- Citeste aici declaratia directorului general al FMI, Christine Lagarde.
- Citeste aici declaratiile facute de van Rompuy
- Vezi si declaratia comuna a sefilor de state sau de guverne.
Ora 16:54: Principalii indici bursieri europeni au inchis in crestere sedinta de tranzactionare de vineri, pe fondul optimismului investitorilor cu privire la angajamentele asumate de liderii europeni la Bruxelles pentru intarirea disciplinei fiscale in zona euro: FTSE 100 s-a apreciat cu 0,83%, Dax a castigat 1,91%, CAC 40 a avansat cu 2,48%, FTSE Mib a crescut cu 3,37%.
Ora 17:14: Bursa din New York a deschis in crestere sedinta de vineri, in conditiile in care pietele inca analizeaza acordul privind consolidarea fiscala din zona euro. In jurul orei 14:45 GMT, indicele Dow Jones Industrial Average se aprecia cu 0,66%, iar indicele tehnologic Nasdaq crestea cu 0,38%. La randul sau, indicele S&P 500 avansa cu 0,69%.
Ora 16:50: Banca Centrala Europeana a limitat suma maxima pentru cumpararea de obligatiuni suverane la 20 miliarde de euro pe saptamana si nu ia in considerare actiuni mai ample ca raspuns la decizia UE de a crea o uniune fiscala, au declarat surse din cadrul BCE citate de Reuters.
Ora 13:05: Bursele europene au avut o evolutie oscilanta in primele ore de tranzactionare ale sedintei de vineri, in conditiile in care investitorii asteapta mai multe detalii privind programul de consolidare fiscala convenit la summit-ul UE de la Bruxelles, ce a fost marcat de tensiunile dintre Marea Britanie si partenerii sai. Analistii arata ca liderii europeni au convenit asupra unei discipline gubetare consolidate, insa au facut progrese relativ mici in ceea ce priveste stoparea crizei datoriilor din zona euro. (Citeste mai multe aici)
Ora 11:20: Ministrul francez al Bugetului, Valerie Pecresse, si-a exprimat speranta ca acordul de la Bruxelles va fi "bine primit" de agentiile de rating. "Este o uniune economica reala, care este pe cale sa fie realizata zilele acestea. Cred ca vor reusi cu adevarat sa consolidam euro", a declarat oficialul francez.
Ora 8:40: Deciziile luate la summit-ul de la Bruxelles reprezinta un rezultat "foarte bun pentru zona euro", a declarat vineri dimineata presedintele Bancii Centrale Europene, italianul Mario Draghi. "Este un rezultat foarte bun si reprezinta o baza pentru un pact bugetar care sa aduca mai multa disciplina in politicile economice ale statelor membre", a afirmat el.
Ora 8:34 Banca Centrala Europeana (BCE) va administra Fondul de slavare din zona euro (FESF) si Mecanismul european de Stabilitate (MES) care va intra in vigoare in 2012, a anuntat vineri presedintele francez Nicolas Sarkozy la Bruxelles.
"Am ajuns la un alt acord. Banca Centrala va gestiona FESF si MES", a declarat Sarkozy la o conferinta de presa dupa prima zi a summit-ului UE, adaugand ca decizia a fost luata la propunerea presedintelui BCE, Mario Draghi.
"A existat o propunere din partea domnului Draghi, care recomanda ca Banca Centrala sa fie pusa in serviciul Fondului european; am considerat ca a fost o idee foarte buna, operatorul Fondului va fi deci Banca Centrala Europeana", a adaugat presedintele francez.
Ora 8:00 Premierul britanic David Cameron si-a aparat refuzul de a accepta o modificare a Tratatului Uniunii Europene, vorbind de o "decizie dificila, dar buna", deoarece interesele Regatului Unit nu erau protejate.
"Daca nu poti obtine siguranta in interiorul tratatului, cel mai bine este sa ramai afara", a spus primul-ministru la o conferinta de presa dupa prima zi a summitului de la Bruxelles.
Ora 7:41 Cancelarul german Angela Merkel a declarat vineri ca summitul european a ajuns la un "rezultat bun", care va permite zonei euro sa-si recastige "credibilitatea".
"Am ajuns dupa negocieri indelungate la un rezultat bun", a declarat Merkel dupa prima zi a summit-ului la Bruxelles, dupa ce liderii au ajuns la un acord de principiu privind o intarire a disciplinei fiscale a tarilor din uniunea monetara.
Vom construi o uniune bugetara pentru euro, care va fi in acelasi timp o uniune de stabilitate", a adaugat ea. "Am afirmat intotdeauna ca ar trebui ca cele 17 state din zona euro sa isi recastige credibilitatea si cred ca prin aceasta decizie de astazi, euro va putea si va face acest lucru", a apreciat cancelarul german.
"Am decis sa studiem posibilitatea unei suplimentari cu 200 de miliarde de euro a resurselor FMI", a declarat presedintele francez in cadrul unei conferinte de presa.
Ora 7:23 Statele din zona euro nu au ajuns la un acord, vineri, pentru emiterea, chiar si in viitorul indepartat, a euroobligatiunilor pentru mutulizarea datoriilor, a declarat presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy dupa o noapte de negocieri. "Nu am ajuns la un acord in aceasta noapte pe acest subiect", a spus el reporterilor, dupa prima zi a summitului UE. Cu toate acestea, "statele membre din zona euro au cerut" liderilor institutiilor europene sa continue activitatea pe aceasta tema.
Ora 6:49 Noul acord de intarire a disciplinei fiscale din zona euro va fi adoptat de catre cele 17 state membre ale zonei euro si de alte cateva state, care vor dori sa se asocieze, din cauza refuzului Marii Britanii, care a pus "conditii inacceptabile", a declarat Nicolas Sarkozy.
"Am fi preferat un acord intre cele 27 de state care insa nu a fost posibil, avand in vedere pozitia prietenilor nostri britanici", a declarat presedintele francez reporterilor, adaugand ca conditiile impuse de catre prim-ministrul britanic David Cameron au fost considerate "inacceptabile".
Ora 6:20 Noul acord de intarire a disciplinei fiscale din zona euro va fi semnat de catre cele 17 state membre, alaturi de alte sase tari care nu adera la moneda comuna, a declarat vineri presedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy.
"Cele 17 state membre ale zonei euro, plus alte sase tari vor intra intr-un acord interguvernamental", a declarat el reporterilor dupa o noapte de negocieri, fara a numi tarile in cauza.
"Exista un acord pe fond", dar "sefii de stat si de guvern nu au discutat inca forma juridica" pe care o vor lua aceste reforme, un subiect care risca sa puna probleme, a declarat unul dintre diplomatii care au participat la summitul UE de la Bruxelles.
Problema este ca aceasta reforma, pe care Berlinul o vrea gravata in piatra, se va realiza printr-o modificare a Tratatului UE sau printr-un acord interguvernamental doar la nivelul tarilor din zona euro, optiunea care pare a fi supusa riscului diviziunii intre europeni. Aceasta problema este in continuare aprig dezbatuta.
In fata acestor clivaje, "strategia presedintelui UE, Herman Van Rompuy, este de a discuta mai intai pe fond. Doar atunci cand va exista un acord complet cu privire la continutul "pactului", liderii vor incepe discutiile asupra formei juridice", a spus un alt diplomat.
"Problema risca sa fie forma: cum se adopta aceste dispozitii, ce schimbari de tratate, ce perimetru? Aici, este o alta poveste, problemele nu au fost depasite", a precizat o sursa.
"Pactul bugetar", convenit de UE, preia propunerile franco-germane si cele ale lui Herman Van Rompuy si ale presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, potrivit unui proiect de declaratie finala obtinut de AFP: fiecare stat din zona euro ar trebui sa adopte o "noua regula bugetara la nivel constitutional sau echivalent", care sa afirme ca bugetul national "trebuie in principiu sa fie la echilibru".
Comisia Europeana va trebui sa defineasca principiile acestei "reguli de aur", sustinute de presedintele francez Nicolas Sarkozy, care nu a reusit insa sa impuna adoptarea ei in Franta.
"Curtea Europeana de Justitie va avea autoritatea de a verifica punerea in aplicare a acestei reguli la nivel national", se arata in document.
De asemenea, este prevzut sa fie aplicate sanctiuni automate pentru tarile ale caror deficit este mai mare de 3% din produsul intern brut (PIB) sau in care nivelul datoriei globale creste prea mult.
Imediat ce CE constata ca un stat membru depaseste nivelul de 3%, vor fi consecinte automate, cu exceptia cazului in care Consiliul (printr-un vot al statelor zonei euro) decide altceva, cu majoritate calificata", potrivit textului. "Circumstante exceptionale pot fi luate in calcul".
Referitor la un alt subiect la fel de important, protectia zonei euro contra crizei, liderii celor 27 de state UE nu au ajuns la un acord privind "instrumentele" financiare pentru a contracara contagiunea, au mai precizat sursele citate.
Proiectul de comunicat reia propunerile pe aceste teme anuntate marti de catre Van Rompuy si Barroso, care sunt in continuare contestate de Germania.Viitorul Mecanism European de Stabilitate (MES) permanent ar functiona in paralel cu fondurile actuale de ajutor al zonei euro si ar avea statut de institutie de credit care ofera acces la fondurile Bancii Centrale Europene (BCE).
Forma in care MES va functiona este in continuare nedefinita. S-a hotarat implementarea mecanismului fara ca acesta sa fie definit si acceptat de membrii. Atata timp cat nu s-a gasit un acord privind sursa de finantare a MES, discutia este similara celei despre sexul ingerilor. Poate ca ar fi ceva de ales cu privire la baremul de indatorare si la cel al deficitului bugetar, dar atata timp cat nu avem termene clare, nici termenii nu mai sunt clari. Iar cazurile exceptionale sunt calea de a transforma politica economica in gramatica verbului francez, unde exceptiile sunt mai numeroase decat regulile. Sunt tare curios cum reactioneaza maine pietele...
Cel mai probabil, nu au gasit un acord si atunci au scos o declaratie comuna, care sa calmeze in oarecare masura spiritele, in special dupa declaratiile Frantei.
intre merkel si sarkozy
o sa fie mai greu cu scrisul...dar te descurci tu ca esti destept.
poate pur si simplu prostii de rand (adica noi) nu trebuie sa stim tot...
Poate asa, 6,5 miliarde de oameni nu vor mai fi la cheremul celor care intregesc cele 7 miliarde de pamanteni.
Nu conteaza ca Romania e in compania Danemarcei si Poloniei: "The Heads of State or Government of Bulgaria, Denmark, Latvia, Lithuania, Poland and Romaniaindicated their intention to join in the process."
Ceea ce e o chestie de bun simt, pe principiul "intinde-te cat ti-e plapuma". Pacat ca a trebuit sa vina criza ca sa ajunga la concluzia asta.
General government budgets shall be balanced or in surplus; this principle shall be deemed
respected if, as a rule, the annual structural deficit does not exceed 0.5% of nominal GDP
As soon as a Member State is recognised to be in
breach of the 3% ceiling by the Commission, there will be automatic consequences unless a
qualified majority of euro area Member States is opposed.
dupa care, si altii.
romania a afflat de ea, si prin base a vociferat.
vor s'o puna in costitutie ca sa ramaie urmasilor urmasilor urmasilor lui, la cotrocesti si viktoria.
base stie ca romanu e mana sparta, ii place sa se poarte. :-)
daca vom avea alta costitutie, care va ramane drept costitutia basi$ta.
sarbatori fericite, tutulor !
ce ziceam io mai sus e de bine. adica, base vrea s'o puna in constitutie pentru ca eventuala guvernare de stanga-dreapta, sa nu faca abuz, avand in vedere ca pleaca din start cu datorii.
si ma indoiam ca va mai pute schimba constitutia, caci ailalti stiu ca nu'i de bine.
hai ca avea dreptate alin teodorescu, voi mai mult rau ii faceti lui base. la imagine, se referea.
tarile baltice non euro sint lituania si letonia
care e a sasea nimeni nu stie
probabil bulgaria
///(editat de HotNews.ro)
indicated their intention to join in the process. The Heads of State or Government of the Czech
Republic and Sweden are consulting their Parliaments before taking a decision.
N.R. - Multumim pentru completare.
iar ponta,of ponta,acest al treilea ou a lui nastase,are un motiv in plus sa-l suspende pe pirat!
Nu este vorba de ce vrea Ponta sau Crin dar,
Basescu nu are nici un drept sa angajeze Romania intr-un tratat fara consultare populara ,asta da impresia ca suntem sclavii Europei si facem tot ce vor acestia chiar si renuntarea la suveranitate daca e necesar.
Putea macar inainte sa plece sa explice cu ce mandat pleaca .
Anglia a procedat mult mai corect pentru propriul popor decat multi dintre europeni .A aratat ca nu e sclava tuturor si ca interesul national primeaza.
Guvernul NU te consulta la orice decizie si NU face referendum pentru orice alegere.
Democratie consta in libertatea de exprimare, drept care iti e pe deplin satisfacut. Uite ce tampenii esti liber sa spui!
Nu se face referendum pt orice oricand.
Churchil : " cel mai bun argument impotriva democratiei este o confersatie de 5 minute cu alegatorul mediocru" .
Decizia este foarte buna si faza asta cu referendumul ai fi spus-o idiferent de ce pozitie lua guvernul Romaniei la PE.
Tu chiar crezi ca e normal / posibil sa fii consultat tu la toate deciziile politice?
Atunci hai sa facem parlament cu 20 milioane de membrii! .... of...
Dar acest acord nu este orice! Iar Basescu nu a prezentat macar Parlamentului (sau comisiilor pentru probleme europene) mandatul. Aici este o mare, mare problema!
Dar optiunea sa poate fi acceptata. La limita, prevederea de buget echilibrat poate fi trecuta in constitutie. Asta obliga statele europene sa dea cu parul in paradisurile fiscale, sa se izoleze in fata "investitiilor" cu sediul fiscal in asemenea paradisuri si sa ranforseze vanatoarea pe tema dosarelor preturilor de transfer. Desigur, trebuie sa revada politica fiscala si sa o echilibreze pentru a elimina riscul exploziilor sociale.
La final, se poate ajunge la un principiu al "finantelor europene premium" care sa elimine orice influenta pe continent a banilor evazionisti, din crima organizata, etc.
Sacrificiile de acum ale europenilor merita doar daca se urmareste instaurarea unui asemenea principium premium care sa garanteze calitatea cea mai inalta a finantelor si afacerilor europene. Asa ceva ar accepta popoarele europene. Altfel, doar sacrificii in folosul oligarhiei ar insemna o explozie de violenta nemaintalnita vreodata pe glob.
Si de aceea s-a si ajuns in Criza asta - din prea multa incredere data politicienilor - in mare parte corupti sau populisti.
ce ne facem?
Nu am fost intrebati daca vrem in Euro, nu ne-au intrebat daca vrem in NATO, nici daca vrem scut antiracheta la Deveselu, nici daca vrem sa aderam la moneda euro.
Ieri Isarescu declara ca Romania trebuie sa adere la moneda euro cu orice sacrificiu din partea noastra. Acum vin si intreb.Dar de ce trebuie? Si de ce sa ma sacrific in continuare pentru a adera la o moneda, care, mie cetateanului de rand , mi-ar aduce mult prea putine avantaje si mult prea multe dezavantaje. Atat italienii cat si romanii care au lucrat in Italia pe vremea cand exista lira au simtit pe pielea lor cat a scazut nivelul de trai in Italia dupa trecerea acesteia la moneda euro. La fel si in Spania, Franta, Portugalia. Credeti ca in Romania va fi altfel? Ma indoiesc.
E o decizie importanta ,daca decizia era alta adica spre ex:sa iesim din UE era normal sa se consulte cu "alegatorul mediocru"?
Nu e vorba de referendum pentru orice decizie doar de aia ne reprezinta . dar acum chiar e ceva ce ne va afecta in bine sau rau inca nu stii nici tu ,pe foarte multi ani.
Legat de referendum oare Grecia si-a intrebat poporul daca sa se imprumute fara masura,in mod sigur nu .Si au ajuns in maaaaare rahat tocmai datorita genialitatii unor politicieni care au considerat ca nu e necesar sa cosulti un popor pentru orice fleac,si asta chiar ii va afecta multi multi ani.
Tara noastra cum este lesne de inteles ar adopata o moneda mai aproape de potentialul ei si ar face parte din grupul de tari in curs de modernizare. Acest grup ar putea fi ajutat mult mai bine odata ce va fi identificat. O a doua moneda ar fi benefica si pt competitia in UE: cine e harnic si munceste va sta in primele banci, cine nu in ultimele. Din ultimile banci sa se poata ajunge in primele si invers. Asa s-ar evita un colaps al vreunui stat ca Grecia, cand nu mai poate nu il lasi sa se intoarca la moneda proprie si sa moara in inflatie, il trimiti unde poate sa faca fata si sa revina.
Lira sterlina este o facatura. Coloniile britanice folosesc in mod conventional dolarul, fie el canadian, australian sau neo-zeelandez. Lira este de fapt tot un dolar, un dolar englezesc. Marea Britanie nu isi are locul in UE pt ca nu doreste alinierea la regulile acestei guvernante noi, ci doar avantajele unel piete de 500 de milionane de locuitori in care sa isi plaseze produsele. Britanicii sunt constienti ca odata ramasi in afara UE vor mori incet dar sigur.
2. Ce intelegeti prin "artificial"? Ar fi mai natural sa renunte la ea, pe care o controleaza suvernan, si sa adopte alta (d.ex. euro) pe care nu?
In sfarsit, intrebarea 0: dar de ce va pasa atat felul in care britanicii isi inteleg si pretuiesc suveranitatea? Si imperialismul britanic? Incalca suveranitatea Romaniei sau va impiedica pe dvs. s-o intelegeti / pretuiti?
Azi un euro trebuie sa fie cel mult 1.1 usd
Ce fel de gogorita mai este si asta?
Asteptam publicarea proiectului, pentru a fi dezbatut si gandit de expertii financiari ai tuturor statelor membre, nu doar concluziile dictate unor jurnalisti.
Germania inca este la faza de contestatii. Pe cine cred ei ca mai duc de nas?
Alt acord in lipsa unor instrumente clare! In felul asta, zona euro ar trebui sa se pregateasca si sa accepte esecul incapacitatii celor care o conduc.
Alt bolnav, in mainile unui medic incompetent!