​BNR a publicat marti date despre evolutia creditelor si restantelor in luna octombrie, iar trendul nu difera fata de lunile anterioare: numarul restantierilor persoane fizice scade, dar restantele cresc, in timp ce calitatea portofoliilor de credite continua sa se deterioreze, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

  • 1. Numarul restantierilor si al restantelor

La sfarsitul lunii octombrie, numarul persoanelor fizice care inregistrau intarzieri mai mari de 30 de zile la plata ratelor a fost de 700.807, in scadere cu circa 34.000 fata de octombrie 2010. In acelasi timp, numarul restantelor a scazut in ultimul an cu 83.600 si a ajuns la 1,02 milioane, iar soldul restantelor a urcat de la 5,37 miliarde lei in octombrie 2010, la 7,2 miliarde lei acum. Practic, suma restanta/cap de restantier a crescut de la 7.300 lei, la 10.300 lei.

Cel mai probabil, reducerea numarului de restantieri inregistrata in ultimul an a fost determinata de faptul ca numarul celor iesiti din statistici (prin executari silite sau vanzari de portofolii catre companiile de recuperari) a inceput sa creasca, depasind astfel constant numarul noilor restantieri.

  • 2. Restante: populatie versus companii

Restantele la banci reprezentand intarzieri mai mari de 30 de zile la plata ratelor au insumat in octombrie 19,36 miliarde lei, suma din care 37,3% sau 7,2 mld. lei reprezinta restantele populatiei, iar 62,7% sau 12,14 mld. lei reprezinta restantele companiilor.

Comparativ cu octombrie 2010, restantele populatiei sunt in crestere cu 34%, iar cele ale companiilor cu 40%. Ca pondere in total sold de credite, pe segmentul populatiei, restantele au ajuns la 6,9%, iar pe segmentul companiilor, restantele au ajuns la 10,4%.

  • 3. Structura portofoliilor de credite

Si in octombrie, calitatea portofoliilor de credite s-a inrautatit, astfel incat, soldul creditelor fara niciun fel de probleme nu mai reprezinta decat 46,4% din total, restul de 53,6% reprezentand creditele aflate in observatie (19%), substandard (11,2%), indoielnice (4,2%) si cele trecute la pierderi (18,7%).

In ultimul an, soldul creditelor trecute la pierderi a crescut cu 7,6 mld. lei si a ajuns la 40,7 mld. lei.

  • 4. Evolutia provizioanelor constituite de banci

Sumele puse deoparte de catre banci pentru a acoperi pierderile potentiale generate de activitatea de creditare au ajuns la 30,6 mld. lei la sfarsitul lunii octombrie, in crestre cu 0,59 mld. lei fata de septembrie, acesta fiind cel mai redus avans lunar din ultimele 7 luni.

Pe de alta parte insa, anul trecut, in octombrie, provizioanele au avansat cu doar 0,26 miliarde lei.

  • 5. Cererea de credite

Numarul interogarilor bazei de date a Centralei Riscurilor Bancare aproape ca s-a triplat in octombrie fata de septembrie, ajungand la 305.845, cel mai ridicat numar din ultimii trei ani.

O banca, atunci cand doreste sa afle bonitatea unui client propriu sau potential (sau cand o persoana doreste sa contracteze un credit) il verifica la CRB, astfel ca evolutia numarului de interogari arata in buna masura evolutia interesului pentru creditare.

Totusi, este foarte probabil ca aceasta crestere sa fi fost puternic influentata de discutiile privitoare la restrictionarea creditarii, discutii care au avut loc in septembrie si octombrie.

6. Numarul creditelor aflate in derulare

Desi numarul interogarilor CRB a crescut puternic in octombrie, numarul creditelor cu o valoare mai mare de 20.000 lei (sau echivalent) aflate in derulare a scazut cu 3.780 si a ajuns la 1,501 milioane.

In ultimele 7 luni, numarul creditelor aflate in derulare a crescut totusi cu cca 45.000, semn ca numarul creditelor noi acordate de banci in aceasta perioada a fost mai mare decat numarul creditelor ajunse la scadenta sau returnate in avans.

  • Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.