Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

​Summit-ul de la Bruxelles ia startul astazi. Care sunt marile mize?

Sefii de stat si de Guvern din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene se reunesc, incepand de astazi, la Consiliul European de la Bruxelles pentru a decide reguli mai stricte pentru zona euro. Aceste noi reguli au fost anuntate, in linii mari, luni, la Paris, de presedintele francez Nicolas Sarkozy si de cancelarul Angela Merkel. In esenta, liderii UE vor decide daca accepta "planul Merkozy", acela de a trece de la simpla uniune monetara la guvernanta fiscala, adica la un control mai strict asupra bugetelor tarilor din zona euro. Mai trebuie stabilit cum se vor produce aceste schimbari, cat de repede si ce mecanisme de sanctionare vor fi impuse tarilor indisciplinate. Intrebarea cheie a summit-ului este de unde vor veni banii pentru costurile sinucigase ale tarilor super indatorate? O alta mare intrebare a Consiliului European de la Bruxelles este cate tari din cele 27 membre vor accepta sa mearga cu bugetul la control la Bruxelles, sa astepte evaluarile tehnocratilor si comisarilor - nealesi prin vot democratic - si, daca nu si-au facut bine lectiile, sa primeasca sanctiuni decise de Curtea Europeana de Justitie? Tot la summit vom afla cate tari vor accepta, pe langa supervizarea bugetelor (ceea ce este deja prevazut prin acordul Euro-plus), pasul urmator - guvernanta fiscala - adica un sistem de impozitare si taxare unic pentru zona euro. La Bruxelles se va mai stabili cum vor fi aplicate aceste noi reguli bugetare ale UE - aceleasi pentru toate statele - pentru a repara defectele de constructie ale zonei euro: prin schimbari de tratat (varianta lunga, dar sigura) sau prin acordul guvernelor (varianta scurta, dar incerta)? Ultima mare intrebare este cum va reusi Uniunea Europeana sa adune trilionul salvarii in Fondul european de urgenta, din care sa se imprumute marile natiuni indatorate, in conditiile in care pietele le ofera bani la cote "sinucigase"? Prin garantii de la Banca Centrala Europeana (BCE), prin alte credite de la FMI sau prin combinatii ale celor doua. Fara solutii la aceste probleme, agentiile de rating si pietele nu se vor calma, iar statele indatorate risca sa le fie imposibil sa isi finanteze datoria.

Traian Basescu: Romania este grav afectata de criza din zona euro

Romania este grav afectata de criza din zona euro, iar tara noastra plăteşte o factură grea a întârzierii deciziilor în zona euro, a declarat aseara presedintele Traian Basescu, inaintea plecarii la Consiliul European de Iarna care incepe astazi la Bruxelles. "Pozitia Romaniei la summit-ul de la Bruxelles va fi ca, pentru moment, solutia corecta este amendarea imediata a Protocolului 12, care necesita doar consultarea Parlamentului European si a Bancii Centrale Europene si poate fi stabilit la nivelul Consiliului, iar, intr-o faza ulterioara, atunci cand va exista consens la nivelul celor 27 de state membre, sa se poata trece si la modificarea Tratatului, a articolului 136 din Tratat sau a Protocolului 14", a anuntat seful statului.

ANRE: Preturile la gazele pentru consumatorii industriali se majoreaza cu 5% de la 1 ianuarie

Pretul gazelor naturale pentru consumatorii industriali se majoreaza cu 5% de la 1 ianuarie. Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei a aprobat creşterea cu 5% de la 1 ianuarie 2012 a preturilor finale reglementate la gazele destinate companiilor. Excepţie fac producătorii de energie termică, pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice care este destinată consumului populaţiei. Pentru consumatorii casnici, preturile se mentin la nivelul actual.