INS: Salariul mediu  brut din octombrie- 2008 lei. Netul, 1457 lei

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 7 decembrie 2011, 10:08 Economie | Finanţe & Bănci


In luna octombrie 2011, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2008 lei, in scadere cu 9 lei fata de luna septembrie, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica remis miercuri HotNews.ro.

Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1457 lei, in scadere fata de luna anterioara cu 7 lei (-0,5%). Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitatile de servicii informatice (3688 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (872 lei), se mai spune in document.
 • Castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum
Indicele castigului salarial real pentru luna octombrie 2011 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 98,9%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 117,7%, cu 1,4 puncte procentual mai mic fata de cel inregistrat in luna septembrie 2011.
 • Octombrie 2011 comparativ cu septembrie 2011
In luna octombrie 2011, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta cand s-au acordat prime ocazionale (inclusiv prime de vacanta, trimestriale si pentru -ziua petrolistului-  ori s-au platit concedii de odihna din fondul de salarii si sume din alte fonduri  (inclusiv tichete de masa). De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna octombrie au fost in scadere comparativ cu luna precedenta ca urmare a realizarilor de productii ori incasarilor mai mici (functie de contracte).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

- cu  28,7% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv cu 20,4% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului;
- intre 16% si 19% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), extractia minereurilor metalifere;
- intre 2,5% si 5,5% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, transporturi aeriene.

Cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, din activitatile sectorului economic, s-au inregistrat ca urmare a acordarii de prime ocazionale, a realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte), a disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mici.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

- intre 4,5% si 5,5% in transporturi pe apa, cercetare-dezvoltare;
- intre 3% si 4% in alte activitati extractive, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrari audio si activitati de editare muzicala; activitati de difuzare si transmitere de programe), tranzactii imobiliare;
- intre 2% si 3% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), extractia carbunelui superior si inferior, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), fabricarea altor mijloace de transport.

In sectorul bugetar  s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna septembrie in: 

- sanatate si asistenta sociala (2,1%) - ca urmare a neefectuarii platii drepturilor salariale cuvenite salariatilor din unele unitati din domeniul asistentei sociale care se confrunta cu dificultati financiare, precum si a disponibilizarii personalului care realiza castiguri salariale mici.
- invatamant (0,5%) - ca urmare a platii cu ora a cadrelor didactice;
- administratie publica (0,2%) - ca urmare a acordarii de sume pentru promovarea in grad ori a diferentelor pentru sporul de vechime.

Fata de luna iulie 2010 (luna in care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 118/2010) castigul salarial mediu net din luna octombrie 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 18,8% in sanatate si asistenta sociala, cu 11,8% in invatamant, respectiv cu 10,5% in administratia publica. Fata de luna octombrie 2010 (luna de referinta pentru aplicarea majorarii cu 15% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 285/2010) castigul salarial mediu net din luna octombrie 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 16,8% in administratia publica, cu 16,8% in sanatate si asistenta sociala, respectiv cu 8,9% in invatamant.
 • Octombrie 2011 comparativ cu Octombrie 2010
Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,7%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 105,0%.
 • Precizari metodologice   
Datele lunare privind castigul salarial si efectivul de salariati sunt obtinute printr-o cercetare statistica selectiva. Pentru dimensionarea esantionului s-a luat in considerare obtinerea unor estimatii ale principalelor caracteristici cercetate, care sa fie afectate de erori in limita a +/-3% si garantate cu o probabilitate de 95%. Incepand cu luna ianuarie 2011 esantionul cuprinde 25000 unitati economico-sociale. Unitatile din sectorul bugetar sunt cuprinse exhaustiv in cercetare, exceptie facand unitatile administratiei publice locale pentru care datele la nivelul consiliilor locale comunale se culeg pe baza de esantion reprezentativ la nivel de judet (cca. 770 de unitati). Pentru sectorul economic, au fost incluse in cercetare unitatile cu 4 salariati si peste, care reprezinta 93,32% din numarul total al salariatilor din acest sector.

Informatiile referitoare la sectorul bugetar trebuie utilizate cu atentie, deoarece datele se refera la statisticile din activitatile economice (agregate dupa activitatea omogena) conform CAEN Rev.2. de administratie publica, invatamant si sanatate si asistenta sociala (inclusiv sector privat pentru invatamant - cca.3%, respectiv sanatate si asistenta sociala - cca. 5%), exclusiv fortele armate si personalul asimilat (MApN, SRI, MAI etc.).  Aceste statistici nu tin cont de forma de finantare, scopul lor fiind cel de furnizare de informatii pe activitati economice conform CAEN Rev.2.

Castigul salarial nominal brut cuprinde salariile, respectiv drepturile in bani si in natura cuvenite salariatilor pentru  munca efectiv prestata (inclusiv pentru timpul lucrat suplimentar) potrivit formei de salarizare aplicata, sporurile si indemnizatiile acordate ca procent din salariu sau in sume fixe, alte adaosuri la salarii potrivit legii, sumele platite pentru timpul nelucrat (indemnizatiile pentru concediile de odihna si studii, zile de sarbatoare si alte zile libere, sumele platite din fondul de salarii pentru concediile medicale), premiile, primele de vacanta si alte sume platite din fondul de salarii conform actelor normative sau contractelor colective de munca, sumele platite din profitul net si alte fonduri (inclusiv contravaloarea tichetelor de masa).

Castigul salarial nominal net se obtine prin scaderea din castigul salarial nominal brut a: impozitului, contributiei salariatilor pentru asigurarile sociale de sanatate, contributiei individuale de asigurari sociale de stat si a contributiei salariatilor la bugetul asigurarilor pentru somaj. Castigul salarial mediu lunar reprezinta raportul dintre sumele platite salariatilor de catre agentii economici in luna de referinta, indiferent pentru ce perioada se cuvin si numarul mediu de salariati. Numarul mediu al salariatilor reprezinta o medie aritmetica simpla calculata pe baza efectivelor zilnice ale salariatilor din luna respectiva. Salariatii care nu sunt angajati cu norma intreaga se includ in numarul mediu proportional cu timpul de lucru prevazut in contractul de munca.

In efectivul de salariati luat in calcul se includ numai persoanele care au fost platite pentru luna respectiva. Nu se iau in considerare: salariatii aflati in concediu fara plata, in greva, detasati la lucru in strainatate si cei al caror contract de munca/raport de serviciu a fost suspendat. Indicele castigului salarial nominal brut se calculeaza ca raport intre castigul salarial mediu nominal brut din luna curenta si cel din luna de comparatie, exprimat procentual. Indicele castigului salarial nominal net se calculeaza ca raport intre castigul salarial mediu nominal net din luna curenta si cel din luna de comparatie, exprimat procentual. Indicele castigului salarial real se calculeaza ca raport intre indicele castigului salarial nominal mediu net si indicele general al preturilor de consum al populatiei, exprimat procentual.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2733 vizualizari

 • -1 (3 voturi)    
  metodologie (Miercuri, 7 decembrie 2011, 10:56)

  calin [anonim]

  Ar fi indicat sa precizati mai multe despre metodologia de calcul.
  Intrebare intrebatoare :
  -s-a efectual vre-o normalizare a esantionului utilizat pentru calcul?
  -de ce se foloseste media aritmetica simpla? datele care rezulta din asemenea calcul nu sunt reprezentative.
  -de ce nu se foloseste media ponderata?

  Parerea mea este ca aceste date din articol nu sunt reprezentative pentru ca nu au fost calculate corect.
 • -1 (3 voturi)    
  octombrie 1990 (Miercuri, 7 decembrie 2011, 11:16)

  Ionutz [anonim]

  de ce reveniti la comparatia cu 1990 si nu cu octombrie 1989, pentru o informare corecta poate ne puteti oferi si aceasta informatie, multumesc
 • -2 (2 voturi)    
  re (Miercuri, 7 decembrie 2011, 12:08)

  vali [anonim]

  (integrare in) UE domnule redactor. de unde aceste cresteri? nu considera niciuna dintree sursele dvs diminuarile sau va luati doar dupa salariul de incadrare?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by