Presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel i-au trimis o scrisoare presedintelui CE, Herman Van Rompuy, in care au cerut un nou cadru UE care sa accelereze progresul catre o baza comuna de impozitare, o taxa pe tranzactiile financiare si convergenta politicilor de pe piata fortei de munca, transmite Telegraph. Solicitarea a venit cu o zi inaintea startului summit-ului crucial de la Bruxelles, in cadrul caruia sefii de stat si de Guvern din cele 27 de tari membre UE se vor intalni la Consiliul European pentru a decide, in esenta, reguli mai stricte pentru zona euro.

23.55 New York Stock Exchange a incheiat in evolutie mixta sedinta de tranzactionare de miercuri, pe fondul speculatiilor privind o eventuala interventie a G20 in procesul de salvare a zonei euro, puternic afectata de criza datoriilor: Dow Jones a castigat 0,38%, iar Nasdaq a ramas nemodificat (-0.01%).

23.20 Agentia de rating Standard & Poor's a anuntat, miercuri, ca intentioneaza sa coboare ratingul mai multor banci importante din zona euro, in urma unei revizuiri ample a criteriilor pe care se bazeaza calificativele acordate de agentie, relateaza AFP, citand un comunicat al agentiei.

Printre bancile vizate se numara bancile franceze BNP Paribas, BPCE, Credit Agricole si Societe General, institutiile financiare germane Deutsche Bank si Commerzbank sau banca italiana UniCredit. Agentia nu exclude plasarea sub supraveghere negativa a altor banci din zona euro, se arata in comunicatul S&P.

19.13: Bancile europene au inchis in scadere, potrivit AFP. Indicele FTSE100 al Bursei din Londra a scazut cu 20 de puncte pana la 5.546,91 puncte (cu 0,4%). Indicele Dax al Bursei din Frankfurt a scazut cu 0,5%, pana la 5.994,73 puncte, trecand sub 6.000 de puncte pentru prima data dupa 30 noiembrie.

Bursa din Paris a inchis miercuri in scadere usoara de 0,11%. Indicele CAC al Bursei din Paris a scazut cu 3,65 puncte pana la 3.175,98 puncte.

Indicele Dow Jones din New York a scazut cu 20 de puncte (0,17%).

19.01: Anunt neasteptat al Agentiei Bancare Europene: Institutia va anunta joi, la ora 17.00 GMT (19.00 ora Romaniei), suma totala pe care bancile trebuie sa o stranga pentru a reface increderea in sectorul bancar. In urma anuntului, bancile vor prezenta individual de ce suma au nevoie. (The Guardian)

18.40: Presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel i-au trimis o scrisoare presedintelui Consiliului Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, in care au cerut un nou cadru UE care sa accelereze progresul catre o baza comuna de impozitare, o taxa pe tranzactiile financiare si convergenta politicilor de pe piata fortei de munca. (The Telegraph)

"Un nou cadrul juridic comun, in deplina concordanta cu piata interna, ar trebui sa fie stabilit pentru a permite progrese mai rapide in domenii specifice.

Criza actuala a scos la iveala, fara mila, deficiente in constructia de Uniunii Economice si Monetare. Un stalp de sustinere economic puternic, alaturi de moneda unica, este indispensabil, bazandu-se pe consolidarea guvernantei pentru a promova disciplina fiscala dar si o crestere mai puternica si sporirea competitivitatii.

Pentru a atinge aceste obiective, avem nevoie de un contract reinnoit intre statele membre ale zonei euro", se arata in scrisoarea celor doi lideri europeni.

17.30: Fostul presedinte francez Valery Giscard d'Estaing a sugerat, intr-un interviu acordat Reuters, ca Grecia ar trebui sa ia in considerare posibilitatea de a parasi zona euro. Apelul este semnificativ in conditiile in care Giscard a promovat, in timpul mandatului sau, candidatura Greciei la UE.

16.27: BCE ar putea anunta, joi, un pachet de masuri pentru stimularea inprumuturilor bancare, potrivit declaratiilor a trei oficiali din zona euro, citati de Bloomberg.

16.15: Bursele au inceput, din nou, sa scada. Indicele FTSE 100 al Bursei din Londra a scazut cu 23 de puncte (0,4%) si indicele DAX al Bursei din Frankfurt a scazut cu 0,3%. Totusi, indicele CAC al Bursei din Paris s-a apreciat cu 0,15%. (The Guardian)

15.47: Agentia de rating Standard & Poor's a pus, miercuri, sub supraveghere, cu implicatii negative, agentia irlandeza pentru administrarea bunurilor National Asset Management Agency, potrivit The Guardian. Miscarea are loc la o zi dupa ce agentia a pus sub supraveghere, pentru o eventuala retrogradare, ratingul maxim "AAA" al Facilitatii Europene pentru Stabilitate Financiara (FESF), dupa ce a luat luni o decizie similara pentru 15 state din zona euro.

14.40: Bursele europene si-au redus castigurile, miercuri la pranz, dupa ce optimismul cu privire la succesul viitorului summit a scazut in urma declaratiilor facute de oficialii germani, informeaza AFP. Pana la ora 11:45 GMT (13:45 ora Romaniei), indicele CAC al Bursei din Paris a inregistrat o crestere de 0,8%, indicele DAX al Bursei din Frankfurt s-a apreciat cu 0,47%, Bursa din Madrid a crescut cu 0,54%. Bursa londoneza a inregistrat o crestere cu 0,28%, iar cea din Milano cu 0,24%.

14.20: Intr-o sedinta a Parlamentului britanic, premierul David Cameron a afirmat ca economia britanica "a inghetat" din cauza crizei zonei euro si ca va incerca sa obtina anumite garantii pentru Marea Britanie la summitul european ce va avea loc weekend-ul acesta, titreaza The Telegraph. "Este absolut vital sa o protejam [n.r. industria serviciilor financiare]. O vedem sub un atac continuu de reglementare din partea autoritatilor de la Bruxelles si cred ca exista oportunitatea, mai ales daca vorbim de un tratat al celor 27 de state, sa asiguram unele garantii nu doar pentru aceasta industrie, ci care sa ne dea mai multa putere si control asupra regulamentului din Camera Comunelor", a declarat David Cameron.

13.59: Bancile europene au imprumutat, miercuri, peste 50 milioane de dolari, de cinci ori mai mult decat preconizat, de la Banca Centrala Europeana, titreaza Reuters. Este prima oferta de acest fel a BCE de cand institutia a scazut costurile de imprumut in dolari. Imprumuturile sunt un semn ca, pe fondul intensificarii crizei, unele banci din zona euro au probleme cu imprumuturile in dolari.

12.51: Finantarea din partea Bancile Centrale Europene catre bancile italiene a inregistrat o crestere puternica, ajungand la 153 miliarde de euro in noiembrie, de la 111,3 miliarde de euro in octombrie, potrivit datelor Bancii Italiei citate de The Guardian. La sfarsitul lunii iunie cifra era de doar 41,3 miliarde de euro.

12.40: Fondul European de Stabilitate Financiara (EFSF) a anuntat miercuri ca va organiza o licitatie pentru vanzarea de obligatiuni pe termen scurt pana la sfarsitul acestui an. "Lansarea unui program de refinantare pe termen scurt este concordanta cu ambitia noastra de a extinde domeniul de actiune al EFSF prin utilizarea de noi instrumente. Acest program nu va inlocui emisiune pe termen lung ale EFSF, dar ii va conferi Fondului mai multa flexibilitate", a declarat seful Fondului, Klaus Regling, citat de AFP.

12.30: Germania a plasat cu succes obligatiuni guvernamentale pe cinci ani, in valoare de 4,09 miliarde de euro. Cererea a depasit cu mult oferta, de maxim cinci miliarde de euro, investitorii depunand cereri de 8,76 miliarde de euro. Licitatia a fost asteptata cu interes dupa dificultatile cu care s-a confruntat Trezoreria in urma cu doua saptamani.

12.22: Zhu Min, directorul adjunct al FMI: Fondul Monetar International are suficiente resurse in acest moment pentru a acorda ajutor statelor membre (Economic Times)

12:08: Germania intentioneaza sa vanda obligatiuni cu scadenta la cinci ani in valoare de maxim cinci miliarde de euro. La licitatia organizata in urma cu doua saptamani, cererea pentru bondurile germane a fost insuficienta, iar Banca Centrala a fost nevoita sa intervina cu o suma mare de bani pentru a se asigura ca licitatia nu este un esec.

12.02: Presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel vor prezenta miercuri propunerile lor pentru consolidarea fiscala a zonei euro presedintelui UE, Herman Van Rompuy, insa s-ar putea confrunta cu un obstacol neasteptat. Premierul britanic a ridicat miza pentru semnarea unui nou tratat al Uniunii Europene dupa ce scopul a devenit clar: includerea unor propuneri pentru ca UE sa aiba un "control intruziv" asupra bugetelor nationale. (Citeste mai multe aici)

10.38: Bursele europene au deschis in crestere miercuri, pe fondul optimismului investitorilor ca liderii europeni vor ajunge la un acord pentru stoparea crizei din zona euro la summit-ul european care va incepe joi, potrivit AFP. La Paris, indicele CAC 40 se aprecia cu 1,75% dupa primele tranzactii ale zilei, la 3.235,20 puncte, iar indicele FTSE 100 al Bursei din Londra crestea cu 0,65%, pana la 5.604,73 puncte. Dax, indicele principal al Bursei din Frankfurt, avansa cu 1,45%, la 6116,26.

Un document confidential, semnat de Herman Van Rompuy - presedintele CE, care circula intre liderii europeni arata ca Comisia Europeana ar putea sa beneficieze de autoritatea de a impune masuri de austeritate in tarile din zona euro care au beneficiat de un plan de salvare - Grecia, Irlanda si Portugalia, in locul guvernelor nationale. Mai mult aceste state si-ar putea pierde drepturile de vor in UE. Documentul mai arata ca euro-obligatiunile sau punereala comun a datoriei din zona euro ar putea fi unelte puternice in combaterea crizei, in ciuda opozitiei exprimate de Germania.

Documentul face apel la "mai mult control intruziv asupra politicilor nationale bugetare de catre UE" si propune mai multe optiuni de a impune disciplina fiscala peste nivelul national.

Lucrarea de doua pagini va fi discutata miercuri de catre oficiali, in incercarea de a ajunge la un consens inaintea summitului.