Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

​Ariton: Seful Hidroelectrica, Constantin Trihenea, si-a dat demisia

Directorul general al Hidroelectrica, Constantin Trihenea, si-a dat demisia din aceasta functie. Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat pentru HotNews.ro ca Trihenea a demisionat "din motive personale". Decizia vine la scurt timp dupa ce Constantin Trihenea a anuntat ca Hidroelectrica intentioneaza sa creasca preturile la energia livrata populatiei cu 50%, de la 1 ianuarie 2012, deoarece compania a avut de suferit anul acesta din cauza secetei. Acesta a precizat ca preturile stabilite prin contractele reglementate sunt sub costurile de productie si se situeaza la jumatate fata de nivelul pietei. In ceea ce priveste contractele bilaterale, Hidroelectrica intentioneaza sa majoreze preturile cu 3,5% de la inceputul anului viitor si sa scada cantitatile livrate. Constantin Trihenea a fost numit in functia de director general al Hidroelectrica pe 1 ianuarie 2011, inlocuindu-l pe Mihai David. Pentru a ajunge la Hidroelectrica, Trihenea a renuntat la functia de prefect al judetului Sibiu.

S&P a plasat sub supraveghere negativa ratingul Fondului European de Stabilitate. Agentia va examina daca summit-ul UE va putea restabili increderea investitorilor

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a plasat sub supraveghere negativa ratingul Fondului European de Stabilitate Financiara. Decizia vine dupa ce agentia a plasat sub supraveghere calificativele principalelor state din zona euro. Fondul European de Stabilitate Financiara risca retrogradarea ratingului maxim triplu A cu una sau doua trepte, potrivit unei analize realizate de Agentia France Presse. Oficialii Standard & Poor's au anuntat ca vor lua in considerare daca summit-ul Uniunii Europene de la sfarsitul acestei saptamani de la Bruxelles va putea restabili increderea pe piata.

Francois Fillon: Destramarea zonei euro ar avea un cost exorbitant

Premierul francez Francois Fillon a declarat ca destramarea zonei euro ar avea un cost exorbitant, care ar putea ajunge pana la jumatate din Produsul Intern Brut anual pentru economiile mai slabe din zona euro. "Continentul european ar fi ruinat", a avertizat Francois Fillon, in cadrul unui discurs in Parlament. Oficialul francez a precizat ca scopul reuniunii franco-germane de la inceputul saptamanii a fost obtinerea unui plan pentru consolidarea guvernantei fiscale din zona euro, care sa fie finalizat pana in luna martie si ratificat pana la finele anului viitor. Premierul francez a declarat ca este mult mai probabil ca noul tratat al Uniunii Europene sa fie semnat de cei 17 membri ai zonei euro, decat de toti cei 27 de membri ai Uniunii.

Jose Manuel Barroso: Germania trebuie sa continue sa dea asigurari ca va face tot posibilul pentru a mentine stabilitatea zonei euro

Presedintele Comisie Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut Germaniei sa continue sa dea asigurari partenerilor sai ca va face tot posibilul pentru a mentine stabilitatea zonei euro. Oficialul a precizat ca summit-ul Uniunii Europene din aceasta saptamana ar putea deveni un punct de cotitura pentru recastigarea increderii pietelor. Introducerea euroobligatiunilor ar putea fi o masura pe termen mediu si lung pentru a asigura stabilitatea si lichiditatea statelor din zona euro, sustine Barroso. In ce priveste cele mai importante decizii ale summit-ului din 8 si 9 decembrie, presedintele Comisiei Europene a vorbit despre simplificarea procedurilor prin care un stat poate primi ajutor de la fondul de salvare si despre mesajul catre investitorii privati ca reducerea datoriilor Greciei este o masura exceptionala.

Comisia Europeana investigheaza Apple si cinci edituri importante pentru un posibil cartel in domeniul cartilor electronice

Comisia Europeana investigheaza Apple si cinci edituri importante pentru un posibil cartel in domeniul cartilor electronice. Executivul european a anuntat ca a demarat aceasta ancheta pentru a afla daca Apple a incheiat sau nu intelegeri ilegale cu cinci edituri, intelegeri care ar fi afectat concurenta pe piata cartilor electronice.