Redactia HotNews.ro a solicitat celor mai importanti lideri din zona economica sa isi exprime asteptarile legate de summitul care va avea loc la Berlin in urmatoarele doua zile. Din cele peste 20 de raspunsuri primite, mesajul este unul optimist. Intr-un fel sau altul actuala criza va lua sfarsit, cu conditia ca eforturile politicienilor sa fie asumate si de catre piete. "Discutiile din aceste zile sunt cruciale pentru restabilirea increderii in Europa si in zona Euro. De aceea cred ca pe linga decizia deja cunoscuta de modificare a Tratatului de catre toate statele membre UE (nu numai statele zonei Euro), liderii europeni trebuie sa vina cu masuri sau cu instrumente credibile pentru a asigura investitorii ca Europa are capabilitatea de actiune", a explicat pentru HotNews.ro Mihai Tanasescu, senior adviser la FMI si fost ministru de Finante al Romaniei.

Mihai TanasescuFoto: Hotnews

In acest sens, cred ca devansarea termenului de intrare in functiune (mijloc 2012) a Mecanismului de Stabilitate Europeana (cu o capacitate financiara de 500 miliarde Euro), impreuna cu deja existentul Fond de Stabiltate Financiara Europeana (cu o capacitate financiara de 440 miliarde Euro), si cu o intarire a rolului si a resurselor financiare ale FMI, pot constitui mesaje clare, detaliate si credibile, in asa fel incit pietele sa reactioneze pozitiv", a mai spus Mihai Tanasescu.

Demnitarul roman, al carui nume a fost vehiculat in cadrul intentiilor de remaniere guvernamentala ca ocupand diverse functii in potentialele Guverne viitoare a mai aratat ca in acelasi timp crearea unui pachet de instrumente financiare credibile, reprezinta si cerinta clara a Bancii Centrale Europene, care alaturi de instrumentele financiare aratate mai sus poate completa curba de incredere si de stabilitate. "Este limpede ca de la acest Summit se asteapta ca politicul sa raspunda fara echivoc si in detaliu la problemele cu care se confrunta zona Euro", a conchis Tanasescu.

Incepand de joi, 8 decembrie, sefii de stat si de Guvern din cele 27 de tari membre UE se vor intalni la Consiliul European de la Bruxelles pentru a decide, in esenta, reguli mai stricte pentru zona euro.

Vezi si LIVE TEXTUL HotNews.ro pe aceasta tema