Autoritatea bancara europeana (EBA) a cifrat la 114,7 miliarde de euro nevoile de recapitalizare a bancilor europene pentru a face fata crizei, in crestere cu circa 8 miliarde fata de precedenta estimare, a anuntat joi agentia de presa Bloomberg, citata de AFP.

Bancile germane au nevoie de 13,1 miliarde de euro, respectiv peste dublul sumei provizorii de 5,2 miliarde de euro anuntata la finele lui octombrie. Bancile italiene au nevoie de 15,4 miliarde de euro (fata de 14,77 miliarde) iar cele franceze de 7,3 miliarde (fata de 8,84 miliarde), potrivit surselor citate de Bloomberg.

Aceste cifre urmeaza sa fie anuntate oficial in aceasta seara de EBA, chiar inainte de deschiderea la Bruxelles a summitului european, considerat crucial pentru viitorul monedei unice europene.

EBA calculase aceste nevoi in noiembrie, cu titlu provizoriu, la 106 miliarde de euro. La acel moment se prevazuse o recalculare a datelor in functie de ultimele date disponibile legate de expunerea bancilor la datoriile suverane ale tarilor din zona euro.

Obiectivul acestei recapitalizari este aducerea la 9% a ratei fondurilor proprii dure pana la finele lui iunie 2012.