Presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a criticat din nou, joi, Germania, solicitand acestei tari sa inceteze sa se prezinte drept un elev model in materie de disciplina bugetara, relateaza AFP.

"Mi se pare cateodata straniu ca Germania se simte inconjurata de elevi nesilitori in materie de stabilitate" bugetara, a declarat luxemburghezul, care este seful ministrilor de finante din Zona Euro, pentru cotidianul Suddeutsche Zeitung.

Au existat intotdeauna in Zona Euro tari cu finante mai echilibrate decat Germania, a reamintit el. "Este deci uimitor ca germanii cred ca ei sunt virtuosii care trebuie sa plateasca pentru altii", a spus Juncker, adaugand ca acest lucru "nu este adevarat".

Juncker este un obisnuit al pozitiilor critice la adresa Germaniei, tara care doreste sa-si forteze partenerii sa fixeze in tratatele europene criteriile disciplinei bugetare.

Dar, dincolo de aceasta disciplina, "trebuie sa facem mai flexibile, mai eficiente si mai reactive instrumentele noastre precum fondurile de salvare", a precizat Juncker. Si sa nu neglijam "o strategie de crestere", "la fel de importanta" ca si subiectul finantelor publice.