Directorul Directiei Supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteza, a declarat, sambata, la Sinaia, ca problema retragerii de capital nu este specifica Romaniei, transmite Agerpres. Cinteza a reiterat faptul ca sistemul bancar romanesc este stabil. Pe de alta parte, oficialul BNR a spus ca problema bancilor grecesti este mult usurata in acest moment.

Nicolae CintezaFoto: Agerpres

Iata cateva dintre cele mai importante declaratii facute de Nicolae Cinteza:

* Problema fundingului (n.r. finantarii) si a lichiditatii nu e specifica Romaniei, ci sistemelor bancare din toata Europa. In ceea ce priveste retragerea, sa nu uitam de ce au fost adusi bani in Romania. Au fost adusi in Romania datorita lipsei de finantare pe termen lung, banii respectivi au fost plasati in credite pe termen lung, vor fi rambursati in masura in care plasamentele pe care si le-au asumat bancile, deci creditele pe care le-au luat bancile romanesti, vor fi rambursate. Pe masura ce creditele se ramburseaza, si datoriile bancilor romanesti vor fi rambursate. Orice rambursare cu anticipatie a unei datorii trebuie notificata Bancii Nationale. Insa Autoritatea de Supraveghere la nivelul uniunii Europene, EBA, nu incurajeaza limitarea creditarii in Europa.

* Sistemul isi pastreaza aceeasi trasatura pe care am declarat-o si anterior, stabilitatea. Indicatorul de solvabilitate are un nivel care este destul de confortabil, 13,5%. Nu exista in momentul de fata o problema a bancilor grecesti sau a celor cu capital austriac. Cel putin la nivelul Directiei de Supraveghere, din punctul de vedere al indicatorilor de prudenta, nu avem o problema. Monitorizam foarte atent eventualele influente provenite din exterior, dar cred ca cea mai mare problema care exista in momentul de fata, in afara celei externe, este o problema pe care ne-o cream singuri.

* Un eventual faliment al unei banci din Grecia ar fi putut provoca un efect de domino asupra bancilor din Romania care au capital grecesc.

* Din punctul nostru de vedere al Directiei de Supraveghere, problema bancilor grecesti este mult usurata si ceea ce am reusit sa realizam, si evidentiez aici inca o data colaborarea exceptionala cu Autoritatea de Supraveghere din Grecia, in toata perioada aceasta trecuta. Pe mine personal m-a convins ca problema aceasta practic incepe usor, usor sa dispara. Exista un risc extern asociat unor evolutii nefavorabile, dar comportamentul bancilor-mama in toata aceasta perioada si al Autoritatii de Supraveghere din Grecia s-a dovedit foarte bun.

* Exista acest risc (n.red. al producerii unui efect de domino), insa am creat o plasa de siguranta, masurile de stabilizare propuse prin noul proiect de ordonanta care ar modifica Ordonanta 99 sunt convins ca vor elimina eventuale efecte nedorite.

Cinteza a participat, sambata, la seminarul financiar-bancar EU-COFILE organizat de catre BNR, Alpha Bank si Asociatia Romana a Bancilor (ARB).