirmat, in editia online a cotidianului Handelsblatt, Rainer Bruderle, unul dintre liderii partidului liberal FDP si fost ministru al Economiei.

Din partidul CDU, condus de Merkel, Michael Fuchs a declarat pentru Die Welt ca vede "un calcul de ordin politic in spatele acestui anunt" al S&P, care vizeaza deturnarea atentiei de la problema imensa a datoriilor cu care se confrunta Statele Unite.

"Datoria Statelor Unite o depaseste pe cea a intregii Zone Euro", si-a exprimat indignarea numarul doi al grupului parlamentar al CDU.

Hans Michelbach, unul dintre liderii CSU, a cerut "interzicerea notarii statelor" in Europa.

Usor mai moderat, Michael Meister, unul dintre specialistii in probleme economice ai taberei conservatoare, a cerut "ruperea monopolului" celor trei mari agentii de rating (Standard and Poor's, Moody's si Fitch), intr-o declaratie acordata Handelsblatt Online.

Ziarele dezbat intens acest anunt, in editiile electronice.

Pentru marele ziar de centru stanga Suddeutsche Zeitung, "chiar si elevii model nu mai sunt la adapost".

Financial Times Deutschland, apropiat de mediul de afaceri, s-a declarat indignat de informatiile care au precedat anuntul oficial din noaptea de luni spre marti, criticand dur politica de comunicare a S&P, care a declansat deja un scandal imens anuntand din greseala, in 10 noiembrie, o degradare a ratingului Frantei.

"Ultimul lucru de care aveau nevoie investitorii deja nervosi (...) era impresia ca se folosesc carti masluite pe piata datoriilor suverane", scrie un editorialist al cotidianului.

Ziarul Tagesspiegel vorbeste despre "teroarea din noapte" dar considera ca agentia americana ar putea, facand acest anunt imediat inainte de un summit european crucial, sa "majoreze presiunea" si sa "o ajute pe doamna Merkel sa-si atinga scopurile", respectiv sa impuna o disciplina bugetara de fier in Zona Euro.

Un punct de vedere impartasit de ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble. "Este vorba de cea mai buna incitatie posibila pentru summitul din aceasta saptamana (...) Nu pot sa-mi imaginez ceva mai eficient".