Educatia, dezvoltarea capitalului autohton, statul modern, cultura antreprenoriala, coagularea comunitatilor, guvernanta publica si strategia de tara sunt cele sapte domenii care ii preocupa pe oamenii de afaceri romani si asupra carora cred ca ei insisi ar trebui sa actioneze. Cele sapte domenii au rezultat in urma unei sedinte de brainstorming desfasurate pe grupe de lucru.

RBLS_Roundtable_8decFoto: Hotnews

Lista de prioritati pentru Romania a liderilor de business a rezultat joi, in urma unei mese rotunde gazduite de Fundatia Romanian Business Leaders (FRBL), organizatie care isi propune sa creeze o platforma coerenta de actiune pentru lideri autentici si initiative concrete.

  • Ionut Dumitru: Romaniei ii lipseste viziunea strategica pentru a se adapta la noua realitate

Evenimentul a reunit 77 de lideri de afaceri din Romania - antreprenori, manageri de multinationale si firme romanesti, bancheri, avocati, oameni de publicitate, investitori, profesionisti de resurse umane, analisti, oameni de business din software, telecom, branding, petrol & gaze, farma, servicii financiare si jurnalisti de business. "Mai poate Romania sa creasca intr-un context in care noi ne-am bazat cresterea pe indatorare pe banii din afara tarii? Nu- pe bani din afara nu mai putem creste. Finantarea va fi mai scumpa, aceasta e noua realitate. Va trebui sa ne bazam pe resurse interne, sa stimulam economisirea. Romaniei ii lipseste viziunea strategica pentru a se adapta la noua realitate. Trebuie sa punem bazele acestei strategii", a spus Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, in deschiderea evenimentului.

Cele sapte teme pentru Romania vor sta la baza agendei de lucru a Romanian Business Leaders Summit (RBLS) de la inceputul lui februarie 2012. Prioritatile au fost departajate prin vot dintr-o lista de 13 teme pe care oamenii de business le-au generat in echipe de lucru.

"Daca fiecare dintre noi mai aducem pe inca cineva in proiect sa faca ceva concret, pe o anumita perioada, sunt convins ca vom obtine rezultate", a spus Mihai Marcu, presedintele FRBL, in timpul sesiunii de lucru. Marcu a oferit ca exemplu IMM-urile, care au o rata de esec mult mai mare in afaceri, pentru ca nu au educatie financiara. "Ne putem implica in acest sens, cu know-how si resurse, pentru a intinde o mana tinerilor antreprenori. Si este doar un exemplu dintr-o lunga lista de actiuni pe care le-am putea face", a adaugat presedintele FRBL.

  • Liderii prezenti la eveniment au infirmat, intr-o anumita masura, asteptarile pesimiste privind anul 2012

Intr-un exercitiu in premiera, participantii au fost rugati sa participe la o cercetare in timp real, prin vot pe loc, in legatura cu evolutia propriilor afaceri in anul care vine. Jumatate dintre ei estimeaza afaceri in crestere cu procente intre 10% si 20% si un numar mai mare de angajati. Odata cu acest prim exercitiu, Fundatia Romanian Business Leaders isi propune sa creeze un Businessmetru, chestionar care sa colecteze in mod periodic anticiparile oamenilor de business privind evolutia afacerilor.

Masa rotunda de astazi face parte dintr-un proiect pe termen lung, iar prioritatile identificate vor fi descompuse la Romanian Business Leaders Summit in elemente care sa permita pornirea de actiuni concrete. Fundatia Romanian Business Leaders (FRBL) este o organizatie apolitica, neguvernamentala si non-profit, infiintata in 2011, avand ca prim scop organizarea Romanian Business Leaders Summit la inceputul anului 2012. FRBL functioneaza dupa un cod, pe care il puteti citi aici.

Membrii boardului Fundatiei Romanian Business Leaders sunt:

Ioana Filipescu (managing director Raiffeisen Investment Romania) - membru board

Anca Harasim (director executiv Camera de Comert Americana in Romania) - membru board

Mihaela Perianu (antreprenor, CEO AIMS Human Capital si Dale Carnegie Training, Bucuresti) - membru board

Andreea Rosca (consultant comunicare) - cofondator

Sorin Axinte (consultant marketing si branding, asociat GLUE Bucuresti) - cofondator

Lucian Butnaru (antreprenor, CEO ZebraPay) - cofondator

Catalin Dima (avocat asociat coordonator, Dima & Asociatii) - membru board

Dragos Dinu (antreprenor, asociat Link Resource) - membru board

Mihai Marcu (antreprenor, CEO MedLife) - cofondator

Dan Pascariu (economist, presedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Tiriac Bank) - membru board