Comisia Europeana ar putea sa beneficieze de autoritatea de a impune masuri de austeritate in tarile din zona euro care au beneficiat de un plan de salvare - Grecia, Irlanda sau Portugalia, in locul guvernelor nationale. Mai mult, aceste state ar putea pierde drepturile de vot in UE, potrivit unor propuneri radicale discutate la Bruxelles inaintea summitului UE de saptamana aceasta si obtinute de cotidianul The Guardian.

Un document confidential care circula intre liderii europeni marti, semnat de Herman Van Rompuy - presedintele Consiliului European care va prezida summitul de joi si vineri - si obtinut de publicatia britanica sustine ca eurobond-urile sau punerea la comun a datoriei din zona euro ar putea fi unelte puternice de combatere a crizei, in ciuda rezistentei exprimate de Germania.

Documentul face apel la "mai mult control intruziv asupra politicilor nationale bugetare de catre UE" si propune mai multe optiuni de a impune disciplina fiscala peste nivelul national.

Lucrarea de doua pagini va fi discutata miercuri de catre oficiali, in incercarea de a ajunge la un consens inaintea summitului.

Insa ar putea duce la o rebeliune din partea tarilor din zona euro la care se refera Van Rompuy, care practic subliniaza nevoia pentru un regim punitiv supravegheat de institutiile europene cu noi puteri de interventie, noteaza The Guardian.

Daca propunerile sunt adoptate, ar insemna un prejudiciu adus caracterului suveran al statelor membre in ceea ce priveste politicile bugetare, fiscale, economice. Iar in cazul in care acestea nu se conformeaza, se pot impune "sanctiuni politice precum suspendarea temporara a drepturilor de vot in consiliile europene".

Insa el vorbeste si de "premierea" celor care au un comportament fiscal model, folosindu-se astfel de bugetul UE, mai scrie The Guardian.

Totodata, referitor la "uniunea fiscala" in zona euro propusa de Germania, Van Rompuy se refera la potentialul pentru armonizarea reformelor in domeniile pensiilor, securitate sociala, piata muncii.

In ceea ce priveste cele doua cele mai importante reguli care guverneaza moneda euro - deficit bugetar de maxim 3% din PIB si plafonul de indatorare de pana la 60% din PIB, Van Rompuy solicita "reguli mai stricte" si "capacitate extinsa a institutiilor europene de a le pune in aplicare".