Agentia de rating Dagong, controlata de statul chinez, a anuntat joi ca a redus ratingul pentru datoria publica a Frantei de la "AA-" la "A +", ca urmare a cresterii economice slabe si a datoriei publice din ce in ce mai mari.

"Din cauza problemelor structurale pe plan intern, economia franceza a aratat o vitalitate mai mica si competitivitatea sa internationala continua sa se deterioreze. Pe termen mediu, cresterea economica va ramane slaba", a estimat agentia de rating din China, care se proclama independenta fata de guvern, scrie AFP.

Dagong se alatura astfel celor mai importante agentii internationale de rating, cum ar fi cea americana Standard & Poor`s, care amenintase Franta ca isi va pierde ratingul de top "AAA" acesta urmand sa fie coborat cu doua trepte.

Scaderea competitivitatii din Franta este vizibila prin reducerea exporturilor, mai ales in domeniul noilor tehnologii, "cresterea graduala a deficitului de cont curent, cresterea economica lenta si somajul ridicat", spune Dagong.

Agentia chineza vede trei motive pentru acest declin: "salariile cresc mai repede decat productivitatea", "taxele ridicate si ajutoarele sociale numeroase reduc performanta pe piata fortei de munca", si "imbatranirea populatiei care restrictioneaza potentialul de crestere economica".

In 1 decembrie, agentia americana de rating Egan-Jones a redus la "A" nota acordata datoriei publice a Frantei, cu cinci trepte sub "triplul A" atribuit de bine-cunoscutele Standard and Poor's, Moody's si Fitch.