Grecia a adoptat miercuri bugetul pentru 2012, unul care cuprinde masuri severe de austeritate si care deschide perspectiva unui deceniu de eforturi grele in incercarea Greciei de a-si asigura viitorul in zona euro.

Parlamentul elen a anticipat o scadere brusca a deficitului si un al cincilea an consecutiv de recesiune impunand masuri dure populatiei pentru a-si respecta promisiunile facute creditorilor sai.

Bugetul pe 2012 include majorari de taxe, taxe noi, reduceri la salariile functionarilor publici si reducerea numarului de angajati in sectorul public, ceea ce va duce probabil la o scadere a nivelului standardelor de trai pentru cea mai mare parte a populatiei.

Guvernul condus Lucas Papademos a obtinut pentru acest buget 258 de voturi pentru din 299 voturi, 41 de deputati votand impotriva.

Georgios Provopoulos, guvernatorul bancii centrale a Greciei, a explicat legislativului motivul pentru care economia nationala nu reuseste sa iasa din recesiune: sistemului bancar grec ii lipseste motivul care sa genereze cresterea financiara. Cu alte cuvinte, in ultima vreme oamenii au retras sume neobisnuit de mari, anunta Spiegel Online.

Statisticile arata ca economiile si depozitele private atingeau la inceputul lui 2010 valoarea de 237,7 miliarde de euro, iar la inceputul lui 2011 scazusera cu 49 miliarde. Scaderea s-a accelerat in ultimele doua luni, astfel ca in septembrie si octombrie economiile si depozitele private au scazut cu inca 14 miliarde. Scaderea continua dramatic si in primele zile ale lunii noiembrie. In bancile grecesti se mai afla doar 170 miliarde euro, cu 30% mai putin decat in ianuarie 2010.