Sefii de stat si de Guvern din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene se reunesc, incepand de joi seara, la Consiliul European de iarna de la Bruxelles, pentru a decide reguli mai stricte pentru zona euro, aflata in pragul colapsului economic. Cativa dintre liderii europeni asteptati la summit se afla deja la Marsilia, unde are loc joi o reuniune a partidelor conservatoare din Europa. Printre liderii europeni aflati la Marsilia se afla si Angela Merkel si Nicolas Sarkozy.

Ora 00:30 Bursa de pe Wall Street a inchis sedinta de tranzactionare in scadere: Dow a scazut cu 1,63%, iar Nasdaq cu 1,99%. Potrivit cifrelor finale la inchidere, indicele Dow Jones Industrial Average a scazut cu 198.67 puncte la 11,997.70 puncte, iar Nasdaq, dominat de tehnologie, de la 52.83 puncte la 2596.38 de puncte. Indicele Standard & Poor 500 a pierdut 2.11% (26.66 puncte), ajungand in final la 1,234.35 puncte.

Ora 22:30 Reuniunea la nivel inalt a debutat in jurul orei locale 20 (ora 21, ora Romaniei) cu o cina informala, care s-ar putea prelungi pana noaptea tarziu, conform unor surse diplomatice europene.

Programul a inceput cu o reuniune la care au participat presedintele francez Nicolas Sarkozy, cancelarul german Angela Merkel, directoarea Fondului Monetar International (FMI) Christine Lagarde, presedintele UE Herman Van Rompuy, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso si liderul ministrilor de Finante din zona euro Jean-Claude Juncker.

Ora 20:45 Premierul britanic David Cameron a amenintat joi ca va face uz de dreptul de veto in cazul unei modificari a tratatelor Uniunii Europene (UE) care nu ar tine cont de "interesele" tarii sale, inaintea unui summit considerat crucial pentru viitorul Zonei Euro, din care Londra nu face parte, relateaza AFP.

"Avem nevoie, evident, sa readucem stabilitatea in Zona Euro, este bine pentru tarile europene si pentru Marea Britanie, de asemenea, dar trebuie in acelasi timp sa protejam interesele britanicilor", a declarat el in fata ziaristilor, la sosirea la Bruxelles.

Cu putin timp inainte de a parasi Londra, el a agitat amenintarea unui veto.

Ora 20:00 Cancelarul german Angela Merkel anunta un posibil summit special al zonei euro, la Bruxelles.

Ora 19:50 Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a cerut Uniunii Europene sa isi adune "vointa politica" in fata crizei, declarandu-se inca o data "foarte ingrijorat" de consecintele sale.

"Sunt evident foarte ingrijorat de ceea ce se intampla in Europa", a afirmat Obama, intr-o conferinta de presa sustinuta la Casa Alba, subliniind totodata ca europenii "recunosc acum ca este urgent sa faca ceva important si indraznet" in privinta acestui dosar.

Ora 19:10 Fondul Monetar International (FMI) "va participa" la "eforturile" Zonei Euro in fata crizei datoriilor suverane, a declarat directorul general al Fondului, Christine Lagarde, la sosirea la Bruxelles.

"Este mult de munca, trebuie sa fie coordonat, trebuie sa fie decisiv", a spus ea, in fata ziaristilor.

Ora 19:00 Autoritatea bancara europeana (EBA) a cifrat la 114,7 miliarde de euro nevoile de recapitalizare a bancilor europene pentru a face fata crizei, in crestere cu circa 8 miliarde fata de precedenta estimare, a anuntat joi agentia de presa Bloomberg, citata de AFP.

Bancile germane au nevoie de 13,1 miliarde de euro, respectiv peste dublul sumei provizorii de 5,2 miliarde de euro anuntata la finele lui octombrie. Bancile italiele au nevoie de 15,4 miliarde de euro (fata de 14,77 miliarde) iar cele franceze de 7,3 miliarde (fata de 8,84 miliarde), potrivit surselor citate de Bloomberg.

Ora 18:00 Dupa ce deschisesera pe verde, bursele europene au raspuns negativ la mesajul presedintelui Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, care a exclus din nou posibilitatea unei interventii sporite pe piata datoriilor publice.

La ora 15,15 GMT, Parisul pierdea 2,21%, Milano 3,13%, Madridul 0,71% iar Frankfurt 1,31%. Bursa din Londra a intrat si ea pe rosu, in scadere cu 0,31%.

Si bursa din New York a deschis in pierdere. In jurul orei 15,05 GMT, Dow Jones pierdea 0,61% iar Nasdaq 0,70%.

Ora 17:20Premierul polonez Donald Tusk a afirmat ca se opune unei "Europe cu mai multe viteze", afirmand ca "Europa este reprezentata de cele 27 de state membre, nu 17 sau 17 plus", cum au in vedere Franta si Germania.

Ora 16:30 Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat convinsa, la congresul PPE din Marsilia, ca europenii vor gasi "solutiile bune" la summitul de la Bruxelles pentru a face fata crizei datoriilor.

"Vom gasi solutiile bune. Sunt convinsa ca vom gasi o solutie la toate intrebarile", a spus Merkel, care a recunoscut insa ca dezbaterile de la summit vot fi "dificile".

"Cer intelegere de la cei care nu au euro. Va trebui sa exprimam un semnal puternic in exterior. Cuvintele singure nu ajung, ne trebuie mai multe legaturi, ne trebuie o modificare a tratatelor", a pledata cancelarul german.

Ora 16:00 BCE a revizuit in scadere puternica estimarile de crestere ale Zonei Euro pentru anul viitor, la 0,3%, fata de previziunea initiala de 1,3%, din cauza "puternicii incertitudini legate de criza datoriilor", a precizat presedintele institutiei, Mario Draghi.

Ora 15,15 Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a afirmat joi ca tarile europene mai au la dispozitie cateva saptamani pentru a lua deciziile de stopare a crizei datoriilor suverane si a avertizat ca "niciodata riscul de explozie al Europei nu a fost atat de mare", relateaza AFP.

Ora 14:50 Banca Centrala Europeana a redus dobanda de politica monetara la 1%, fata de nivelul precedent de 1,25%, avand in vedere degradarea continua a conjuncturii din Zoan Euro, in plina criza a datoriilor suverane, relateaza AFP.

Ora 14,30 Standard and Poor's (S&P), care a amenintat luni ca va degrada 15 tari din Zona Euro, nu are in vedere un scenariu al dezmembrarii uniunii monetare, a afirmat economistul sef pentru Europa al agentiei de rating, Jean-Michel Six.

"Nu luam in considerare un astfel de scenariu in prezent", a spus Six, reamintind ca cele doua ipoteze macroeconomice avute in vedere pentru Europa in 2012 se bazeaza pe existenta Zonei Euro.

Aceste doua scenarii vizeaza fie o relansare, dupa o recesiune tehnica, fie o recesiune si mai severa. Probabilitatile sunt 60% pentru prima varianta si 40% pentru cea de-a doua.

Ora 13:20 Schimbarea tratatelor UE nu este solutia pe care pietele o asteapta in fata crizei datoriilor suverane, a afirmat premierul suedez Fredrik Reinfeld.

"Schimbari legale ale tratatelor care ar putea lua timp sunt poate necesare, dar nu cred ca aceasta este solutia pe care pietele o asteapta", a precizat Fredrik Reinfeld.

"Pietele vor sa stie daca forta noastra de interventie este suficienta si daca facem suficient pentru a creste disciplina bugetara si pentru reformarea tarilor care au probleme. Acestea sunt solutiile", a adaugat el.

Ora 12:50 Presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a criticat din nou, joi, Germania, solicitand acestei tari sa inceteze sa se prezinte drept un elev model in materie de disciplina bugetara, relateaza AFP.

"Mi se pare cateodata straniu ca Germania se simte inconjurata de elevi nesilitori in materie de stabilitate", a declarat luxemburghezul, care este seful ministrilor de finante din Zona Euro, pentru cotidianul Suddeutsche Zeitung.

Ora 12:30Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut joi liderilor din Uniunea Europeana "sa faca totul pentru a garanta ireversibilitatea euro", cu cateva ore inainte de debutul summitului decisiv de la Bruxelles.

"Lansez un apel la toti sefii de stat si de guvern (...). Trebuie sa facem totul, toti, impreuna, intreaga Uniune Europeana, pentru a garanta ireversibilitatea euro", a declarat acesta, la Marsilia, unde participa la o reuniune a liderilor Partidului Popular European (PPE), dreapta europeana.

Ora 10:25 Principalele burse europene au deschis in crestere sedinta de joi, o zi incarcata din punct de vedere al deciziilor financiare, pe fondul asteptarilor legate de reuniunea Bancii Centrale Europene si a debutului summitului european, relateaza AFP.

La Paris, indicele CAC 40 avansa cu 26,35 puncte, pana la 3.202,33 puncte, la ora 08,00 GMT, dupa un recul de 0,11% inregistrat miercuri.

Bursa din Londra a deschis si ea in crestere, indicele Footsie-100 al principalelor valori castigand 35,01 puncte la primele schimburi, respectiv 0,63% in raport cu inchiderea de miercuri.

Indicele vedeta Dax al Bursei din Frankfurt a deschis pe verde, in crestere cu 1%, pana la 6.054,56 puncte.

Ora 9:50: Ministrul francez al Afacerilor europene, Jean Leonetti, declara, inaintea summit-ului crucial de la Bruxelles: "Situatia in interiorul Uniunii Europene este grava. Euro poate exploda, iar Europa se poate destrama, iar aceasta ar reprezenta o catastrofa nu doar pentru Europa, ci si pentru restul lumii", a declarat oficialul francez la postul de televiziune Canal Plus, potrivit AFP.