Agentia de rating Standard & Poor's a plasat sub supraveghere ratingul de top "AAA" al Uniunii Europene, explicand ca finantarea din cadrul Uniunii ar putea fi afectata de criza datoriilor din zona euro. De asemenea, agentia a anuntat ca intentioneaza sa coboare ratingul mai multor banci importante din zona euro, in urma unei revizuiri ample a criteriilor pe care se bazeaza calificativele acordate de agentie, relateaza AFP, citand un comunicat al agentiei.

S&P, care atribuie aceasta nota Uniunii Europene din 1976, a explicat intr-un comunicat ca finantarea UE va suporta consecintele crizei datoriilor publice din zona euro.

Printre bancile vizate se numara bancile franceze BNP Paribas, BPCE, Credit Agricole si Societe General, institutiile financiare germane Deutsche Bank si Commerzbank sau banca italiana UniCredit. Agentia nu exclude plasarea sub supraveghere negativa a altor banci din zona euro, se arata in comunicatul S&P.

Agentia a plasat, marti, sub supraveghere negativa ratingul Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF) ca urmare a deciziei sale de a plasa sub supraveghere calificativele principalelor state din zona euro, potrivit AFP. EFSF risca retrogradarea ratingului maxim "AAA" cu una sau doua trepte.

Standard and Poor's (S&P) a anuntat luni ca intentioneaza sa reduca nota de solvabilitate pe termen lung pentru sase tari din zona euro notate cu "AAA" si pentru alte noua tari din zona.

Ratingul de top AAA al Germaniei, Frantei, Austriei, Luxemburgului, Finlandei si Olandei urmeaza sa fie plasat "sub supraveghere negativa", ceea ce inseamna ca ar putea fi redus in termen de 90 zile, scrie cotidianul Financial Times in editia online de luni seara.

S&P a avertizat anterior ca isi va schimba criteriile de evaluare a bancilor, ca urmare a crizei financiare, noua metodologie acordand o importanta sporita mediului macroeconomic.

Agentia urmeaza sa dea publicitatii, pana cel mai tarziu la 15 decembrie, lista modificarilor pentru bancile mai putin importante, in functie de apartenenta geografica.