Majoritatea investitorilor la nivel mondial estimeaza ca in China urmeaza o criza bancara in urmatorii cinci ani, arata un sondaj realizat de Bloomberg.

61% dintre participantii la sondaj spun ca se asteapta la o scadere dramatica a industriei financiare pana la sfarsitul anului 2016 si doar 10% sunt siguri ca bancile chineze vor reusi sa scape de probleme, potrivit sondajului la care au participat 1.097 de investitori, analisti si traderi, in perioada 5-6 decembrie 2011.

Dovezile incetinirii cresterii economice in China - incluzand cea mai slaba performanta a sectorului manufacturier in mai mult de doi ani, scaderea vanzarilor de case si a exporturilor - au alimentat ingrijorarile ca creditele neperformante vor fi tot mai multe in a doua cea mai mare economie a lumii.

De la începutul acestui an, indicele MSCI China Financials, care monitorizează evoluţia acţiunilor bancare chineze, a înregistrat o scădere de 22%.

Entuziasmul pentru investitii in China a scazut la jumatate fata de 2009. In ultimul sondaj al Bloomberg, 21% dintre participanti au spus ca aceasta tara este un loc bun pentru investitii in 2012, fata de 44% in octombrie 2009.

46% spun ca economia Chinei se "deterioreaza" fata de 38% la sondajul din septembrie. 40% dintre investitori cred totusi ca economia acestei tari este "stabila".