In momentul de fata economia Romaniei isi consolideaza iesirea din recesiune, a declarat joi Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, care a mai precizat ca orice s-ar intampla in ultimul trimestru vom incheia anul 2011 pe crestere. El a mai aratat ca, desi agricultura a crescut cu 22% in cel de-al treilea trimestru, cea mai mare pondere in Produsul Intern Brut a avut-o industria.

Adrian VasilescuFoto: AGERPRES

"In momentul de fata noi consolidam iesirea din recesiune. Este limpede ca aceasta crestere economica se consolideaza. Cifrele sunt peste asteptari in acest final de an si orice s-ar putea intampla in trimestrul patru este limpede ca nu mai putem sa dam inapoi. Este clar ca vom incheia anul 2011 cu crestere economica", a declarat Adrian Vasilescu la seminarul EU-COFILE, organizat de Alpha Bank, BNR si ARB.

El a precizat ca exista multe voci care spun ca agricultura ne-a scos din impas in acest an, insa trebuie sa ne uitam la ponderile fiecarei ramuri la contributia PIB.

"Agricultura are o pondere mica in ceea ce priveste contributia la PIB, dar a avut o crestere foarte rapida. Trimestrul trei este trimestrul cu maxim de recolte. Aceast trimestru ne-a adus o crestere la agricultura de 22%. Si la constructii a fost o crestere mai mare. Dar si constructiile si agricultura sunt pe locuri mai in urma in determinarea cresterii economice", a spus consilierul guvernatorului BNR.

El a aratat ca cel mai important rol in determinarea cresterii economice l-a avut industria.

"Este drept ca industriile care au capital strain, in special cele prelucratoate, sunt cele care ne-au adus crestere economica", a adaugat Vasilescu.

Economia Romaniei a crescut cu 1,8% in cel de-al treilea trimestru din 2011, potrivit ultimelor date publicate de Institutul National de Statistica (INS). Cifrele publicate marti arata ca agricultura, vanatul si silvicultura, pescuitul si piscicultura a fost ramura care a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate cu 22,1%, urmata de constructii (+6,9%) si industrie (+5,9%).