Normele de venit trebuie adoptate in trimestrul al IV-lea din 2011, pentru a fi aplicate din 2012. Vezi ce modificari au adus vineri Finantele

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 12 decembrie 2011, 8:08 Economie | Finanţe & Bănci


 documente
(12 Dec 2011) PDF, 1020KB
"Pentru aceeasi prestatie efectuata, la nvelul tarii vor fi norme diferite de venit. Normele de venit trebuie adoptate in trimestrul al IV-lea din anul in curs, pentru aplicarea acestora  in anul urmator. Serviciile de prelucrari date, serviciile informatice nu se mai regasesc in acest nomenclator, acest fapt conducand la impozitarea lor in sistem real din 2012", explica Adrian Benta esenta Ordinul MFP privind aprobarea Nomenclatorului activităţilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, publicat vineri dupa amiaza in Monitorul Oficial nr. 0871 din 09 Decembrie 2011.
Descarca din atasament varianta integrala a documentului


Potrivit art. 49 din Codul fiscal, pentru desfasurarea unor meserii, sau pentru efectuarea unor prestari de servicii, de catre persoane fizice ce au calitatea de comerciant, impozitarea se stabileste prin adoptarea unor norme de venit.

Aceste persoane au dreptul sa opteze pentru impozitarea in sistem real (venituri - cheltuieli), fie pana in data de 31 Ianuarie a anului urmator, pentru persoanele deja autorizate, sau in 15 zile de la inceperea activitatii pentru persoanele ce incep activitatea in anul in curs. Prezentul act normativ stabileste activitatile pentru care se utilizeaza norma de venit.
 • Cum se stabileste norma de venit ?
Stabilirea efectiva a normei de venit si implicit a impozitului datorat, este in competenta exclusiva a Directiilor Generale Teritoriale ale Finantelor Publice, astfel pentru aceeasi prestatie efectuata, la nivelul tarii vor fi norme diferite de venit. Normele de venit trebuie adoptate in trimestrul al IV-lea din anul in curs, pentru aplicarea acestora in anul urmator.

Desigur, autoritatile trebuie sa respecte cateva reguli la stabilirea normei de venit, cum ar fi:
a) norma anuala de venit trebuie sa fie cel putin egala cu salariul minim garantat la plata, pentru un numar de 12 luni.
b) daca perioada de activitate efectiva a unui contribuabil este mai mica decat anul calendaristic (accidente, spitalizari, forta majora), norma de venit se reduce corespunzator, la cererea contribuabilului, justificata prin documente.
 • Ce aduce nou actul normativ?
Documentul enumera un numar de 129 de activitati ce se pot impozita prin norme de venit, insa o imbunatatire substantiala fata de prevederile anterioare consta in enumerarea codurilor CAEN aferente activitatii respective. De exemplu: La pozitia nr. 13 din nomenclator se regaseste activitatea: "Comercializarea câinilor și pisicilor de rasă, păsărilor ornamentale, broaștelor testoase, a animalelor pentru blană și a altor animale de companie, inclusiv hrana specifică acestora".

Sunt enumerate urmatoarele coduri CAEN aferente activitatii:  4776: Comert cu amănuntul al florilor, plantelor și semintelor; comert cu amănuntul al animalelor de companie și al hranei pentru acestea, în magazine specializate si respectiv 4789: Comert cu amănuntul prin standuri, chioșcuri și piete al altor produse.

"Avand un interes direct am urmarit daca serviciile de consultanta fiscala, contabilitate si expertiza contabila, audit sau evaluare se regasesc printre cele prevazute de ordin, insa ordinul nu stabileste aceasta posibilitate, astfel acestea se vor impozita numai in sistem real", mai spune Benta.

De asemenea, mai adauga acesta, am observat ca nici serviciile de prelucrari date, serviciile informatice nu se mai regasesc in acest nomenclator, acest fapt conducand la impozitarea lor in sistem real din 2012.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • Discutia pe care am avut-o la Finante (Marţi, 20 decembrie 2011, 16:09)
  Varujan Pambuccian [anonim]

  Am avut astazi o discutie lunga la Finante. Problema nu e la ei ci la ORDA. Activitatea de care vorbim este considerata purtatoare de drepturi (patrimoniale si nepatrimoniale) de proprietate intelectuala si tot ce tine de IPR nu poate face face obiectul unui PFA cu norma de venit, cica. De chestia asta m-au convins, dupa discutie, si juristi independenti in care am totala incredere.

  Cei de la Finante au fost foarte cooperanti, dar problema vine din Legea 8/1996 si din directiva europeana care asimileaza din punctul de vedere al proprietatii intelectuale productia de soft cu creatia literara. De-aia, printre altele, insist de ani buni pe langa forurile europene sa trecem si noi la patente asa cum e in SUA.

  Sper sa gasesc o solutie, am nevoie de ajutorul vostru pentru a lamuri lucrurile in ceea ce priveste PFA-ul cu norma de venit sau pentru a gasi o alta forma de optimizare fiscala pentru industria de IT.

  Repet, problema nu e la Finante, cei de acolo nu au nici un interes ca o parte dintre programatori sa nu mai plateasca nimic, dar pana si codul CAEN

  6201 - Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client)

  este privita ca purtatoare de drepturi (nepatrimoniale) de proprietate intelectuala.

  Pare o tampenie, dar ce blocheaza acum totul e in chestia asta. Chiar in conditiile in care drepturile patrimoniale sunt implicit (prin puterea legii) sau explicit (prin contract) cedate de catre PFA spre persoana (fizica sau juridica) ce comanda softul.

  Cred ca ar fi util sa ne gazduiasca HotNews o intalnire Joi sau Vineri sa discutam si sa vedem ce e de facut.

  Cat depre cei care folosesc PFA-uri cu norma de venit, ei sunt in marea lor majoritate programatori foarte seniori care fie lucreaza ca freelanceri (pentru ca asa vor ei) fie isi iau veniturile partial ca angajati, partial pe PFA. Cred ca o disputa intre programatori e ultimul lucru de care avem nevoie.

20483 vizualizari

 • +1 (9 voturi)    
  IT (Luni, 12 decembrie 2011, 8:39)

  Cristi [anonim]

  S-a scos norma de venit pentru IT. Au dat o lovitura mortala IT-ului. Sa vedeti acum exod masiv de creiere afara sin inchideri de firme pe banda rulanta.
  • 0 (2 voturi)    
   salutari cu drag din anglia (Luni, 12 decembrie 2011, 14:25)

   CrissMoldovan1312305513001 [anonim] i-a raspuns lui Cristi

   Am fost cel mai inspirat sa plec acum 3 luni .... statul englez te pupa numai sa stai sa faci treaba la ei...
   • +2 (2 voturi)    
    ciudata coincidenta (Luni, 12 decembrie 2011, 18:55)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui CrissMoldovan1312305513001

    In aceeasi zi Germania relaxeaza conditiile de angajare pentru romanii cu studii superioare... :)

    Ar trebui totusi mentionat ca statul englez (ca si statul german) te impoziteaza si el semnificativ, iar veniturile angajatilor englezi sunt mult mai omogene. Practic daca ajungi sa castigi echivalentul a 3000 de euro net in UK, ai un salariu mediu din care scazi mult mai mult pe partea de cost of living. La final tragi linie si nu iesi in nici un caz ma bine financiar, desi cei care se adapteaza vor fi incantati de nivelul civilizatiei. Desigur, nu se compara cu experienta spalatorilor de vase din Hackney :)
  • -2 (4 voturi)    
   Era de asteptat (Marţi, 13 decembrie 2011, 10:20)

   gg [anonim] i-a raspuns lui Cristi

   Dragi IT-isti,
   Scrie aici un antreprenor in IT.
   Aceasta masura era de asteptat. Pentru toti IT-sti care carcotesc am cateva comentarii:
   1. In nici un stat din UE nu exista aceasta masura, ca la un venit, in esenta salarial, sa platesti o contributie atat de redusa. PFA-urile erau o forma de mascare a venitului salarial mare, care de fapt aducea cu sine taxe la fel de mari.
   2. Aceasta forma de impozitare a IT-stilor, era o facilitate ascunsa, de natura unui ajutor de stat mascat, acordat ANGAJATORILOR. In realitate, angajatorilor li se oferea facilitatea de a-si motiva oamenii, cu un cost salarial total foarte competitiv. Ei sunt primii care plang dupa aceasta masura.
   3. In IT , angajatii cu carte de munca deja beneficiaza de facilitatea scutirii la plata impozitului pe profit (16%). Si asta e cam tot un ajutor de stat mascat si deja un stimulent mare.
   4. Nu exista in tara asta un sector care sa fi primit atatea facilitati, iar asta a fost bine. Masurile astea se reflecta in costuri mai reduse cu forta de munca, pentru firme, ceea ce face Romania atractiva pentru investitori si inca competitiva ca pret fata de concurenta estica.
   Pe de alta parte, nu poti acorda ajutoare la nesfarsit. Masurile astea se iau ca un sector sa se consolideze si sa ajunga la maturitate. Nu poti sa tii un sector vesnic pe ajutoare.
   5. Sunt firme din RO care nu au ajuns la maturitate, care fac in continuare programare ieftina, cand la asta deja ne bat ca pret ucrainienii si altii. Astia vor fi cei mai loviti insa acolo e o problema de management. Orice antreprenor cu cap trebuia sa inteleaga ca mult nu o sa mai tina treaba asta.
   6. Sunt si alte profesii la fel de vitale in tara asta, de ex. medici, profesori, ingineri non-IT (de ex. petrol si gaze) care nu au aceasta facilitate. IT-ul nu e mai cu motz decat altii.
   7. Daca nu va convin taxele si serviciile publice din tara asta, NU CARCOTITZI SAU EMIGRATI, CI LUPTATI PENTRU O SCHIMBARE. IMPLICATI-VA MAI ACTIV IN VIATA TARII!
   • +1 (3 voturi)    
    Balarii (Marţi, 13 decembrie 2011, 10:42)

    geroge [anonim] i-a raspuns lui gg

    Daca tu esti antreprenor IT io' is Maica Tereza...:)
    Cica implicati-va mai activ in viata tarii...adica lasati-va mulsi si mai mult...cam asta se intelege din cele enuntate de tine mai sus!
    Nu exista tara imn lumea asta unde sa existe atatea taxe si impozite!
    Nu stiu sa existe vre-o tara unde munca sa fie impozitata in halul asta, probabil; o fi prin Africa pe undeva, habar nu am.
    Nu exista tara in lumea asta unde oamenii care muncesc cinstit sa fie atat de dispretuiti...iar exemplele pot continua...
 • 0 (8 voturi)    
  Mda (Luni, 12 decembrie 2011, 8:44)

  lc [anonim]

  Bad move for IT. Bye bye Romania.
 • +1 (1 vot)    
  Nu inteleg foarte bine stirea asta.. (Luni, 12 decembrie 2011, 9:16)

  Andreiutza [anonim]

  Eu nu inteleg foarte clar, modificarea acestei "norme" inseamna ca se vor impozita si salariile celor din firme de IT (care nu se impozitau pana acum) sau se aplica doar celor care au PFA in domeniul IT?
 • -1 (7 voturi)    
  ca in fiecare an (Luni, 12 decembrie 2011, 9:17)

  Piticu Porno [anonim]

  Pai acuma deja am inceput sa fim obisnuiti, ca statu incerca sa jefuiasca cum poate pe cine mai misca ceva in tara asta.

  Daca vezi ca e unu care se descurca, atunci dute si da-i in cap. Probabil e mai de preferat ca x sau y sa isi inchida activitatea si sa fie somer sauasistat social.
  • +4 (4 voturi)    
   Dacă ceva se mișcă, impozitează-l (Luni, 12 decembrie 2011, 14:10)

   altVasile [anonim] i-a raspuns lui Piticu Porno

   Dacă ceva se mișcă, atunci impozitează-l; dacă continuă se miște, atunci impozitează-l și mai tare; dacă nu se mai mișcă, atunci subvenționează-l. Ronald Reagan (am citat din memorie)
   • +2 (2 voturi)    
    CORECT! (Luni, 12 decembrie 2011, 14:52)

    doru [anonim] i-a raspuns lui altVasile

    Altfel cum ar face statul bani? Si inca nu este totul. Pe cand impozite pe fumarit? Am auzit (pe bune!) ca si asta se va intampla - vezi noul impozit preconizat pe centralele de apartament! Asa ca... nici nu trebuie sa va mirati! Inca este bine!
 • +1 (9 voturi)    
  Varza (Luni, 12 decembrie 2011, 9:22)

  Iulian [anonim]

  Cand toate statele sustin IT-ul, tara noastra isi bate joc de unul dintre cele mai performante domenii. Domnilor de la PDL ati dat o palma la rahat. Din pacate ati pierdut suportul multor tineri care au incercat simplificat( norma de venit ) sa incerce drumul greu al antreprenoriatului.
 • -1 (7 voturi)    
  Rusine (Luni, 12 decembrie 2011, 9:23)

  Iulian [anonim]

  Cand toate statele sustin IT-ul, tara noastra isi bate joc de unul dintre cele mai performante domenii. Domnilor de la PDL ati dat o palma la rahat. Din pacate ati pierdut suportul multor tineri care au incercat simplificat( norma de venit ) sa incerce drumul greu al antreprenoriatului.
 • +4 (6 voturi)    
  la buna vedere (Luni, 12 decembrie 2011, 9:38)

  IT [anonim]

  Daca tot mergea ceva bine in tara asta, de ce sa nu le dam la picioare :)
  Inteligentzii lu' peshte!
 • -3 (15 voturi)    
  Excelent (Luni, 12 decembrie 2011, 9:57)

  ryanad2 [anonim]

  In sfarsit se termina cu angajarea tip PFA in IT, forma care a fost folosita de patronii romani pentru evaziune fiscala masiva. In modificarile anterioare la codul fiscal s-a incercat reglementarea activitatii independente/dependente, dar si asa existau forme de eludare in sensul ca un angajat PFA putea sa semneze un contract cu o firma anexa celeia la care lucra efectiv, etc. Totusi cred ca mai este o portita de scapare pentru patronii IT care foloseau PFA, si anume sa recalifice toti angajatii IT in specialitatea dactilografiere si stenografie si sa pretinda ca orice programator este de fapt o secretara care prepara documente.

  Toate firmele serioase din IT, fara exceptie, nu mai aveau nevioie de mult de forma de colaborare de tip PFA, asadar nu este nici un fel de lovitura mortala data IT-ului. Se vor inchide doar firmele slabe, iar angajatii existenti ai acestora nu vor avea nici o problema sa-si gaseasca un nou loc de munca la cel putin acelasi salariu, de data aceasta cu tot venitul pe cartea de munca, si cu toate avantajele care decurg de aici.

  http://socul-cultural.blogspot.com/
  • +6 (10 voturi)    
   Nu e chiar excelent (Luni, 12 decembrie 2011, 10:26)

   Un IT'st [anonim] i-a raspuns lui ryanad2

   Din cat lua statul de pe IT, si lua destul de mult si-n conditiile actuale, nu vor mai lua mare lucru, plus ca multi IT'sti vor pleca, salariile noastre mari care va deranjeaza nu le vom mai consuma in Romania, le vom consuma unde vom merge... si uite asa statul va pierde de 2 ori, nu este niciun castig. Va fi o gaura si mai mare la bugetul de stat, in niciun caz nu este excelent :) Excelent este pentru noi IT'isti oriunde vom merge, "mai putin excelent" va fi pentru cei care sug din banii statului, care fura din privat ;) O zi buna!
   • 0 (4 voturi)    
    statul pierde de 3 ori, nu de 2 ori (Luni, 12 decembrie 2011, 16:44)

    doi IT'st [anonim] i-a raspuns lui Un IT'st

    ca o sa se aleaga si cu somaj de platit dupa ce sa inchid multe firme !
  • +4 (8 voturi)    
   Habar n-ai! (Luni, 12 decembrie 2011, 10:27)

   D@N [utilizator] i-a raspuns lui ryanad2

   Habar n-ai despre ce vorbesti!
   Pentru a putea tine piept programatorilor ieftini care livreaza direct din India, Pakistan, Egipt si Ucraina era nevoie de aceste PFA-uri. Pana si filialele locale IBM, HP si Microsoft apelau la aceasta forma de plata, dar probabil nu ai auzit niciodata de aceste "firmulitze".
  • +2 (4 voturi)    
   un desht in jos... (Luni, 12 decembrie 2011, 10:36)

   Iulian [anonim] i-a raspuns lui ryanad2

   o firma care plateste o suma de bani unui programator, pe PFA, nu va fi niciodata de acord sa mai dea inca pe atat statului. asta din perspectiva faptului ca statul nu acorda niciun fel de beneficii pentru aceste firme.
  • +5 (7 voturi)    
   era evident (Luni, 12 decembrie 2011, 10:53)

   ionut_1981 [anonim] i-a raspuns lui ryanad2

   ca exista oameni care se bucura de necazul altora. Din punctul tau de vedere toti ar trebui sa fie angajati, avand in vedere ca toti fac acelas lucru. Dar nu iei in considerare un lucru foarte important: riscul la care se expune un PFA fata de un angajat. E un principiu elementar in economie: cu cat riscul e mai mare, cu atat profitul e mai mare. Raspunde-mi te rog la urmatoarele intrebari :
   - ce se intampla cu veniturile unui PFA in IT daca se imbolnaveste sau are un accident ?
   - poate sa isi ia un concediu platit ?
   - beneficiaza de acceasi protectie impotriva somajului sau abuzurilor "angajatorilor" ?
   - ai idee cat costa o asigurare privata impotriva la tot ce am spus mai sus ? Iti spun eu: cateva mii de roni/luna.
   Deci ai putea pune semnul egal intre un angajat si un PFA in momentul in care fac acelas lucru si se expun la aceleasi riscuri. Avantajul ca si PFA era ca puteam sa folosesc banii pe care ii castigam in plus pentru a plati niste servicii de calitate (asigurare privata de sanatate , de viata, etc ). Sa nu mai vorbim de predictibilitatea mediului de afaceri care ar trebui sa imi ofere o minima garantie ca in momentul in care fac o alegere, regulile jocului nu se vor schimba de la o zi la alta , ca ar trebui sa pot sa imi fac niste planuri pe mai mult de 1 an, etc !
   • +3 (7 voturi)    
    evident (Luni, 12 decembrie 2011, 11:01)

    MikePort [utilizator] i-a raspuns lui ionut_1981

    Nu te agita sa-i explici. Rautatea si invidia majoritatii romanilor nu trece cu explicatii logice.
    Totusi sunt curios daca o sa ramana in picioare modificarea, avand in vedere ca sunt destule firmele MARI afectate de modificare. In rest, ca la fiecare sfarsit de an, agitatie mare cu PFA-urile. Sarbatori fericite!
 • +1 (5 voturi)    
  niste nesimtiti (Luni, 12 decembrie 2011, 10:41)

  sorin [anonim]

  Nesimtiti astia nu mai stiu de unde sa ne i-a banii din buzunar, mai este un pic si o sa vada ei la alegeri...isi bat joc tot de aia care muncesc in tara asta, milioane de frecatori de menta asistati si ei pun bicul tot pe aia care inca mai contribuie...
  • -1 (1 vot)    
   ... cu putin (Luni, 12 decembrie 2011, 15:45)

   eu [anonim] i-a raspuns lui sorin

   cu ce contribuie, daca e cu norma de venit? ca da mult mai putin decit cel care e in sistem real si l-a lovit criza, ca nu e in IT, cistiga mult mai putin si da mult mai mult la stat decit cel cu norma de venit... si pe asta tot patronul l-a pus sa se faca PFA , dar ca sa-l coste chipurile mai putin pe vremurile astea nu tocmai asa prospere pt unii...
 • 0 (4 voturi)    
  Perfect! (Luni, 12 decembrie 2011, 10:48)

  Neno Minal [anonim]

  Sa inceapa munca la negru! Atat m-am saturat de mizerile astea....
  • +2 (4 voturi)    
   Performant ? (Luni, 12 decembrie 2011, 13:37)

   Mastermind21 [utilizator] i-a raspuns lui Neno Minal

   Si eu lucrez in IT si sunt platit pe cartea de munca. Si am un salariu competitiv asa incat sa nu trebuiasca sa plec la alta firma, sa caut salariu mai mare.
   Cam ce crezi tu ca ar trebui facut ca sa scapi de evaziune in domeniul asta ? Nici mie nu-mi place sa platesc o gramada de bani la stat, dar nu mi se pare normal sa ne batem cu pumnul in piept ca IT-ul e cel mai performant domeniu si apoi sa venim sa plangem ca ne-a scos o portita din legislatia care ne permitea noua sa platim impozit mai putin.
   Nu crezi ca ar fi cazul ca firmele sa plateasca impozite pe bune si sa vedem atunci cate din ele isi permit si cat de performant e de fapt domeniul ?
   • 0 (4 voturi)    
    bravo mah (Luni, 12 decembrie 2011, 15:44)

    Roland [anonim] i-a raspuns lui Mastermind21

    Chiar daca ai salariul pe cartea de munca aceasta decizie te va afecta. N-ar trebui sa te simti asa bne infipt. Dupa ce pica/pleca cateva firme, salariile vor scadea, devreme ce mai multi programatori raman fara joburi.
    • -1 (5 voturi)    
     Te inseli (Luni, 12 decembrie 2011, 22:49)

     Demostene [anonim] i-a raspuns lui Roland

     Lucreaza in IT dar nu e programator. Daca ar fi fost programator ar fi gandit; printre altele si-ar fi dat seama si ca putea sa castige dublu fata de cat castiga el. Dar ce sa-i faci, daca el nu e in stare sa gandeasca, singura solutie care i se pare rezonabila este "sa moara capra vecinului"
   • 0 (2 voturi)    
    Hmm... (Luni, 12 decembrie 2011, 16:23)

    Unul [anonim] i-a raspuns lui Mastermind21

    A lucra pe PFA norma de venit nu este evaziune fiscala!!!. Anumite ativitati se potrivesc cu munca pe PFA si faptul ca exista posibilitatea de a opta pentru norma de venit era un avantaj foarte mare.
    Acuma ca nu mai exista aceasta posbilitate o sa optez pentru activitatea la negru care inaite erau platite pe PFA norma de venit.
 • +4 (4 voturi)    
  Intrebare (Luni, 12 decembrie 2011, 11:30)

  Cristi [anonim]

  Eu sunt unul dintre programatorii platiti ca PFA si intrebarea mea este urmatoarea: daca sunt companii care platesc salarii asemanatoare celor din IT, telecomunicatii etc, de ce programatorii sunt adesea obligati sa isi faca PFA? De ce eu ca angajat care doresc sa muncesc nu pot sa fiu platit ca un angajat normal cu toate impozitele catre stat?
  Iar pentru cei care se bat cu pumnul in piept ca emigreaza am un singur sfat din propria experienta: cand lucram in alta tara ca programator castigam undeva in jurul a 2000 de euro pe luna dintre care dupa plata impozitelor etc ramaneam cu putin peste 1300. Nu vi se pare ca si in alte tari sunt impozitele atat de mari ?
  • 0 (4 voturi)    
   Mda (Luni, 12 decembrie 2011, 11:58)

   MikePort [utilizator] i-a raspuns lui Cristi

   Vorbim aici de un avantaj pe care statul il oferea IT-ului din Romania. Comparatia cu alte tari nu are relevanta, deoarece ar trebui sa comparam si serviciile oferite pentru taxele platite (si in plus tu compari angajat in alta tara cu PFA in Romania).
   S-a dovedit ca introducerea normei de venit in IT a fost o alegere foarte buna pentru ultimii ani, la fel cum sunt foarte sigur ca scoaterea ei va avea un efect invers.
   • +3 (3 voturi)    
    Ai partial dreptate (Luni, 12 decembrie 2011, 12:17)

    Cristi [anonim] i-a raspuns lui MikePort

    Sunt deacord cu tine insa consider ca un avantaj se acorda intr-un cadru legal si pentru toti.
    Astfel unele persoane, inclusiv eu nu ar mai trebui sa schimbe PFA-ul in functie de judetul in care exista norme de venit.
    In acelasi timp vi se pare corect ca firmele(pentru ca majoritatea fac asta) sa impuna angajatilor sa defina pfa ?
    • -1 (3 voturi)    
     raspuns (Luni, 12 decembrie 2011, 13:04)

     edi [anonim] i-a raspuns lui Cristi

     Firmele nu au cum sa impuna asa ceva. Poti sa accepti sau nu. Daca te duci la o firma si-ti spune ca ei n-au scaune si ca stai si tu pe unde apuci te mai angajazi la ei? La fel si cu pfa-ul.

     De ce aleg sa fie asa? Ca sa iei tu 2000 in mana ei au cheltuieli totale de vreo 4000(salariul tau brut+ alte taxe+intretinerea ta). Ca sa fie pentru ei un profit cat de cat OK dupa plata impozitelor ar trebui ca tu sa produci de 8k pe luna. Produci atat? Daca firma are 10 angajati are ea contracte de 1 mil de euro e an? E greu si fiecare ban conteaza ... MAI ALES atunci cand nu primesti mai nimic de la stat pentru serviciile platite: tot tre sa dai spaga sau sa mergi la clinica privata desi dai mii de euro pe an etc.
  • +3 (5 voturi)    
   Cotă de impozitare de 47%! (Luni, 12 decembrie 2011, 12:40)

   altVasile [anonim] i-a raspuns lui Cristi

   România, în schimb, va bate recordul la cota de impozitare. Pe site-ul mfinante.ro a fost publicat un proiect de modificare a codului fiscal, care, dacă va ajunge să fie adoptat, va ridica COTA TOTALĂ DE IMPOZITARE a persoanelor care obțin venituri din activități independente la aiuritorul procent de 47%!
  • +5 (5 voturi)    
   Calcule... (Luni, 12 decembrie 2011, 12:45)

   altVasile [anonim] i-a raspuns lui Cristi

   În sprijinul celor afirmate în comentariul anterior am făcut o serie de calcule. Iată ce a rezultat.

   Să prespunem, pentru simplitate, că în luna ianuare 2012 o PFA a obținut un venit net de 1000 lei. Acum să facem calculele.

   - 1000 * 31,3% = 313 RON (contribuția la CAS/pensii)
   - 1000 * 5,5% = 55 RON (contribuția la CASS/sănătate)
   - ( 1000 - 313 - 55) * 16% = 101 RON (impozitul pe venit)

   313 + 38 +101 = 469 lei

   Ceea ce înseamnă că o PFA este impozitată, în mod real, cu o cotă de 46,9% din venitul său. AIURITOR DE MULT!!!

   Iar acum să ducem reționamentul un pic mai departe. Cu banii rămași după plata contribuțiilor și a impozitelor (545 lei) PFA se duce să-și facă cumpărăturile la supermarket. După cum se știe foarte bine orice produs cumpărat conține în preț taxa pe valoare adăugată (24%). Făcând un mic calcul rezultă că din cei 545 lei cheltuiți TVA reprezintă 105 lei.

   455 + 105 = 574 lei.

   Iar aceasta înseamnă, de fapt, o cotă totală de impozitare de 57% . Iar dacă am lua în calcul și alte ”contribuții”: accize, impozit pe casă, impozit pe teren, rovignete etc. etc., atunci chiar că ajungem la 60%! SCLAVAGISM!!!
   • 0 (0 voturi)    
    pensii (Luni, 12 decembrie 2011, 13:34)

    MikePort [utilizator] i-a raspuns lui altVasile

    Din cate stiu la pensii e 31.3% din suma asigurata (o alegi tu cand faci contractul cu ei, trebuie sa fie minim 708RON), deci trebuie platit cel putin 222RON. Nu stiu sa se fi schimbat ceva.
    • 0 (0 voturi)    
     Deocamdata... (Luni, 12 decembrie 2011, 14:03)

     altVasile [anonim] i-a raspuns lui MikePort

     Da, așa este cum spui tu în acest moment.

     Guvernanții însă clocesc acum o modificare a codului fiscal care va aduce cota de impozitare la 47% (așa cum am scris în comentariile precedente). Intră pe site-ul mfinante[.]ro, apoi la "Transparenţă decizională" reperează documentul care se numește ”Proiect Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind instituţiile de credit - publicat în data de 02.12.2011”.

     Iata link-ul: http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/transparenta/OUG_2%20dec2011_modif_Codfiscal.pdf
     • 0 (0 voturi)    
      pagina 41 din linkul anterior (Marţi, 13 decembrie 2011, 10:13)

      Lucian Pop [anonim] i-a raspuns lui altVasile

      Pagina 41, articolul Art. 296 (22); vor sa introduca CAS de 31.3% la diferenta dintre venituri si cheltuieli la PFA la sistem real. Adica taxele o sa fie la fel de mari ca pe CM; nu vad cum poate rezista outsourcingul in IT la asemenea taxe.
   • +1 (3 voturi)    
    Raspuns (Luni, 12 decembrie 2011, 14:23)

    Cristi [anonim] i-a raspuns lui altVasile

    Daca consideri ca CAS si CASS este mare ... atunci iti doresc sa iesi la pensie si sa ai parte de un sistem sanitar de exact banii de care cotizezi.
    Si daca salariul tau a fost de 2000 de euro si ai platit impozit pentru 800 de ron lunar si ai sa te trezesti cu o pensie de 600ron si o sa tipi ca mori de foame ... no comment.
    Sper sa nu iei comentariul meu drept un atac catre tine insa mi se pare aberant faptul ca intr-o tara in care platesti 55 de ron lunar pentru santate(pe exemplul dat de tine) sa am pretentia sa am calitate de 5*.
    • +1 (1 vot)    
     gresesti Cristi (Luni, 12 decembrie 2011, 14:41)

     sorin [anonim] i-a raspuns lui Cristi

     Si mie mi se pare aberant sa platesc milioane la sanatate si sa nu pot beneficia de nimic, in afara de medicina de urgenta...analize medicale gratuite nu se fac decat 2 zile pe luna, la medic in spital cozi interminabile, atentii, etc...nu am timp fizic sa stau la spital la coada, ca daca stau nu mai am timp sa muncesc...in consecinta ma duc la privat si cotizez si acolo...stii care e problema de fapt, in Romania beneficiaza de ajutoare, medicina gratuita, pensii...tocmai aia care nu contribuie cu nimic, atata inechitate sociala nu e nicaieri in lumea asta...si cica sistemul e unul de "solidaritate", pai stai frate eu ma imbolnavesc cu nervii la munca si nu mai stiu cum sa alerg sa fac niste bani si altii stau acasa si intind mana luna de luna...iar statul ce face, in loc sa-i trimita la munca pe "frecatori", ma impoziteaza pe mine care de abia mai suflu si mai tare...sistemul asta social e foarte prost inteles in Romania, la munca fratilor...iar de pensie, cotizam degeaba, la cat stres e in tara asta, nu o mai apucam, au grija astia sa faca varsta de pensionare 70 de ani...
     • -1 (1 vot)    
      Intrebare (Luni, 12 decembrie 2011, 15:12)

      Cristi [anonim] i-a raspuns lui sorin

      Sunt total deacord cu mana larga a statului insa te intreb:
      Ti se pare corect faptul ca un medic care iti salveaza viata sa munceasca pe 800 de ron? Tu ai munci pentru banii astia cu zambet pe buze si daruire ?Am foarte mari dubii...
      Medicii care pleaca in afara pleaca pentru ca acolo sunt taxele mai mici ? sau pentru ca sunt salariile mai mari?
      Ce parere ai despre sistemul de invatamant? Cu ce se intretine?Copii tai nu merg la scoli de stat? sau castigi indeajuns de mult incat sa ii trimiti la scoli private?
      Toate astea se intretin din banii statului ... care sunt in cele din urma banii nostri.
      Acum hai sa te mai intreb ceva: tu iti doresti sa muncesti ca PFA, nu ca angajat prin care faci evaziune fiscala folosindu-te de PFA(pentru ca asta faci) si nu vei mai putea face asta pentru ca majoritatea firmelor au folosit acest instrument pentru "ocolirea" anumitor taxe, nu iti este putin ciuda? Pentru ca norma de venit a fost introdusa special pentru acestia din urma pentru a le da un impuls de inceput si nu pentru a feri angajatorii de plata responsabilitatilor.
      • 0 (0 voturi)    
       800 ron - rezident anul 1 (Luni, 12 decembrie 2011, 16:37)

       adi [anonim] i-a raspuns lui Cristi

       Arunca un ochi pe site-urile spitalelor sa vezi salariile ce se platesc acolo, de la ingrijitor, liftier pana la sefii de sectie/manageri.

       Sunt salarii decente, se poate si mai bine. De cand un sef de sectie cu salariu de 5000 RON a facut pe nebunul pana i-am dat 200 lei spaga, mi s-a facut sila de ei.
      • 0 (0 voturi)    
       . (Luni, 12 decembrie 2011, 16:41)

       adi [anonim] i-a raspuns lui Cristi

       E o aiureala ce spui tu ca face evaziune fiscala. Pur si simplu face exact ce scrie in lege. Sa te mai intreb ceva, daca un cersetor iti cere 1 leu si ii dai, si a doua zi iti cere 5 lei, ca asa considera el necesar, ce faci? Nu te uiti mai intai la buzunarul tau??? Sta in legea firii sa profiti de avantajele LEGALE, altfel am fi ramas maimute.
       • -1 (1 vot)    
        Rectific (Luni, 12 decembrie 2011, 17:06)

        Cristi [anonim] i-a raspuns lui adi

        Nu m-am exprimat cum trebuie.
        Faptul ca un PFA colaboreaza mai mult timp cu aceeasi firma nu este ilegal, faptul ca o firma foloseste PFA-urile in regim de angajat(folosirea echipamentelor firmei, plata concediilor, durata mare de colaborare gen 2,3,4+ ani etc) pentru a evita plata obligatiilor se cam numeste evaziune fiscala.
        Sau nici aici nu am dreptate ? :))
      • +1 (1 vot)    
       pt Cristi (Luni, 12 decembrie 2011, 16:58)

       sorin [anonim] i-a raspuns lui Cristi

       Cristi, intrebarile alea pune-le celor care nu muncesc nimic...eu unul am muncit cat pentru o viata deja si sunt relativ tanar...a sprrijini insa un sector unde Romania are specialisti, in speta IT-ul, printr-o norma de venit...nu e evaziune, inseamna a acorda o facilitate unor oameni destepti ca sa ii tii in tara. A taxa in plus, arata neputinta de a scoate la lumina adevarata evaziune din constructii, transporturi, turism, etc...ce face statul de fapt, in loc sa mareasca baza de impozitare prin impozitarea celor care in acest moment nu platesc nimic, ii impoziteaza tot mai tare pe cei care platesc deja...e paguboasa abordarea...si nu vor strange mai multi bani la buget, vor mai desfiinta eventual cateva zeci de mii de PFA-uri sau cei care raman vor factura mai putin si restul vor incasa la negru...
       Cu privire la grija ta pentru sistemul de sanatate si de invatamant care e subfinantat, te informez ca sunt contributor net...am contribuit o gramada si nu am beneficiat mai deloc, problema asta sa si-o mai puna si cei cateva milioane de pensionari de "boala" la 40 de ani, handicapati inchipuiti, toti cei care o freaca toata ziua in loc sa puna mana sa munceasca...intr-un cuvant...TOTI asistatii din Romania care se plang ca e greu dar nu fac nimic ca sa le fie mai bine...o singura chestie a zis Basescu cu care sunt deacord...fiecare om trebuie sa fie responsabil pentru existenta lui, nu statul trebuie sa il intretina...
       • 0 (0 voturi)    
        da, sigur; sa ramina doar IT-stii pe aici (Marţi, 13 decembrie 2011, 18:06)

        eu [anonim] i-a raspuns lui sorin

        inteleg ca IT -ul e singurul sector cu specialisti, oameni destepti ce trebuie tinuti in tara (si nu lasati sa plece) prin facilitati gen norma de venit! restul sint prosti si trebuie impozitati pe tot ce cistiga ca de ei nu aveti nevoie si nici joburi nu pre mai gasesc cu criza asta: pot pleca; veti ramine o tara numai de IT-sti cu multi bani din care sa nu dati cum face PFA-ul impozitat in sistem real, ca asta va roade; asa va veti permite sa mergeti la medic in alte tari, sa trimiteti copiii la scoli si facutlati prin alte tari, fara someri si pensionari ca nu mai are cine sa plateasca pentru ei, de contabili nici nu va mai fi nevoie... o sa fie raiul
        • 0 (0 voturi)    
         eu si cu mine (Miercuri, 14 decembrie 2011, 9:41)

         sorin [anonim] i-a raspuns lui eu

         Inainte de-a comenta, citeste ce norme au ramas, dupa ce le-ai citit scrie din nou, "Gigi" care vinde flori in piata o fi tentat sa plece sa vanda flori in Germani ori ba, Titi care vinde animale de companie pleaca oare in Africa la munca?
         Au lasat normele de venit unde oricum e evaziunea in floare si le-au scos acolo unde omul lucra curat..din pacate sunteti o groaza de invidiosi care va dati cu parerea. Spune-mi tu de cate ori instalatorul apa, instalatorul de gaz, electricianul ti-a dat factura pe banii tai, zugravul...pe astia i-a lasat impozitati la norma in ideea ca oricum nu poate scoate nimic mai mult de al ei...asta e adevarul, CIOCLASUL cu 3 clase care da la saiba merita impozitat la norma, unul care a facut o facultate si aduce plus valoare prin munca lui, trebuie sugrumut cu taxe si impozite cat mai mari...si nici nu mi-ar fi ciuda ca platesc , daca as vedea pentru ce platesc...
         • 0 (0 voturi)    
          aaa (Miercuri, 14 decembrie 2011, 16:21)

          aaa [anonim] i-a raspuns lui sorin

          Am un var , zugrav. face mai multi bani ca mine, 3-4000 eur lunar. totul la negru

          Eu am pfa, programare. Platesc cam 350 eur taxe lunar. Deci, legal, platesc destul pe taxe. acceptabil. In mina imi ramin cam 1800eur. Nu e ca si cum as baga toti banii in buzunar , ca varu'

          Cu ce e mai bun varu' zugravu' ?
          Acuma oricum o duce mai bine
          Din 2012 o va duce la fel, dar eu o voi duce mult mai prost.
    • 0 (0 voturi)    
     Sistem de pensii falimentar... (Luni, 12 decembrie 2011, 15:06)

     altVasile [anonim] i-a raspuns lui Cristi

     Cristi, cât plătesc, atât și voi beneficia! Care-i problema ta?

     Sistemul actul de asigurări sociale oricum este falimentar. Cine va mai fi în România în nu știu câte zeci de ani ca să ”contribuie” ca să am și eu o pensie? România pierde, an de an, populație, datorită reducerii ratei natalității, pe de-o parte, și datorită emigrării, pe de altă parte (am pierdut peste 3 miloane de oameni în 20 ani - ai zice că a fost război). Ceea ce înseamnă că raportul din numărul asistaților și numărul contributorilor tot continuă să se înrăutățească. Chiar în acest moment, dacă nu s-ar face transferuri masive de la bugetul de stat sistemul de pensii ar face pur și simplu poc. Și nici nu se poate vedea vreo ameliorare în acest sens, mai ales în condițiile crizei. Dimpotriva, masurile aberante luate de guvern, au dat lovituri azurzitoare mediului de afaceri, determinând închiderea a zeci de mii de firme. Iar acum mai dau încă o lovitură... Efectele le vom vedea - însă sigur nu vor fi pozitive. Cei afectați vor deveni din ce în ce mai încrâncenați (doar nu ne-au câștigat la loz în plic ca să dăm banii noștri - câștigați cu mare trudă - unei guvernări profund incompentente și corupte?).

     55 RON se bazează pe o situație total ipotetică - dor nu vei fi dorind acum să-ți spun veniturile reale? În rest, aberant nu este să plătești și apoi să ceri respect din partea sistemului de sănătate - aberant este că sunt doar câteva milioane de contributori care plătesc, iar numărul celor care beneficiază este de câteva ori mai mare (din câte îmi aduc aminte sunt vreo 11 milioane de persoane care beneficiază de serviciile sistemului de sănătate CU ZERO LEI CONTRIBUȚII)!

     Deviza mea este: ”Cine nu muncește, nici să nu mănânce”. Apropo, știi de unde am citat aceste cuvinte?
     • 0 (0 voturi)    
      Sa fim seriosi si realisti (Luni, 12 decembrie 2011, 15:23)

      Cristi [anonim] i-a raspuns lui altVasile

      Iti repet observatia mea nu s-a dorit a fi sau un atac catre tine personal.
      Tu spui:"cât plătesc, atât și voi beneficia! Care-i problema ta?..." atunci eu te intreb ce ai face intr-o situatie pur ipotetica si totodata plauzibila in care tu muncesti in sistem de norma de venit toata viata si la pensie te vei trezi cu un venit de mizerie?
      Vei da citate din biblie spunand:"eu nu am cotizat ...deci nu voi manca ..pentru ca sunt un om integru". Sa fim seriosi la baza piramidei lui Maslow nu este in nici un caz moralitatea...
      Apropo...stii cine este Maslow ?
      • +1 (1 vot)    
       Maslow? (Luni, 12 decembrie 2011, 17:23)

       altVasile [anonim] i-a raspuns lui Cristi

       Știu cine a fost Maslow și de ”piramida” lui știu (ASE Marketing - specializarea mea de bază + biblioteca consulatului britanic al cărui abonat permanent am fost o bună bucată de timp).

       Cristi, unul la mână, eu fac parte din categoria acelora care atâta timp cât au neuronii funcționali vor ști întotdeauna să-și câștige bucata de pâinea (chiar și la 80 de ani), iar dacă voi ajunge cumva cu neuronii în pioneze la ce bun îmi va servi mie acea pensie?! Doi la mână, știu să-mi aranjez viitorul, ÎN MOD RESPONSABIL, făra a fi necesar să apelez la mila statului, contribuind la un sistem pe care eu (și nu numai eu) îl consider falimentar. Totuși sunt de acord să contribui (sunt bătrâni de susținut în fața cărora îmi plec pălăria - marea majoritate a lucrurilor bune din această țară au fost construite de ei). Dar în același timp nu vreau să mi se bage pe gât această ”contribuție” (cunosc prea multe cazuri de pensionari pe caz de ”boală”, care lucrează bine-mersi atât în România, cât și în Europa).

       Oricum, O BILĂ ALBĂ, pentru faptul că ai știut de unde am dat acel citat. Înseamnă că stai destul de bine la capitolul ”Cultură generală”.

       ”Cine nu muncește, nici să nu mănânce” - foarte bine zis! Sistemul actual de asigurări sociale este unul de tip comunist, care se bazează pe un gen de haiduceală care ia de la unul care muncește și dă la doi care fac bătături butonând telecomanda. Iar rezultatul este că ÎNCURAJEAZĂ LENEA ȘI FOFÂRLEALA BALCANICĂ. Este vreo mirare că acest sistem a ajuns să scârțâie din toate balamalele?! Există o singură cale, cinstită și sigură, pentru asigurarea prosperității: MUNCA.
       • 0 (0 voturi)    
        Pentru altVasile (Marţi, 13 decembrie 2011, 13:25)

        Cristi [anonim] i-a raspuns lui altVasile

        As dori sa iti multumesc pentru Bila Alba si 2 la rand sa te felicit ca te gandesti la viitorul tau insa tind sa cred ca esti unul dintre cei putini care fac asta. Majoritatea privesc problema acum acum castig atat nu ma intereseaza nimic despre viitor si inevitabil vor ajunge intr-o situatie ca aceea descrisa de mine.
      • 0 (0 voturi)    
       nu-i chiar asa cu pensia (Marţi, 13 decembrie 2011, 18:16)

       eu [anonim] i-a raspuns lui Cristi

       nu pensia e problema, la pensie dai cit vrei, (sint un minim si un maxim intre care te incadrezi), indiferent daca esti PFA cu norma de venit sau in sistem real (adica platitor la greu de impozite); aici chiar e alegerea ta si intr-un caz, si in altul;
       problema e ca eu platitor in sistem real il tin in spate si pe ala care nu munceste, dar si pe ala care plateste nimica toata fata decit cistiga si fata de cit platesc eu... ca si el tot la stat se duce la medic de cele mai multe ori; iar eu nu-mi pot permite ca el sa ma duc la privat, dupa ce statul imi ia mai tot banutul mucit...
  • 0 (0 voturi)    
   in ce tara? (Luni, 12 decembrie 2011, 17:12)

   stupidu [utilizator] i-a raspuns lui Cristi

   in ce tara ai luat brut pe an 24k EUR? in cazul in care nu este vreo fosta tara comunista sa stii ca ai fost cam fraier :))
  • 0 (0 voturi)    
   2000 de euro (Marţi, 13 decembrie 2011, 14:59)

   sim [anonim] i-a raspuns lui Cristi

   e bun exemplul tau. In tzara de care zici ramaneai cu 1300 de euro dupa plata impozitelor si contributiilor pe venitul ala si beneficiai de asigurare de sanatate de calitate si probabil si la pensie la fel.

   in romania ai fi primit 1060 euro dupa ce ai platit toate impozitele si impozitele care cica sunt contributii si beneficiezi de servicii medicale de cea mai joasa spetza iar la pensie o sa primesti 940 de boabe de fasole ... mult mai mult decat restul pensionarilor care vor primii doar 200 de boabe de mazare .... super
 • +1 (1 vot)    
  Alba ca zapada (Luni, 12 decembrie 2011, 12:05)

  Demostene [anonim]

  Eu nu inteleg altceva: cat de prost trebuie sa fii ca sa dai in cap propriului electorat in prag de alegeri? Mai ales ca era (deja nu mai este) genul de electorat caruia ii era suficient, pt al mentine, nu sa-i dai ci sa nu-i iei.
 • 0 (2 voturi)    
  M-ati convins. (Luni, 12 decembrie 2011, 13:07)

  _ge [anonim]

  Nu mai votez cu PDL-ul.
  • +3 (3 voturi)    
   Modificari repetate (Luni, 12 decembrie 2011, 13:40)

   Sorin [anonim] i-a raspuns lui _ge

   Nici eu, sincer incepeam chiar sa cred ca sunt oameni serios (ma enerveaza populismul), insa impredictibilitatea asta fiscala omoara tot, in 2 ani au schimbat de 3 ori norma pe IT, culminand cu scoaterea ei, au marit contributia la pensii pe PFA...pai nu se poate asa...isi face omul niste calcule pe care le discuta cu clientii, nu poti in fiecare an sa te duci sa negociezi cu clientii tarifele ca se trezeste Ialomitianu sa mai schimbe ceva...nu e an in care sa nu se modifice de cateva ori codul fiscal si te mai miri ca pleaca toti din Romania...
 • 0 (2 voturi)    
  Vom plati impozite... catre alte state (Luni, 12 decembrie 2011, 14:06)

  Mihai [anonim]

  Efectul acestor legi este ca noi, cei care lucram in IT, vom emigra catre alte tari si vom plati impozite acolo, catre bugetele lor. Iar banii pe care ii vom primi (dupa ce am contribuit la bugetul acelor state), ii vom cheltui tot acolo.
  Asa ca statul roman va pierde de doua ori.
 • +2 (2 voturi)    
  Offshore? (Luni, 12 decembrie 2011, 14:09)

  Emil [anonim]

  Intr-adevar...e greu sa negociezi un contract luand in considerare schimbarile fantomatice de cod fiscal. Care este ratiunea oare in spatele acestei schimbari?
  A facut cineva calcule despre cat se pierde si cat se castiga din toate astea?

  Oare este posibila o solutie gen offshore?
 • +2 (2 voturi)    
  Multumesc pentru semnalul dat aici (Luni, 12 decembrie 2011, 15:22)

  Varujan Pambuccian [anonim]

  Cum nu pot citi toate ordinele date de toate ministerele, imi sunt foarte de folos articolul si comentariile dumneavoastra. Incerc sa dreg aiureala asta. Argumente in favoarea mentinerii domeniului IT sunt mai mult decat suficiente, asa ca sper sa ii fac sa priceapa si pe functionarii cu idei de la finante.
  • 0 (0 voturi)    
   Ce ne sfatuiti (Luni, 12 decembrie 2011, 23:38)

   Emil [anonim] i-a raspuns lui Varujan Pambuccian

   D-le Pambuccian,

   Ce ne sfatuiti sa facem? Unde sa trimitem petitii in acest sens?
   Am incercat sa gasesc o adresa pe www.pambuccian.ro dar nu merge. Nici la camera deputatilor...

   Undeva trebuie sa putem sa ne exprima opiniile...in mod oficial
 • -1 (3 voturi)    
  fara norma (Luni, 12 decembrie 2011, 16:01)

  raul [anonim]

  Ca un PFA cu norma fixa, nu-mi displace deloc scoaterea normei.

  Toti ganditi ca vi se ia ceva ce-l meritati, ptr ca sunteti IT-sti.

  Ganditi-va ca pana acum ati beneficiat de o facilitate, si facilitatea aia nu mai e valabila de anul viitor.

  Nu mi se parea corect ca un PFA cu norma fixa sa plateasca impozit la 800 ron, dar sa factureze 10.000+/luna.

  Din punctul meu de vedere, lucrurile revin la normal.
  • 0 (2 voturi)    
   daca freci menta normal ca iti e ok (Luni, 12 decembrie 2011, 16:50)

   mihai [anonim] i-a raspuns lui raul

   Nu se compara lucrurile facute de un freelancer cu unu angajat full time si care freaca menta zicand el pe un ban cinstit.
   Ai lucrat ca freelancer? Sa vezi cum e sa-ti argumentezi munca saptamanal sau zilnic? Sa nu te lase sa stai deloc ci sa muncesti continu?

   Am lucrat la continental si Johnson Controls si stiu cum e full time. Aia care cu adevarat muncesc acolo sunt niste fraieri. Ar trebui sa incerce freelancingul ca se plateste bine munca si nu frecangeala.

   De aia eu unul am ales PFA freelancer.
   Pentru ca muncesc si doresc sa fiu apreciat.
   Nu m-am resemnat sa frec menta si la sfarsit de luna sa iau banu. De aia in RO se duc de rapa toate.

   Ciocu mic ca nu sti cum e. Vorbesti exact ca aia de dau legile: De la biroul tau vezi lucrurile asa cum vrei tu sa le vezi nu greutatile prin care trec freelancerii sau aia care muncesc cu adevarat.

   Si cand facturez normal si nu venitul real intr-adevar simt si eu ca pot trai decent.
   Acum nu mai pot ca sunt astia full time de la parlament care viseaza ziua cand dorm la birou idei nastrusnice sa sugrume de tot pe unu care o duce ok.

   Sa te vad ce mai zici cand ti se scoate facilitatea de 16% si esti cu credit calculat in baza astora 16%.
   • 0 (2 voturi)    
    haha (Luni, 12 decembrie 2011, 19:47)

    raul [anonim] i-a raspuns lui mihai

    Esti amuzant. Daca m-ai cunoaste ti-ai da seama cat de ridicol suni.

    Succes in freelance-reala.
  • +3 (3 voturi)    
   norma (Luni, 12 decembrie 2011, 17:08)

   pfa It [anonim] i-a raspuns lui raul

   Cea mai mare norma era de 65 000 Ron/An.In Bucuresti este 25 000 RON/an. Deci platesti impozit la norma, indiferent ca tu obtii acest profit sau nu.

   Statul spune:
   - nu ma intereseaza cat castigi (mai mult sau mai putin) , mie imi platesti impozit la suma X. Eu statul stabilesc suma X in fiecare an.

   Apoi spune: - vad ca te descurci foarte bine, mai bine decat ma asteptam. De maine imi dai procent din castigul tau !

   Intrebarea mea este: daca eu eram mediocru si abia ma descurcam, mai scoteau norma ? Cu alte cuvinte politica statului este:

   daca esti mediocru , iti ofer facilitati , daca esti performant , te taxez !
 • -1 (1 vot)    
  La revedere (Luni, 12 decembrie 2011, 16:04)

  ciuliana [utilizator]

  romania.
 • 0 (2 voturi)    
  ... (Luni, 12 decembrie 2011, 16:07)

  mefisto [anonim]

  Stati linistit la locurile d-voastra d-le Ialomiteanu... Voi ati inventat dublarea impozitelor catre IT...noi vom inventa Cipru-l.
 • 0 (4 voturi)    
  Recunostiinta neconditionata (Luni, 12 decembrie 2011, 16:20)

  Ionel [anonim]

  E revoltator, statul loveste in cea mai luminata parte a societatii, crema-cremei, elita acestei tari! Se atenteaza la dreptul divin se a fi mai egali decat prostii care platesc taxe.

  Ca unul din acei trogloditi retardati angajat cu carte de munca si platitor de impozit in cota de 45% propun infiintarea unui fond patriotic in care nevrednicii ca mine vor pune bani pentru a compensa aceasta actiune atroce a guvernului si a completa veniturile diminuate in mod ticalos de egalitarist ale celor mai buni dintre noi, aristocratia PFA-IT.
  • +3 (5 voturi)    
   eu propun altceva (Luni, 12 decembrie 2011, 16:52)

   ionut_1981 [anonim] i-a raspuns lui Ionel

   - sa ti se modifice contractul de munca care sa fie determinat pe o perioada de maxim 6 luni. Dupa 6 luni daca nu prestezi , esti pa !
   - sa traiesti zi de zi cu frica ca daca patesti ceva si nu poti sa muncesti o anumita perioda de timp, sa nu ai din ce sa-ti platesti facturile.
   - sa nu-ti iei un concediu de 2-3 saptamani cativa ani la rand.
   - sa platesti la pensie, dar contributia ta sa conteze doar jumatate.
   - sa-ti faci planuri pe cativa ani si de la o zi la alta sa ti se schimbe regulile jocului.

   Cum am mai spus mai sus , profitul este proportional cu riscul pe care ti-l asumi ! Daca tu nu vrei sa-ti asumi nici un risc si te multumesti in locul tau caldut, unde angajatorului ii trebuie o armata de avocati sa te dea afara, nu trebuie sa fii invidios pe altii care au alta optiune ! Nu sunt aristocrat ci ma bazez pe ceia ce stiu si din acesta cauza prefer mai putina protectie pentru mai mult castig. Nu cersesc mila nimanui, n-ai sa ma vezi cu mana intinsa insa normal este ca regulile jocului sa nu se schimbe de la o zi la alta si de asta sunt indignat.
   • -1 (5 voturi)    
    Riscul (Luni, 12 decembrie 2011, 17:15)

    Ionel [anonim] i-a raspuns lui ionut_1981

    Mi se rupe inima de rau ce-mi pare de tine.

    Vrei risc, sari in cap de pe un pod sau joaca-ti banii la loto.

    Bani care-ti raman dupa ce platesti si tu impozit ca toti fraierii care sustin bugetul tarii asteia.

    N-as putea sa-mi pese mai putin de lamentarile tale. Nu-ti convine, pleaca naibii in alta parte unde ti se permite sa parazitezi resursele (drumuri, sanatate, siguranta publica) platite de contribuabilii cinstiti in timp ce tu invoci nu intereseaza ce motive.

    Ca unul dintre acei contribuabili, raspunsul meu e: f*ck off!
    • +1 (3 voturi)    
     frustrari (Luni, 12 decembrie 2011, 17:30)

     ionut_1981 [anonim] i-a raspuns lui Ionel

     Te rog nu fa spume la gura, poti sa-ti etalezi caracterul tau degradant si fara sa-ti pleneasca vena. Pentru a reusi in acest domeniu iti trebuie in primul rand logica si ratiune, calitati care tie iti lipsesc. Bati campii, nu ai inteles nimic despre risc ! Vino cu argumente logice, nu jigniri de mahala ! Hai sa vedem care din noi plateste mai multe taxe la stat pe luna, sa vedem care e mai parazit : eu deja platesc 1000 e.
     Tu ?
     • -1 (3 voturi)    
      Riscuri (Luni, 12 decembrie 2011, 20:31)

      Ionel [anonim] i-a raspuns lui ionut_1981

      In conditiile in care un PFA plateste taxe in jur de 6% din venitul real, 1000 EUR / luna in taxe ar insemna un venit de 1000 / 0.06 =~ 16,000 EUR pe luna! Permite-mi sa numesc declaratia ta o minciuna sfruntata - chiar si cu normele de venit exista o limita a venitului eligibil stabilita la aproximativ 30,000 EUR / an.

      Deci maestre, *si eu* platesc cu aproximatie 1000 EUR pe luna, lucrand tot in IT, dar fac asta in regim salarial ca oamenii cinstiti. Ceea ce faceti voi este o murdarie acceptata de prea multi ani de prea multe guverne.

      1) Dupa cum spuneam mai sus, folositi resursele platite de mine fara a contribui echitabil cu toate ca asa cum te lauzi, castigati poate semnificativ mai mult decat obtin eu.
      2) Faptul ca acum si multi ani de acum daca ar fi posibil nu contribuiti la protectia sociala si la pensii nu va constitui o piedica in a le clama atunci cand veti ajunge sa aveti nevoie de ele.
      3) Existenta voastra nu ofera un avantaj competitional sustenibil industriei IT de aici ci dimpotriva constituie o piedica de care trebuie scapat cat mai rapid:
      - A concura oferind ca argument "cel mai mic pret" e penibil si nu implica performanta ci doar umilinta celui dispus sa accepte maximum de abuz pentru minimum de beneficii.
      - Preturile de dumping obtinute prin evaziune fiscala formeaza o concurenta neloaiala la adresa firmelor competitive si oferind performanta pentru ca isi vad baza de recrutare subminata de oferte pe care nu le pot sustine.
      - Pozitia riscanta de care vorbesti rezulta in faptul ca multi ofertanti de servicii pe piata IT (programatori juniori) *nu au alternativa* de a fi angajati in sistem in care beneficiaza de protectia drepturilor lor de angajat.
      • +1 (3 voturi)    
       Să moară și capra vecinului... (Luni, 12 decembrie 2011, 23:01)

       altVasile [anonim] i-a raspuns lui Ionel

       Să înțeleg cumva, din cele expuse de tine, că ești unul dintre artizanii care au ”lucrat” pe căi oculte în vederea eliminării ”concurenței neloiale”? Ne spui cumva și la ce firmă lucrezi? Să mai înțeleg și că firmei la care lucrezi (o patronezi?!) nu-i este suficientă câștigarea unor contracte la prețuri nesimțite cu statul, acum v-ați propus să lichidați orice altă concurență? Și nu-ți pare cumva că expresii de genul ”Existenta voastra ... constituie o piedica de care trebuie scapat cat mai rapid” suna cam comunisto-securist???

       Ești încadrat în sistem? Stai acolo, dacă îți place. Dar sistemul nu este pentru toată lumea. Eu, de exemplu, am oroare la gândul de a fi angajatul cuiva. Îmi place viața fără șefi. Colaborez cu vreo 15 - 20 de firme și îmi asum, la modul cel mai real, o serie de riscuri la care tu, angajatule, nici măcar nu ai visat. Iar riscurile pe care mi le asus este că sunt răspunzător, CU TOT CE AM, pentru ceea ce fac. Dacă greșesc cumva, atunci risc să ajung efectiv în stradă (răspundere limitată nu există pentru o PFA).

       În concluzie: ”Nu săpa altuia groapa - ai putea să cazi tocmai tu în ea!”
      • -3 (3 voturi)    
       esti pe langa. (Luni, 12 decembrie 2011, 23:18)

       ionut_1981 [anonim] i-a raspuns lui Ionel

       Ai uitat de de TVA care este 24%. Refa calculele ignorantule. Ce ai auzit tu de 30 000 eur/an este de fapt limita de la care esti obligat sa devii platitor de TVA si care este 35000 eur/an la cursul din data aderarii RO la UE.(1 ian 2007). Nu vorbi neinformat ca te faci de ras ! E tarziu si au are rost sa-ti combat argumentele puerile. Esti fara scapare. Eu am lucrat si full time in multinationala si freelancer cat sa-mi dau cu parerea despre amandoua. Tu pe ce te bazazi cand faci afirmatii ? Te contrazici singur. Daca practicam preturi de dumping, nu aveam venituri mari. Tot ce conteaza ca freelancer este cat de bun esti. Noapte buna !
      • +1 (1 vot)    
       te cam incurci in calcule. (Marţi, 13 decembrie 2011, 12:58)

       dragos [anonim] i-a raspuns lui Ionel

       Trecand peste partea de impozitare directa, la care esti sau nu, un contribuitor mai mare, spune-mi si mie, cine contribuie mai mult? tu care daca castigi 3000 in mana cheltui 3000 (adica mai contribuii si cu procent din suma asta in TVA si impozite de la comerciantii la care iti cheltuii suma) sau eu care casting 6000 si care oricum platesc ceva in taxe si impozite si eu? Stii ca in 2010 cei mai mari exportatori din Romania au fost Dacia si sectorul IT? daca asta se duce (apropos, in 2011, Dacia a cam picat la export), fie si numai jumatate din el, crezi ca tie it va fi tie mai bine, cu un RON care nu valoreaza nimic? si nu in ultimul rand, nu stiu cat de bun esti, dar daca ajungi la acelasi pret ca neamtul, crezi ca te vor prefera pe tine? visezi. oamenii aia fac IT cu 20 de ani inaintea noastra. asa ca da, daca dispare facilitatea asta, sorry, te las pe tine sa contribuii singur, sa vad cine iti mai plateste pensia peste 30 de ani. Apropos, stii ca pe langa taxele tale statul te va obliga sa contribuii si la privat, la anu'? sper ca esti multumit.
       • -1 (1 vot)    
        Evaziune fiscala (Marţi, 13 decembrie 2011, 14:01)

        Ionel [anonim] i-a raspuns lui dragos

        Motivul pentru care tu "castigi" 6000 si eu 3000 consta in faptul ca mie statul imi ia 3000 in timp ce tie nu.

        Nu e nimic special cu tine in afara faptului ca *nu platesti taxe*, oferi exact acelasi serviciu ca si mine si castigi *aceiasi bani*.

        Faptul ca nu platesti te face un evazionist fiscal sau un *privilegiat*. Ca platitor de taxe SI EU AMENINT CA NU MAI PLATESC SI PLEC DRACULUI IN ALTA PARTE DACA VOI TICALOSILOR PRIVILEGIATI NU VETI AVEA ACELEASI *OBLIGATII* CA SI MINE.

        Diferenta este ca EU PLATESC TAXE. Aici sau in alta parte. Plecati naibii pe unde umbla cainii cu colaci in coada si puteti oferi ACEEASI CALITATE SAU MAI PUTINA la jumate pret, doar pentru ca fentati fiscul.
        • +1 (1 vot)    
         Ionel Ionelule (Marţi, 13 decembrie 2011, 14:25)

         george [anonim] i-a raspuns lui Ionel

         Ionele tata, revino-ti, ca ai dat-o prin balarii...era la libera alegere a fii salariat sau PFA, in timp ce tu stai la birou ca si salariariat si beneficiezi de toate avantajele de a fi salariat (program fix, pensie, concedii, somaj, etc), un PFA alearga dupa clienti, munceste cand si cat apuca, etc...asa ca taci dreq din gura daca nu stii, mai scrii si cu CAPS sa mai si vada lumea ce neam prost esti...nu fenteaza nimeni pe nimeni, unii sunt facuti sa fie toata viata sclavi, pe cand altii incearca sa faca ceva pe cont propriu, incadreaza-te tu singur in categoria care esti...mie imi e egal, insa nu m-am putut abtine sa nu cometez elucubratiile pe care le debitezi cu atata patos...
         • +1 (1 vot)    
          CAPS (Marţi, 13 decembrie 2011, 14:54)

          Ionel [anonim] i-a raspuns lui george

          Jeorjel,

          iti promit ca voi face tot ce-mi sta in putinta pentru ca sa vina peste tine si Ionelush (1981):

          - un contabil
          - un jurist
          - un sclav/negru ... pardon, agent al fiscului

          Si vom vedea la urma cum va descurcati pe cont propriu.
          • +1 (1 vot)    
           nu te inteleg (Marţi, 13 decembrie 2011, 16:01)

           ionut_1981 [anonim] i-a raspuns lui Ionel

           Ce vrei tu de fapt ? Sa imi fie teama de tine sau de fisc ? Ai ramas fara argumente si ai trecut la amenintari ? Acea perioada a apus demult. Ce sa faca un contabil si un jurist la mine ? Dupa cum cred ca stii , ca si PFA cu norma pe venit nu trebuie sa tii contabilitatea. Tocmai asta era unul din marele avantaje. Statul imi spunea cat trebuie sa platesc, daca imi convenea acceptam, si-mi vedeam de treaba mea. Era mult mai usor sa mareasca norma pentru toata lumea. Dupa cum vezi mai jos , pe langa cei 16% minunatul nostru stat vrea ca un PFA sa mai plateasca si 31% din venit pentru asigurari sociale. Hai sa facem un calcul. Daca facturez 100 lei , dupa staul nostru ar trebui sa platesc:

           - 16% imp profit
           - 5,5 % sanatate
           - 31 % contributii sociale.

           Adica mai mult de jumate. Ti se pare corect ca de la o zi la alta statul sa incerce sa-ti sunteze pe la spate veniturile cu 50% ? Stii ce e aia predictibilitate fiscala ? Eu joc dupa regulile statului, codul fiscal, care fiind lege organica nu ar trebui sa poata fi modificata de la o zi la alta si mai ales prin ordonanta de urgenta.
        • 0 (0 voturi)    
         iar esti pe din afara (Marţi, 13 decembrie 2011, 15:04)

         dragos [anonim] i-a raspuns lui Ionel

         .. ce vroiam sa spun e ca per total cred ca platesc cel putin la fel de mult ca tine. TVA e cel care ne face egal pe toti, adica in final cheltuind mai mult ca tine de fapt platesc cel putin cat tine. Eu am carte de munca, am insa si PFA si asta pentru ca sunt intr-un moment al carierei cand salariul meu (pe masura experientei si vechimii mele in munca), daca ar fi pe CM depaseste nivelul la care mai putem fi competitivi in Europa sau SUA. Deci platesc taxe, mult putin atat cat este. Ce anume m-ar motiva pe mine sa platesc mai mult statului? Mizeria din spitale, drumurile mai scumpe de doua ori decat la nemti si care nu sunt gata niciodata, scolile la care trebuie oricum sa platesti, chiar daca e gratis, ce anume? te tot bati cu pumnul in piept si jignesti in stanga si in dreapta de pomana. Nu oferi acelasi serviciu ca si mine, imi pare rau sa iti spun, esti ori un plod ori unul blocat intr-un job. Niciodata negocierea unui salariu in IT nu se face dupa cum e froma de plata, crede-ma sunt destul de vechi in domeniu, negocierea se face dupa cat il convingi pe cel din fata ta ca valorezi. Asa ca daca iau eu 6000 (cea ce nu se intampla) si tu numai 3 (ceea ce nu cred, altfel sincer nu avem ce discuta) e fiindca o merit. Nimeni in tara asta nu da mai mult decat trebuie. Nu am facut nimic ilegal, si dupa cum ti-am explicat devreme ce era unul din putinele domenii care faceau export real in Romania, cred ca masura asta e proasta, va impinge lucrurile la negru iar eu nu sunt motivat sa sprijin un stat care oricum nu imi da nimic pentru ce ii platesc. Acum cativa anai am avut salariul intreg pe CM. Cu ce ma ajuta asta acum, sau atunci? Scuza-ma dar cred ca vorbesti nitel din frustrare. Cand ai ajungi sa muncesti 12 ore pe zi, sa fii disponibil sambete si duminici mai vorbim cat de mult iti convine sa te supra-taxeze statul roman, care minte cu nerusinare cand spune 16%. E de fapt cel putin 60% , atat fac taxele tale si ale angajatorului pentru salariul tau. Compara cu SUA.
        • 0 (0 voturi)    
         Dar oare tu ce faci "mai draga" (Marţi, 13 decembrie 2011, 21:52)

         Talisker [anonim] i-a raspuns lui Ionel

         in loc sa-ti vezi de treaba ta de angajat cu CM, arzi gazul pe forum ziua in amiaza. Ca si PFA eu pot face asta oricand la orice ora, o sa castig mai putin in ziua respectiva caci nu pot dovedi orele ca fiind lucrate. Dar tu...!?.. te faci ca lucrezi si mai tragi una trista cu gandul la ce taxe platesti.
      • +1 (1 vot)    
       ... (Marţi, 13 decembrie 2011, 13:58)

       mefisto [anonim] i-a raspuns lui Ionel

       Eu fac consultanta IT de cel mai inalt nivel de peste 10 ani...Despre ce fel de juniori vorbesti tu ca si PFA?

       Ca sa ma exprim altfel...judecand dupa cat te duce mintea pot spune ca fac consultanta de pe vremea cand tu inca spuneai "Uite mama...trec militarii."

       Si nu platesti 1000 EUR/luna contributii...negrii ca tine nu castiga mai mult de 1000 EUR Net.

       Iar faptul ca tu nu stii cum arata 16.000 EUR/luna nu inseamna ca nu exista asa ceva.
       • +1 (1 vot)    
        Abia astept (Marţi, 13 decembrie 2011, 14:13)

        Ionel [anonim] i-a raspuns lui mefisto

        Abia astept momentul in care negrul de mine se ca intalni cu tine pe terenul neutru al lui "dincolo".

        Pentru inceput, aici vei avea aceleasi obligatii ca si mine, asa incat daca esti capabil sa oferi consultanta de 16,000 pe luna va trebui sa le spui contractorilor ca suma TOCMAI A CRESCUT la 32,000!
        • +2 (2 voturi)    
         norma (Marţi, 13 decembrie 2011, 23:35)

         MikePort [utilizator] i-a raspuns lui Ionel

         Ionel tu vezi doar bani bani bani. Nu e vorba numai de bani.
         Eu cand am angajat cativa oameni in firma am propus cele 2 variante: PFA cu norma de venit sau angajat cu CIM(asta era acum cativa ani cand inca totul era in regula cu norma). Toti au ales cartea de munca, asta dupa ce le-am explicat diferenta de bani pe care o primesc ca PFA dar si dezavantajele aferente ( pensie mai mica, emitere facturi lunar, plata din mana a contributiilor, concediu neplatit, si multe altele - exista articole pe Internet daca te intereseaza).
   • +1 (1 vot)    
    ei, na (Marţi, 13 decembrie 2011, 18:33)

    eu [anonim] i-a raspuns lui ionut_1981

    mai coboara cu picioarele pe pamint, exista si PFA-uri platitoare de impozit dar in sistem real, cu exact aceleasi riscuri pe care le insiri tu aici, dar pe care statul nu le incurajeaza cu asa favoare ca sa faca fata crizei in care sa zbat domeniile in care activeaza.
  • -1 (1 vot)    
   Ionel ... (Luni, 12 decembrie 2011, 17:12)

   jiji [anonim] i-a raspuns lui Ionel

   Tu oarecum ai dreptate, fiecare trebuie sa plateasca in mod egal, un procent.
   Problema aici e ca IT-ul e una din putinele industrii care merge in RO, ea a fost ajutata de guvern pana acum si tocmai din acest motiv ff multe firme au venti in RO.
   Ce se va intampla daca o parte din aceste firme vor pleca? Ukraina e la 2 pasi de exemplu.
   Eu zic ca acest guvern va pierde, va strange mai putini bani.
  • -1 (1 vot)    
   ... (Luni, 12 decembrie 2011, 17:13)

   Mefisto [anonim] i-a raspuns lui Ionel

   D-le Ialomiteanu, ca presupun ca numai d-ta puteai posta asa ceva...

   Tu poti sa faci ceea ce facem noi?
   • +1 (1 vot)    
    Competenta (Marţi, 13 decembrie 2011, 14:08)

    Ionel [anonim] i-a raspuns lui Mefisto

    Mefisto, chiar pot sa ofer MAI MULT DECAT TINE.

    In competenta. Problema mea e ca tu oferi un sfert din ce ofer eu, la jumate pret.

    In perioada care urmeaza VA FI EU CONTRA TINE!

    Aici, sau "acolo", cum facil te lauzi sau ameninti.

    UNUL DIN NOI VA PLECA. Si unul va ramane.

    Ma bat cu tine de la egal la egal, mai degraba acolo decat aici. Asteapta sa ma vezi ACOLO!
  • -1 (1 vot)    
   pt Ionel - cel plin de ”Recunoștință...” (Luni, 12 decembrie 2011, 18:12)

   altVasile [anonim] i-a raspuns lui Ionel

   Ionel, de unde ai luat procentul acela de 45%? Un salariat are următoarele obligații către bugetul statului: 10,5% CAS, 5,5% CASS, 0,5% șomaj, iar restul, după ce se scade deducerea personală, se impozitează cu 16%. În cel mai rău caz (adica al celora care au salariul foarte mare), făcând un calcul în grabă, se ajunge undeva la 30%, iar pentru un salariu brut de 1000 lei cota totală este un pic mai jos de 26%. Până la 45% este cale lungă să se-ajungă...

   Sper că nu faci aceeași greșeală ca și hoții care încurcă buzunarul altăra cu propriul lor buzunar. Mai sunt desigur o serie de ”contribuții” (cca 28%) pe o firmă le are de plătit către bugetul de stat. Atâta tot că acele ”contribuții” o ard pe firmă la buzunar, fiind suportate din veniturile acesteia, și nu pe angajat. Când vei pune cu la cale propria ta afacere și vei ajunge să plătești 45% contribuții către stat din propriul tău buzunar, atunci să vorbești!
   • +2 (2 voturi)    
    pt cei care vorbesc din auzite (Luni, 12 decembrie 2011, 19:05)

    vladutzd [anonim] i-a raspuns lui altVasile

    Draga altVasile, daca un salariat primeste 1000 ron net costul firmei cu repsectivul angjat este de 1800 lei. Daca angajatul ar contientiza ca firma mai plateste altcuiva inca 800 de ron pentru ca el sa primeasca 1000 crede-ma ca ar fi mult mai responsabil vis-a-vis de drepturile lui. In State toti salariatii primesc salariile brute si sunt obligati sa isi plateasca taxele si impozitele. Cand vezi ca dai la stat jumate din ce castigi parca altfel te comporti atunci cand este vorba de serviciile pe care le platesti din banii tai - mai ales sanatatea. Firmele constientizeaza ca taxele sunt mari. Salariatii nu. PFA-urile sunt in zona intermediara - vor sa ridice capul mai sus de faza de salariat . Aducand impozitarea la PFA-uri la acelasi nivel cu al salariatilor se creaza mediul perfect pentru descurajarea/disparitiei micii initiative.
    • -1 (1 vot)    
     Salarizare... (Luni, 12 decembrie 2011, 20:22)

     altVasile [anonim] i-a raspuns lui vladutzd

     Dragă vladutzd, chiar dacă nu mai sunt angajatul nimănui de vreo 11 ani (am pur și simplu oroare la ideea angajării), totuși știu cât se poate de bine cum stau lucrurile cu taxele și impozitele aferente salariilor (am ceva cunoștințe de contabilitate, am făcut și state de salarii - multe lucruri mai face un programator).

     În rest, de acord cu tine. Ar fi bine ca și la noi, în România, fiecare să-și calculeze și să-și plăteasca taxele și impozitele în mod personal. Însă mă tem că acest lucru nu ar conveni deloc, dar absolut deloc, politicienilor: cine are nevoie de o clasă muncitoare care are treaz spiritul ”proletar”. Or atunci când te duci și plătești cu propriile tale mânuțe sume importante de bani la bugetul țării nu poți să nu ai conștiința ”muncitorească” activă!

     Iar impozitarea cu o cotă de 47% a micului business nu poate să aibă decât efecte perverse:
     - emigrarea ”materiei cenușii”;
     - transferul activităților în zona neagră/gri - vor exista două rânduri de tarife (unul cu factură, altul fără);
     - agravarea spiritului de nemulțumire și dezgust;
     - descurajarea start-up-urilor și a asumării de riscuri în micul business;
     - pensionarea pe caz de ”boală”;
     - evaziunea fiscală;
     - și lista, cu siguranță, nu s-a terminat...
 • +1 (1 vot)    
  Materia cenusie - distrusa sistematic (Luni, 12 decembrie 2011, 19:09)

  Ioan [anonim]

  Mai intai au distrus invatamantul, apoi au favorizat constructia de biserici. Acum vor ca ce a mai ramas din materia cenusie sa plece din Romania.
 • +1 (1 vot)    
  In unire sta puterea (Luni, 12 decembrie 2011, 19:17)

  SOLUTIA [anonim]

  Dear all,
  Sa nu dati cu parul, eu m-am interesat acum 1 an si stiu urmatoarele:
  O firma offshore poate ajunge la un impozit (toate taxele) de pana in 10% in conditiile in care vorbim de un rulaj de 50.000-100.000 EUR/an. Deci in cazul in care se pot grupa mai multi, cam aceasta este solutia.
  Din cate m-am interesat, Cipru este alegerea: Romania are conventie de dubla impozitare cu Cipru (daca se impoziteaza in Cipru, nu se mai impoziteaza si in Romania), iar in plus Cipru fiind UE, nu faci factura cu TVA.
  Nu va lasati pacaliti cu "paradisurile fiscale" din alte tari.
  Bafta si keep together, cum spuneam, in unire sta puterea!
  PS: Apelati la firme de consultanta pentru off-shore, aveti nevoie de ele mereu in desfasurarea activitatii, ca sa spun asa. Si in plus sunteti si in legalitate.
 • 0 (0 voturi)    
  Bad choice Land of choice (Luni, 12 decembrie 2011, 20:33)

  Teleleu.... [anonim]

  Welcome to the Land of Choice...te mai astepti sa creasca impozitul in IT dar nu sa il scoata total in afara legii dpdv PFA.
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 13 decembrie 2011, 8:34)

  [anonim]

  • 0 (2 voturi)    
   povesti (Marţi, 13 decembrie 2011, 10:09)

   sorin [anonim] i-a raspuns lui

   Vezi prietene cea ce nu vreti voi sa intelegeti, salariatii lu' peste este ca nu poti pune egalitate intre un salariat si un PFA, castigi mai prost dar ai mai multe beneficii (concediu anual, concediu medical, pensie mai buna, somaj, etc)..,.toate astea in cazul PFA dispar, asa ca nu e nici o portita lasata sau inchisa...PFA-ul reprezenta o provocare pentru un om caruia ii place munca, poate si vrea sa castige mai mult asumandu-si riscurile dar si beneficiile care decurg dintr-o asemenea treaba...asta e de fapt adevarul, iar voi astia care tot o dati cu tratamentul inegal si inechitabil, sunteti aia care ati vrea sa castigati mai mult dar nu aveti curajul sa faceti mai mult...sa fi-ti sanatosi, intr-un fel sau altul oamenii intreprinzatori vor gasi solutii si in tara asta de kkt, iar daca nu...intr-o alta...hai pa!
   • 0 (0 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 18 decembrie 2011, 13:31)

    [anonim] i-a raspuns lui sorin

 • -1 (1 vot)    
  La revedere (Marţi, 13 decembrie 2011, 9:14)

  nu conteaza [anonim]

  Ati dat un sut la unul dintre putinele domenii din romania care baga bani REALI in economie, chiar daca nu prin impozite si taxe uriase ci doar prin cheltuielile facute de IT-isti. Io vad 2 solutii la kkt-ul asta:
  1.Emigrarea;
  2.Offshore in Cipru;
  Indiferent de solutie statul v-a avea de pierdut big time:
  a)banii cheltuiti in alte tarii (in cazul emigrarii)
  b)firmele care se vor inchide nu vor mai contribuii la buget cu nimic;
  c)impozitarea aia mica cum era pe PFA totusi era si statul se putea baza pe ceva;
  d)as mai putea enumera ctava dar mie sila;

  Ramanati voi (functionari publici incompetenti care NU intelegeti ca daca noi NU producem VOI muriti de foame) cu tara asta si furati tot ce puteti, io v-am pupat pe portofel
 • 0 (2 voturi)    
  NU mai votam actuala putere (Marţi, 13 decembrie 2011, 10:03)

  George [anonim]

  Cainii latra...caravana trece, cam asta fac politicienii...trebuie sa-i sanctionam la viitoarele alegeri...uite asa a mai pierdut puterea cateva zeci de mii de voturi...a nu se uita ca le-a pierdut de la tineri destepti, care nu numai ca nu vor mai vota actuala putere, dar vor face si campanie negativa pe internet acesteia.
  Noi vom gasi solutii , sa va vedem pe voi cum veti gasi solutii din opozitie...nu-mi place USl-ul de nici o culoare, insa intre doua rele o sa-l aleg pe cel mai mic...macar aia nu au atata ura pe toti micii intreprinzatorii din tara asta....
  • 0 (0 voturi)    
   alegere (Luni, 9 ianuarie 2012, 23:55)

   oana59 [anonim] i-a raspuns lui George

   d-le G , cum facem ?!! schimbam Maria sau palaria altfel CUM ?!! sau numele ca in bancul acela ...
 • 0 (0 voturi)    
  NU DEPUNETI CEREREA SISTEM REAL (Marţi, 13 decembrie 2011, 10:36)

  Mihai [anonim]

  salut,

  am sunat la finante.
  cica pana la 31 decembrie trebuie sa venim si sa ne depunem noi insine cerere de trecere in sistem real.
  practic ei nu au nici un drept sa ne oblige sa facem asta.
  Pentru cei care fac PFAuri noi da e clar ca nu mai pot alege norma de venit pe informatica dar ceilalti care sunt deja in functiune nu pot fi obligati sa-si taie singuri creaca.

  Este camatarie.

  Intrebati avocatiiiii si nu va depuneti cererile pentru sistem real.

  Este faza ca la banca: te suna sa-ti zica sa vii sa semnezi ca ti s-a marit rata :)))))

  nu se poate asa ceva.

  tineti-va tare si dati in judecata.

  Sper sa nu fie blocat acest post!!!
  • 0 (0 voturi)    
   discutabil (Marţi, 13 decembrie 2011, 11:17)

   io [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   Sa zicem ca e asa dar in 2012 tre sa platesti impozit+sanatate+cas, ne mai existand norma de venit circumscriptia fiscala nu va mai publica valoarea ptr asta.=> la ce norma de venit platesi taxele si impozitu'?
 • 0 (0 voturi)    
  proiect modificare Cod fiscal (Marţi, 13 decembrie 2011, 10:44)

  Lucian Pop [anonim]

  Proiect modificare Cof fiscal din 2 dec 2011
  http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/transparenta/OUG_2%20dec2011_modif_Codfiscal.pdf

  Pagina 41, articolul Art. 296 (22); vor sa introduca CAS de 31.3% la diferenta dintre venituri si cheltuieli la PFA la sistem real. Adica taxele o sa fie la fel de mari ca pe CM; nu vad cum poate rezista outsourcingul in IT la asemenea taxe.
  • 0 (0 voturi)    
   totusi este o scapare (Marţi, 13 decembrie 2011, 12:49)

   Ionut_1981 [anonim] i-a raspuns lui Lucian Pop

   Mai jos scrie:

   (2) Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin.(1) pct. I – III şi V din Legea nr. 263/2010, cu modificǎrile şi completǎrile ulterioare, precum şi cele care beneficiazǎ de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii, nu datoreazǎ contribuţia de asigurǎri sociale pentru veniturile obţinute în condiţiile prevǎzute la alin.(1).

   Deci daca te angajezi cu carte de munca , un sfert de norma , nu tre sa mai platesti !
 • -1 (3 voturi)    
  picatura (Marţi, 13 decembrie 2011, 11:00)

  bogdan [anonim]

  Eu cred ca e bine-venita masura asta!
  E bine-venita pentru ca pentru a mia oara mi se demonstreaza ca destinatia Romaniei este accea de consumator, de palntatie..
  E evident, e mai mult decat clar, ce s-o mai tot ametim atat?

  Lucrez intr-un domeniu de nisa, relativ nou pt Romania (colaborez cu o firma/proiecte) in care am dezvoltat/implementat lucruri de care sunt foart incatate firme cu vechime in domeniu, din afara tarii.
  Aici inclusiv respectivul domeniu se misca....greu si foarte incet.
  Nu vreau sa ma sustrag de la plata impozitelor sau a altor chestii, dar lucrurile merg incet si efectiv simt ca stau pe loc de aproape 4 ani.PFA cu norma pe venit era un compromis foarte ok, care mi-a permis sa inaintez, imi era necesar pt inca 1-2 ani.

  Poate ca picatura asta a umplut paharul si m-a ajutat sa ma trezesc la realitate.
  De ce sa imi bat joc de mine aici cand pot sa incep o viata noua in alta parte!?
 • +1 (1 vot)    
  predictibilitate (Marţi, 13 decembrie 2011, 11:06)

  IT [anonim]

  Cum e Mr. Boc, predictibilitate, nu ?
  Pot intelege intr-o oarecare masura modificarea, dar nu inteleg de ce e facuta miseleste - la mijloc de decembrie.
  Ce bugete, ce predictii .. ne-au ciuruit !
 • +1 (1 vot)    
  Directiile Judetene pot alege (Marţi, 13 decembrie 2011, 11:27)

  soso [anonim]

  Conform ORDIN nr. 2875/2011, citez:

  "Direcțiile generale ale finanțelor publice județene, respectiv a
  municipiului Bucureşti, vor stabili norme anuale de venit pentru
  activitățile independente pentru care venitul net se determină pe baza
  normelor anuale de venit, prevăzute în anexa la prezentul ordin, şi
  pentru cazurile în care codurile CAEN corespunzătoare activităților
  respective nu se regăsesc printre cele înscrise cu titlu exemplificativ în
  Nomenclator."

  Deci " şi pentru cazurile în care codurile CAEN corespunzătoare activităților
  respective nu se regăsesc printre cele înscrise cu titlu exemplificativ în
  Nomenclator" !!!

  Se pare ca totusi mai o sansa, suntem la mana directiilor judetene.
  • 0 (0 voturi)    
   nu chiar (Marţi, 13 decembrie 2011, 11:49)

   io [anonim] i-a raspuns lui soso

   codurile CAEN sunt exemplificative, activitatile sunt clare :(
  • 0 (0 voturi)    
   Furtună într-un pahar de apă... (Marţi, 13 decembrie 2011, 12:54)

   altVasile [anonim] i-a raspuns lui soso

   Speranțe deșarte. Scuze, desigur, că trebuie să-ți spulber ultimele speranțe.

   Ca să fac lucrurile clare, voi veni cu un exemplu. Dacă nomenclatorul ar fi conținut la ”Codul și denumirea activităților din Clasificarea activităților din economia națională — CAEN Rev. 2” activitatea ”Serviciile de informatică”, iar la ”Codul și denumirea activităților
   din Clasificarea activităților din economia națională — CAEN Rev. 2” codurile 6201 ”Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client)” și 6202 ”Activitati de consultanta in tehnologia informatiei”, atunci direcțiile județene ar fi putut, la libera lor alegere, să adauge, de exemplu, codurile 6203 ”Activitati de management (gestiune si exploatare) a mijloacelor de calcul” și 6209 ”Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei”.

   Însă ”Serviciile de informatică” nu sunt incluse din start în nomenclator, iar ”ceea ce lipsește nu poate fi pus la număr” - nu poți să adaugi coduri CAEN la o activitate care lipsește.
   • 0 (0 voturi)    
    Bâlbâială.. (Marţi, 13 decembrie 2011, 13:19)

    altVasile [anonim] i-a raspuns lui altVasile

    Mai sus trebuia să scriu:

    Dacă nomenclatorul ar fi conținut la ”Denumirea activităților independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit”...
 • +1 (1 vot)    
  Un fleac (Marţi, 13 decembrie 2011, 12:08)

  Marius [anonim]

  Un fleac..m-au ciuruit...
  Ce pot sa zic...daca iesim toti astia cu it-ul de pe piata..scade pib-ul.
  Niste tarani care nu sunt in stare sa faca ceva decat sa fure. Si de udne sa fure? De la noi astia care ne duce si capul.
  Sunt plin de nervi cum rar mi se intampla.
  De doi ani lucrez pentru o firma din vest si de doi ani ma plimb pe la statul Roman sa le dau bani.
  Este cazul sa plec ca se impute treaba....
 • 0 (0 voturi)    
  Mai e o sansa (Marţi, 13 decembrie 2011, 12:12)

  jiji [anonim]

  Da, se pare ca au pasat mingea la Primarii ..
  Acum, fiecare cu norocul lui, desi nu mi se pare corect
  • 0 (0 voturi)    
   Minge pierduta (Marţi, 13 decembrie 2011, 12:54)

   Sorin [anonim] i-a raspuns lui jiji

   Nu e nici o minge la Primarii, nu va mai amagiti, e clar, activitatile din coloana 1 sunt devinitive, cele din coloana 2 pot fi modificate, eventual adaugate altele noi...mingea e la Ministerul finantelor...
 • 0 (0 voturi)    
  sistem social defect (Marţi, 13 decembrie 2011, 15:14)

  sistem defect [anonim]

  nu sunt multe de spus, in primul rand "cota unica de impozitare" era o mare gogomanie. Cum adica cota unica cand tu iei 16% + 10% + 31%, ce dracu e unic aici?

  Impozitul pe venit profit poate fi cum vreti voi unic, progresiv de 16% de ... 66% daca va da mana.
  Dar restul de impozite numite contributia la sanatate si contriubutia la pensie sunt niste escrocherii ordinare, e doar bataie de joc.
  Absurdul nu poate fi fortzat cu legi ...
 • 0 (0 voturi)    
  Varujan Pambuccian (Marţi, 13 decembrie 2011, 15:19)

  Emil [anonim]

  Are cineva o adresa de e-mail a lui Varujan Pambuccian? El a ajutat si cand a fost vorba de impozitul 0% pentru programatori. Poate daca ii scriem lui reusim sa cream o miscare de revenire la conditiile anterioare.
 • 0 (0 voturi)    
  fabrici si uzine (Marţi, 13 decembrie 2011, 17:29)

  Kinezul [anonim]

  De ce programatorule sa platesti rata la casa si la masina cand poti sa ingrasi buzunarele statului ? Ca prea mult se construieste in tara asta si prea se strica drumurile cu masina ta. Vinde-le, iar banii din munca ta, poti eventual sa te bucuri uitandu-te la ei inainte de a-i da la stat.
 • 0 (0 voturi)    
  scutire de impozit pe PFA (Marţi, 13 decembrie 2011, 17:30)

  mihai [anonim]

  nu am inca clarificarea daca PFA este agent economic dar cred ca majoritatea dar daca se clarifica in sens pozitiv atunci majoritatea freelancerilor pot intra la scutirea de impozit conform ordinului ministerului de finante referitor la scutirea de impozit pentru informaticieni.

  Daca iasa asta i-am ciuruit noi pe ei :))) si daca o scot o scot pentru toti si nu se poate asa usor !!!

  asa ca inca o data intrebati la finante cand mergeti sa treceti in sistem real.
  • 0 (0 voturi)    
   Interesant (Marţi, 13 decembrie 2011, 18:12)

   Emil [anonim] i-a raspuns lui mihai

   O idee interesanta! Mai era conditia parca sa ai 10.000 EUR venituri in anul anterior...
  • 0 (0 voturi)    
   da (Marţi, 13 decembrie 2011, 18:50)

   bogdan [anonim] i-a raspuns lui mihai

   chiar si asa, cu impozitul de 16% scos, va ramane acel potential 31,8% ca CAS + 5,5 % sanatate la venitul obtinut.

   deci oricum o dai PFA-urile nu vor mai plati 6% impozit ca acum ci probabil ceva intre 16% si 50%.
   Ramane de vazut cat...

   si apropo ,desi timp de un an , taximetristii au fost nevoiti sa treaca pe sistem real, acum s-a revenit la norme in cazul lor.
   Parerea mea este ca e o masura care va dura in 2012, ceva similar forfetarului..
  • 0 (0 voturi)    
   foarte interesant (Marţi, 13 decembrie 2011, 21:13)

   io [anonim] i-a raspuns lui mihai

   asta e ordinul de care vorbesti:
   http://www.legestart.ro/Ordinul-748-2004-incadrarea-activitatea-creatie-programe-calculator-(NzE4MzQ-).htm
   La Art.3 aln.1 pct1 scrie:
   a) actul constitutiv, in cazul societatilor comerciale;

   adica se pare ca legiutorul s-a gandit si la alte forme de desfasurare a activitatii, respectiv PFA.
 • +1 (1 vot)    
  Atunci asa sa fie (Marţi, 13 decembrie 2011, 21:59)

  Marius [anonim]

  Ce activitati independente se sunt inca in aceste norme.
  Daca-i asa atunci ma trec la :
  "Producerea si comercializarea de floricele de porumb, castane prajite, porumb fiert , seminte prajite de de bostan si folare baietiiiiiiiiiii :)
  Daca it-ul nu mai este o prioritate ne dam cu activitati mai profitabile :P

  Atat au astia in cap...bostan si floare :)
 • 0 (0 voturi)    
  aaa (Miercuri, 14 decembrie 2011, 17:45)

  aaa [anonim]

  De ce nu scrie nimeni despre deducerea TVA cu facturi ?

  CAS 31% din diferenta intre Venit si Cheltuieli
  dar toti aduc facturi si aduc Cheltuielile la o valoare cit mai apropiata de Venit. cu alte cuvinte suma impozitate devine cit mai mica.

  pe de alta parte, cu cit ai salariul maimare cu atit e mai greu sa gasesti astfel de facturi. doar nu iti iei cite o lasma in fiecare luna.

  ce parere aveti despre asta? dece nimeni nu vorbeste aceste deduceri ?
 • 0 (0 voturi)    
  CAS (Miercuri, 14 decembrie 2011, 22:17)

  MikePort [utilizator]

  Ce stim cu sigura pana acum e ca s-a scos norma de venit pe IT.
  Partea cu CAS 31.3% din venitul net e o aberatie care inca nu s-a aprobat si eu unul cred ca nici nu o sa se aprobe. In caz ca se aproba, de cand se aplica? Ianuarie 2012?
 • +1 (1 vot)    
  Idioti! (Vineri, 16 decembrie 2011, 16:46)

  Otto.Brekner [utilizator]

  Pentru toti cei care s-au aratat justitiari aici, in sensul ca e bine ca cei care erau PFA cu norma de venit sa plateasca acum in sistem real: in felul asta veneau de la noi catre bugetul de stat niste bani, o parte din cei care faceau asta lucrand in strainatate. Evitau, in felul asta, deranjul de lucra printr-un offshore. Acum insa, vor trebui sa o faca, si va scadea numarul celor care vor mai avea PFA-uri pe IT.
 • 0 (0 voturi)    
  Discutia pe care am avut-o la Finante (Marţi, 20 decembrie 2011, 16:09)

  Varujan Pambuccian [anonim]

  Am avut astazi o discutie lunga la Finante. Problema nu e la ei ci la ORDA. Activitatea de care vorbim este considerata purtatoare de drepturi (patrimoniale si nepatrimoniale) de proprietate intelectuala si tot ce tine de IPR nu poate face face obiectul unui PFA cu norma de venit, cica. De chestia asta m-au convins, dupa discutie, si juristi independenti in care am totala incredere.

  Cei de la Finante au fost foarte cooperanti, dar problema vine din Legea 8/1996 si din directiva europeana care asimileaza din punctul de vedere al proprietatii intelectuale productia de soft cu creatia literara. De-aia, printre altele, insist de ani buni pe langa forurile europene sa trecem si noi la patente asa cum e in SUA.

  Sper sa gasesc o solutie, am nevoie de ajutorul vostru pentru a lamuri lucrurile in ceea ce priveste PFA-ul cu norma de venit sau pentru a gasi o alta forma de optimizare fiscala pentru industria de IT.

  Repet, problema nu e la Finante, cei de acolo nu au nici un interes ca o parte dintre programatori sa nu mai plateasca nimic, dar pana si codul CAEN

  6201 - Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client)

  este privita ca purtatoare de drepturi (nepatrimoniale) de proprietate intelectuala.

  Pare o tampenie, dar ce blocheaza acum totul e in chestia asta. Chiar in conditiile in care drepturile patrimoniale sunt implicit (prin puterea legii) sau explicit (prin contract) cedate de catre PFA spre persoana (fizica sau juridica) ce comanda softul.

  Cred ca ar fi util sa ne gazduiasca HotNews o intalnire Joi sau Vineri sa discutam si sa vedem ce e de facut.

  Cat depre cei care folosesc PFA-uri cu norma de venit, ei sunt in marea lor majoritate programatori foarte seniori care fie lucreaza ca freelanceri (pentru ca asa vor ei) fie isi iau veniturile partial ca angajati, partial pe PFA. Cred ca o disputa intre programatori e ultimul lucru de care avem nevoie.
  • 0 (0 voturi)    
   Alte coduri CAEN? (Miercuri, 21 decembrie 2011, 13:03)

   PFA [anonim] i-a raspuns lui Varujan Pambuccian

   Multumim pentru implicare si raspuns.
   Legat de:
   "dar pana si codul CAEN -
   6201 - Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client) -
   este privita ca purtatoare de drepturi (nepatrimoniale) de proprietate intelectuala."

   Care e situatia cu celelalte coduri din acelasi domeniu (de exemplu 6202 - Activitati de consultanta in tehnologia informatiei sau 6209 - Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei)? Sau chiar activitatile de sub 631 - Activitati ale portalurilor web, prelucrarea datelor, administrarea paginilor web si activitati conexe.

   Sunt privite la fel?
   • 0 (0 voturi)    
    Asta incerc sa fac (Miercuri, 21 decembrie 2011, 14:36)

    Varujan Pambuccian [anonim] i-a raspuns lui PFA

    Cred ca, pe moment, singura solutie este sa salvam 1-2 coduri CAEN. Sigur nu se poate 6201. Consultanta ar merge (6202) si ar mai merge 6209. Dar ce te faci daca, si asta e cazul cel mai frecvent in practica, ai un contract de dezvoltare desoft (6201)? Oricum, ajungem ca in perioada comunista, ca una sa zicem si alta sa facem.

    Eu va mai propun ceva, dupa ce terminam povestea asta cu norma de venit:
    Cum in Europa softul este asimilat cu opera literara sau muzicala, apararea proprietatii intelectuale se face prin comparare ad literam, nu prin constatarea unui element de noutate cum este in cazul patentelor de soft din SUA.
    Ca sa terminam odata cu tampenia asta (care cred ca vedeti ce consecinte are), va propun sa inregistram la ORDA toate secventele uzuale de cod si sa blocam productia de soft in Europa. Poate asa le vine mintea la cap.
    • 0 (0 voturi)    
     sa salvam (Miercuri, 21 decembrie 2011, 18:08)

     feldefel [anonim] i-a raspuns lui Varujan Pambuccian

     Domnule Pambuccian, va multumim pentru interes.

     Cu privire la "sa salvam", exista o dezbatere pe aceasta tema la Finante ? Nu ar trebui pusa problema unei dezbateri publice mai intense ? Vorbim de o decizie ce loveste un numar foarte mare de profesionisti intr-o perioada cand majoritatea contractelor sunt semnate pentru 2012.
     Sunt de acord si sustin solutia de protest pe care o mentionati in raspunsul dvs.
  • 0 (0 voturi)    
   Anularea normelor de venit in IT este corecta (Joi, 22 decembrie 2011, 10:33)

   ryanad2 [anonim] i-a raspuns lui Varujan Pambuccian

   Dl. Pambuccian, pentru echilibrare, va rog sa observati ca sunt si persoane care lucreaza in IT si sunt pentru aceasta masura de eliminare a normelor de venit, procentul acestora putand fi chiar mai mare de 50% fata de cei care sunt contra. Desigur ca pe forum de obicei comenteaza cei contra, cei pentru neavand motivatia de a o face...

   Personal, am lucrat si in strainatate, si cu PFA norma de venit, si ca salariat pe CM, avand peste 16 ani vechime in IT. Momentan sunt doar salariat si venitul e mai mare ca atunci cand lucram cu PFA. Poate parea paradoxal, dar la firma la care am lucrat cu PFA, toti subordonatii aveau salariile mult mai mici (cam cu 50% mai mici) decat cei de la firma actuala care sunt angajati doar pe CM, vorbind la acelasi nivel de competenta desigur. Pe de alta parte, concurenta intre firmele care lucreaza cu PFA si cele pe CM este neloiala, eu ca si angajator doar pe CM trebuind sa ofer mai mult ca salariu brut fata de cei care angajeaza cu PFA.

   Cu alte cuvinte, PFA-ul cu norma de venit si alte facilitati ar fi corect doar pentru persoanele care intr-adevar lucreaza independenti. Din pacate facilitatea e folosita masiv de catre ceilaiti PFA care de fapt sunt dependenti de angajator, si din cauza asta trebuie sa sufere si adevaratii PFA (cei care isi asuma riscuri, care fac contracte reale, etc.). Desi s-a incercat stoparea contractelor PFA pentru angajatii dependenti, se pare ca nu s-a reusit prin nici o lege sau modificae a codului fiscal.

   Orice incercare de a pastra vreun cod CAEN, etc, orice portita de scapare din aceasta lege nu va face decat sa faca inutila legea in totalitate. Va rog sa tineti cont ca, chiar daca pare dureros, de fapt aceasta masura de eliminare a normelor de venit va fi in final in favoarea si nu in defavoarea majoritatii covarsitoarea a celor care lucreaza in IT.

   http://socul-cultural.blogspot.com/
   • 0 (0 voturi)    
    maestre, eşti în eroare? (Joi, 22 decembrie 2011, 11:20)

    programator web [anonim] i-a raspuns lui ryanad2

    Nu de alta, dar mă surprinde comentariul tău.

    Presupun că nu cunoşteai faptul că poţi oricând opta tu însuţi să treci de la normă de venit la sistemul real, adică exact ceea ce impuse (prin metoda pumnului în gură parşiveşte la final de an).

    Ceea ce nu poţi este să treci de la sistemul real la normă, dar invers da.

    Aşadar, nu înţeleg dacă ceea ce ai scris e din rea voinţă sau din necunoaşterea legislaţiei fiscale în domeniu.
    • 0 (0 voturi)    
     Nici eu nu inteleg (Sâmbătă, 24 decembrie 2011, 3:48)

     Varujan Pambuccian [anonim] i-a raspuns lui programator web

     Mai ales ca inteleg ca domul de mai sus se refera strict la outsourcing. Outsourcing se face din ce in ce mai putin in Romania, slava Domnului.

     In ceea ce priveste dezvoltarea de soft, angajatorul plateste aceea suma. Doar ca suma respectiva, prinsa in cheltuielile pentru realizarea unui produs in cazul angajatorului, se transforma in venit pentru programator. Care poate fi mai mare sau mai mic in functie cu felul in care decide el sa fie platit. Daca este foarte sigur pe el si accepta riscul mersului de la o lucrare la alta, suma, luata pe un PFA cu norma de venit, e mai mare. Daca vrea un loc de munca, acelasi si predictibil, suma e mai mica.

     Sigur, de la un angajator la altul, ca si de la un programator la altul, ca si de la un proiect la altul, suma oferita poate varia mult.

     Eu cunosc multi programatori exceptionali care prefera de departe sa lucreze ca freelanceri si sa ia banii pe un PFA cu norma de venit.
     • 0 (0 voturi)    
      problema este de mentalitate (Luni, 26 decembrie 2011, 0:46)

      programator web [anonim] i-a raspuns lui Varujan Pambuccian

      Domnul este frustrat de condițiile contractului domniei sale cu firma X.

      Păcat că nu se zbate să impună anumite condiții. Eu unul am negociat întotdeauna contractul astfel încât să fie vorba de un tip de contract win-win, în care fiecare câștigă.

      Evident că dacă ești un programator bun este mult mai rentabil să facturezi pe PFA cu normă de venit.

      Din păcate, ca la români, mulți se plâng înloc să treacă la treabă.
    • 0 (0 voturi)    
     Credeam ca toata lumea stie despre asta (Sâmbătă, 24 decembrie 2011, 8:41)

     ryanad2 [anonim] i-a raspuns lui programator web

     Ma refeream strict la situatia in care, firma X, in loc sa angajeze pe carte de munca, obliga angajatii sa-si faca PFA si sa semneze contract PFA cu firma X. Desi angajatii au PFA, ei in practica sunt asimilati cu angajatii obisnuiti, au concediu platit, vin regulat la serviciu, si depind de firma X. Nu au voie sa aiba contracte cu alte firme, decat contractul PFA impus de firma X. Desigur ca veti spune ca nu sunt obligati sa semneze, totusi in practica nu e chiar atat de simplu, exista o concurenta si la angajarile in IT.

     D. Pambuccian probabil are interesele lui, este platit de patronii IT de la firmele X descrise mai sus sau poate este actionar la astfel de firme.
     • 0 (0 voturi)    
      îți înțeleg supărarea (Luni, 26 decembrie 2011, 0:43)

      programator web [anonim] i-a raspuns lui ryanad2

      Și sunt de acord cu tine că aceea este o formă de "optimizare fiscală" ca să nu-i spun evaziune.

      Evident, că nu ești obligat să semnezi, sau să accepți oferta lor.

      Într-o astfel de situație eu aș accepta oferta numai dacă aș obține un preț în care să includ și o contribuție generoasă la fondul de pensii.

      De pildă, oferta lor este de 100 U.M., eu le cer 131 UM pentru că nu vreau să am o pensie din care să cumpăr lunar doar o cutie de bomboane nepoților.

      Pe de altă parte nu mai stați fraților la mâna firmelor, dacă sunteți de părere că își bat joc de voi.

      Eu însumi am lucrat pentru o multinațională. Lucram în Vest, destul de bine plătit, dar munceam minim 10 ore pe zi, de regulă chiar 12, inclusiv sâmbăta, uneori chiar și duminica. Concediu? Maxim 7 zile vara, și 2-3 zile de Crăciun și Revelion.

      Am stat cât să strâng ceva bani și am ieșit. Rezultatul? Mi-am făcut un nume și o bază de clienți de pe urmă cărora câștig acum mult mai bine și îmi organizez timpul singur.

      Dacă vreau să câștig mai mult, iarăși muncesc și sâmbetele, uneori și duminicile. Dacă nu, am ceva mai puțin bani, dar mai mult timp pentru mine.

      Fair enough?

      Numai de voi depinde ce condiții acceptați. Până la urmă contractul trebuie să fie expresia unei înțelegeri între ambele părți, nu doar acceptarea din partea unei părți a condițiilor IMPUSE de cealaltă parte.
 • 0 (0 voturi)    
  trebuie să ne grăbim (Joi, 22 decembrie 2011, 4:39)

  programator web [anonim]

  Domnule Pambuccian,

  Apreciez foarte mult iniţiativele dumneavoastră în domeniu şi ştiu că de ani buni sunteţi unul dintre cei mai fervenţi promotori ai industriei IT.

  Ce mă deranjează la cei care au lansat acest nomenclator de meserii agreate pentru norma de venit (să nu-i cataloghez aşa cum merită) este că lansează parşiveşte, fără o dezbatere publică schimbări de aşa anvergură.

  Avem cu toţii un plan de business, un buget, lucrări angajate, rate la bănci etc.

  Nu este deloc simplu să auzi că nişte birocrato-îmbuibaţi schimbă peste noapte regulile jocului.

  Sunt pentru negocieri şi pentru impunerea deciziei organelor statului, dar detest parşivenia şi bătăile de cap pe care mi le tot serveşte Statul Român.

  A început cu terminarea micro-întreprinderilor de la 01.01.2010 (ca după un an să-şi dea seama cât au fost de tembeli şi să le readucă la viaţă) şi continuă cu scoaterea "serviciilor IT" de la norma de venit.

  Ce ştiu domnii birocrato-îmbuibato-aplatizaţi despre drepturi de autor? Vă asigur că pentru o plajă foarte îngustă de servicii din domeniul programării IT se acordă drepturi de autor.

  Credeţi că aş mai avea vreun contract de web development sau programare xhml/css/php/xml dacă le-aş spune clienţilor mei că eu înregistrez proiectul la OSIM şi vreau drepturi de autor?

  M-ar trimite la plimbare şi ar lua un alt programator, eventual dintr-o ţară unde pretenţiile nu sunt atât de mari.

  În fine, ce mă deranjează foarte mult este că pentru a două oară în 2 ani de zile am friosoane din cauza idioţilor care "fac legea" după capul lor cel gol.

  Am de gând să închei socotelile pe aici pentru că la Londra (de unde am făcut prostia să plec) plătesc numai 20% ca self-employed şi nu mă doare capul.

  În ţara asta plătesc cel puţin 16% + 5,5%, plus cealaltă contribuţie la pensii şi cu ce mă aleg? Cu batjocura unor aplatizaţi la creieraş?
 • 0 (0 voturi)    
  bătaia de jos a aplatizaţilor (Joi, 22 decembrie 2011, 4:45)

  programator web [anonim]

  Să nu mai spun că nivelul de trecere la plătitor TVA este mult mai sus în UK decât în ţara asta condusă de tot felul de cretini, de la stânga la dreapta eşicherului politic şi retur.

  Credeţi domnule Pambuccian că mai există vreo şansă de a amenda stupizenia de nomenclator?

  Vă întreb pentru că am de gând să închid PFA-ul meu şi să vă car din ţara asta dacă nu mai rămân la normă. Nu de alta, dar nu sunt genul de evazionist pe care îl întâlnesc la tot pasul (când nu mi se oferă bon fiscal).

  Şi problema este că radierea PFA-ului durează 5 zile lucrătoare. Cu alte cuvinte trebuie să îl închid fie astăzi, fie mâine (vineri), fie luni ca să pot să radiez ulterior acest PFA şi de la Finanţe.

  Închei la această oră târzie spunându-vă că sunt dezgustat de toată mizeria asta. Cum pot porcii ăştia să îşi bată joc de un business cu doar câteva zile înainte de încheierea anului.

  Cât să mai suporte oamenii mizerie în loc de liniştea şi bucuria sărbătorilor de iarnă?!

  Mă refer la oamenii serioşi care emit facturi şi plătesc taxe.
  • 0 (0 voturi)    
   Fac ce pot (Joi, 22 decembrie 2011, 10:32)

   Varujan Pambuccian [anonim] i-a raspuns lui programator web

   CAEN-ul nu il putem amenda in timp util. E o procedura lunga si greoaie. Ce incerc sa fac ce pot sa salvez codurile 6202 si 6209. Daca reusesc si va modificati codurile in felul asta, am fentat tampenia europeana si dupa aia avem timp sa incercam sa o reparam. Adica sa trecem la protectia prin patente. Aici, Parlamentul European a votat de doua ori in 10 ani impotriva, deci e destul de greu. Face parte din inapoierea Europei in raport cu zonele tehnologice avansate de pe Pamant.
   • 0 (0 voturi)    
    multumesc (Joi, 22 decembrie 2011, 10:47)

    programator web [anonim] i-a raspuns lui Varujan Pambuccian

    Cum putem salva aceste coduri în cele câteva zile rămase până la finalul anului?

    Am impresia că marii "teligenţi" de la Finanţe dau vina pe povestea cu Europa din ignoranţă, ca să nu spun PROSTIE.

    De ce din ignoranţă? Pentru N motive! De pildă colaborarea celor de la Finanţe cu evaziunea fiscală, atâta vreme cât în magazine există un afiş care spună că tu ca şi cumpărător eşti obligat să ceri bon fiscal.

    Corect ar fi să scrie că ei sunt obligaţi să dea bon fiscal, că altminteri se numeşte evaziune fiscală şi se pedepseşte cu X, plus o bonificaţie (procent din amendă) oferit celui care denunţă fapta de evaziune fiscală şi sigilarea magazinului pentru câteva zile (ex. 3 zile).

    Dar la noi "teligenţii" devin mai catolici decât papa cu povestea asta. Europa are mari probleme de competitivitate şi practic nu există la capitolul inovaţie şi eficienţă în domeniul IT.

    Centrul rămâne SUA şi acest lucru este imposibil de schimbat, mai ales datorită atitudinii celor care locuiesc pe bătrânului continent.

    Povestea asta cu Parlamentul European care face şi drege, aduce aminte de politicile URSS. Nu mai dezvolt subiectul pentru că e trist şi afectează încă o bună parte din naţiunea română de la Est de Prut.

    În fine, ce soluţii există pentru a evita închiderea PFA-urilor?

    Revin cu o errată la termenul de închidere. Nu se poate închide decât astăzi sau mâine, pentru ca dizolvarea să iasă de la Registrul Comerţului şi să avem timp să radiem PFA-ul şi de la Finanţe.

    Eu unul sunt hotărât să desfiinţez PFA-ul în actualele condiţii şi să aplic pentru self-employed în Marea Britanie.

    În felul ăsta economisesc la capitolul fiscalitate, mă protejez de frustrările pe care mi le dau "teligenţii" aproape în fiecare an de sărbători şi pe deasupra îi mai învăţ şi minte pe idioţi.

    Să vedem dacă le convine să nu mai ia nici un leu. De altfel nici nu merită la modul în care conduc şi prăduiesc banii publici.
   • 0 (0 voturi)    
    workflow (Joi, 22 decembrie 2011, 12:28)

    programator web [anonim] i-a raspuns lui Varujan Pambuccian

    Care ar fi paşii pentru obţinerea adăugării celor două coduri CAEN 6202 şi 6209 în nomenclatorul activităţilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit?

    Din câte am înţeles de pe diverse forumuri acestea nu mai pot fi adăugate la nivelul unităţilor fiscale. Ele trebuie să fie stipulate expres în nomenclator, iar nomenclatorul să fie publicat în MO.

    Plus că după ce se publică în MO, dar până la 31 decembrie 2011, unităţile fiscale trebuie să stabilească nivelul normei pentru fiecare cod CAEN aferent anului viitor.

    Putem rezolva această problemă în acest interval scurt, sau doar ne îmbătăm cu apă rece?

    Apreciez interesul dumneavoastră pentru această problemă şi vă mulţumesc pentru ceea ce faceţi pentru această breaslă.
   • 0 (0 voturi)    
    ? (Sâmbătă, 24 decembrie 2011, 0:34)

    gigi [anonim] i-a raspuns lui Varujan Pambuccian

    intrebare: eu daca am contract de confidentialitate cu firma pt care lucrez in care este specificat clar ca nu am nici o pretentie asupra proprietatii intelectuale.
    adica daca fac un programel un script sau orice...este proprietatea intelectuala a clientului


    inca o intrebare: daca cineva lucreaza in IT dar presteaza servicii de testare (QA) care nu "creeaza
    " nimic doar testeaza cum se poate incadra?
    nu ar trebui bagat un cod nou pt activitati de testare ?
 • 0 (0 voturi)    
  asociatie pfa (Joi, 22 decembrie 2011, 16:57)

  adix [anonim]

  Felicitari domnule Pambuccian pentru initiativa de mentine codurile caen 6202, 6209 .
  Ati putea sa ne spuneti ce sanse sunt sa ramana sau cand vom avea un raspuns final in privinta lor ?

  Din nou initiativa de a discuta prin intermediul hotnews este binevenita . Sper sa fie preluata de echipa sitului .

  Ati putea sa ne dati o modalitate de actiune prin care putem ajuta la sustinerea cauzei noastre ? Eu m-am gandit ca o asociatie care sa ne reprezinte ar putea fii un pas inainte si am putea fii reprezentati si sustinuti sa nu ne trezim peste noapte ca o sa mai platim 40-50% in plus taxe.


  In legatura cu reactiile celor care lucreaza cu PFA , cred ca ar tb sa ne canalizam energia/banii spre a ne unii.
  Simplele injurii si amenintarile cu plecarea pot rezolva partial doar cazuri punctuale . De ex as fii curios cat este costul vietii in Londra vs Bucuresti. Daca e luat si el in considerare cred ca taxarea de 20% nu mai pare atat de mica .
  • 0 (0 voturi)    
   Londra vs. Bucuresti (Joi, 22 decembrie 2011, 17:45)

   programator web [anonim] i-a raspuns lui adix

   Nu există termen de comparaţia care să arate diferenţa dintre cele două capitale europene.

   Motivul pentru care am revenit eu în ţară a fost faptul că la noi clima e mai prietenoasă şi am prietenii mei aici deşi între timp o parte dintre ei au ales să emigreze în special în Londra. Fericită coincidenţă, nu-i aşa?

   Chiriile sunt mai mari acolo, în schimb mediul de afaceri este incomparabil. Acolo se fac bani şi există o cerere enormă pentru servicii IT.

   Dacă în România trebuie să te rogi de cineva să-i faci un site şi se uită la tine de parcă ai vrea să-i faci un rău sau să-l jefuieşti, acolo ai parte de o cerere atât de mare încât nu îi poţi face faţă. Ajungi în scurt timp fie să mai angajezi personal, fie să iei mai puţine lucrări.

   Revenind la chirii, acestea fac parte din categoria cheltuielilor deductibile dacă lucrezi acasă.

   De asemenea, taxele se plătesc atunci când încasezi banii, nu când emiţi factura, cum e în România.

   Să nu îţi mai spun că există cadru legal ca partenerul de business să îţi plătească el taxele afacerii tale self-employed pentru lucrarea X , ceea ce în România ar fi privit ca un non-sens.

   Iniţiativa ta pentru o asociaţi este extraordinară. Singura problemă este că am avea nevoie de cineva care să aibă acces la ciudaţii care "scot" peste noapte toate schimbările astea.

   Nu sunt prea optimist că se poate face ceva. Pur şi simplu suntem conduşi de cretini care nu au nici un pic de respect la adresa celor care lucrează pe piaţa albă şi de câte ori le năzăreşte ceva, pun în practică PARŞIVEŞTE acel lucru.

   Dacă o altfel de asociaţie s-ar înfiinţa şi ar fi condusă de un om de genul domnului Pambuccian aş fi foarte încântat şi încredinţat că ar putea avea o oarecare eficienţă, dumnealui fiind un om foarte apreciat şi cu contactele necesare stopării unor astfel de practici.
 • 0 (0 voturi)    
  clarificare (Vineri, 23 decembrie 2011, 10:35)

  programator web [anonim]

  Când am spus că cei de la Finanţe sunt săraci cu duhul nu m-am referit la personalul de la ghişeele DGFP ci la cei care emit toate bazaconiile, alde Ialomiţeanu and co.

  Felicitări pentru premiu, don Ialomiţeanu! Dacă mai procedaţi parşiveşte poate mai luaţi şi la anul un premiu.

  Personalul de la ghişeele DGFP sunt oameni în general bine şi foarte bine pregătiţi, oameni care vin în întâmpinarea nevoilor contribuabilului.

  Până şi dumnealor sunt bulversaţi de toată harababura legislativă din domeniu. Adică de politica hăis - cea - hăis - cea.

  Numai bine!
 • 0 (0 voturi)    
  Coduri CAEN (Sâmbătă, 24 decembrie 2011, 3:15)

  Varujan Pambuccian [anonim]

  Le-am propus celor de la finante urmatoarele coduri CAEN:

  6202 Activitati de consultanta in tehnologia informatiei
  6203 Activitati de management (gestiune si exploatare) a mijloacelor de calcul
  6209 Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei

  Oamenii sunt foarte deschisi si vor sa rezolvam repede problema PFA-urilor. Daca ORDA va considera ca nu intra in contradictie cu porcaria de directiva europeana, finantele vor completa imediat ordinul cu PFA-urile cu norma de venit. Daca nu, nu stiu ce pot face in timpul ramas.

  Oricum, am de gand sa intensific presiunile pentru modificarea sistemului de protectie a proprietatii intelectuale si acceptarea patentelor in software. Cred ca s-au convins si criticii ideii de patentare ca e mai bine asa. Adica sa se protejeze doar elementele de noutate si sa nu se protejeze softul ca opera literara. Ca daca ar lua cineva foarte in serios chestia asta, am ajunge in situatia sa nu mai putem scrie nimic similar codului depus de altcineva la ORDA. Incluzand aici orice secventa de cud uzuala. Iar luatul lucrului asta in serios se va produce mai devreme sau mai tarziu si va bloca intreaga industrie europeana.

  Si, pe langa asta, uite ce alte implicatii cretine poate avea asimilarea programatorului cu scriitorul, compozitorul sau interpretul.
  • -2 (2 voturi)    
   Un parlamentar sugereaza eludarea legii? (Sâmbătă, 24 decembrie 2011, 8:52)

   ryanad2 [anonim] i-a raspuns lui Varujan Pambuccian

   Destul de trist cand chiar un parlamentar sugereaza eludarea legii.

   Codurile 6202, 6203 si 6209 nu sunt pentru programatori, nu au fost prevazute pentru creatia de software de la 6201 . Asaadar dl. Pambuccian sugereaza tututor PFA-urilor care au 6201 sa treaca la unul din aceste coduri si in practica sa efectueze activitatile de la 6201, adica sa fenteze legea cu alte cuvinte? Trist. Ar trebui sa le spuneti si faptul ca e ilegal ca un PFA sa aiba unul din codurile 6202, 03 sau 09 fara 6201 si totusi sa semneze contracte de realizare a softului la comanda.

   Oricum daca se aproba cele 3 coduri, voi notifica comisia europeana cu privire la acest aspect.

   http://www.rubinian.com/caen_5_clase.php?sect=J&diviz=62&id=620
   • 0 (0 voturi)    
    al patrulea comentariu !! (Sâmbătă, 24 decembrie 2011, 13:15)

    adix [anonim] i-a raspuns lui ryanad2

    Observ ca te-ai abonat la acest topic si ai ajuns la comentariul no4.
    Ai pornit jihadul impotriva pfa-urilor sau care e motivatia ta ? Esti nemultumit de statutul de angajat sau simti ca esti furat de acesti nenorociti ce au PFA ?

    Ce-ar fii sa te concentrezi pe cariera ta de succes si sa treci la alte dezbateri mai interesante ...

    fara respect ..
    un pfa care te fura pe tine , intruchiparea corectitudinii.
  • 0 (0 voturi)    
   in 2011 ? (Sâmbătă, 24 decembrie 2011, 13:40)

   Vladutz [anonim] i-a raspuns lui Varujan Pambuccian

   Sunt sanse sa se intimple ceea ce ati mentionat dvs. referitor la codurile 6202, 6203, 6209 anul acesta ?
 • 0 (0 voturi)    
  Ceva noutati? (Marţi, 27 decembrie 2011, 16:27)

  PFA norma venit [anonim]

  Buna ziua. Sunt ceva noutati legate de cele 3 coduri caen?
  6202 Activitati de consultanta in tehnologia informatiei
  6203 Activitati de management (gestiune si exploatare) a mijloacelor de calcul
  6209 Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei
 • +1 (1 vot)    
  Codurile CAEN acceptate (Miercuri, 28 decembrie 2011, 14:12)

  Varujan Pambuccian [anonim]

  Singurele coduri CAEN acceptate de ORDA au fost:

  6202
  6203

  6209 este considerat, in continuare, ca facand obiectul legislatiei care considera softul un soi de creatie literara si deci munca in acest domeniu nu poate fi normata.

  Astzi a fost semnat ordinul ministrului finantelor in acest sens si tot astazi a fost transmis catre Monitorul Oficial.
  In luna ianuarie (primele 2-3 saptamani) PFA-urile celor din domeniu trebuie sa ramana doar cu aceste coduri CAEN.

  Am sa raspund si chestiei cu eludatul legii. Un parlamentar este dator sa intervina ori de cate ori legea este aiurea, in domeniul lui de competenta, si sa o corecteze. Asta e rostul lui fundamental. Nu cred ca cineva eludeaza o lege dorind sa lucreze asa cum ii place lui, atat timp cat isi plateste corect darile, in conformitate cu legea. Dar nici nu cred ca legea trebuie privita ca o fatalitate de nemodificat si faptul ca ea s-a modificat azi, e o dovada ca atunci cand nu iei lucrurile otova si incerci sa gasesti solutii (chiar in interiorul unosr restrictii absurde europene), lucrurile se pot indrepta.

  In directia asta am sa actionez si la nivel european, asa cum am facut-o ori de cate ori a fost nevoie, pentru in indrepta si aberatia care protejeaza softul ca opera literara. Fiind un domeniu ingineresc, adica un domeniu in care se protejeaza noutatea si nu forma de exprimare, am sa insist in continuare pentru recunoasterea patentelor in industria noastra, asa cum se intampla in lumea care, si din cauza asta, este cea care da directia dezvoltarii globale, adica in Statele Unite si Japonia.

  Cat priveste forma in care un programator doreste sa lucreze (adica angajat sau freelancer) este o chestiune de libertate de optiune si nu cred ca cineva trebuie sa descurajeze o forma sau alta. Unii se simt mai protejati ca salariati, altii se simt mai bine ca freelanceri. Nu cred ca unii sunt mai cu mot decat altii si nu cred ca e bine sa ducem discutii care sa ii invrajbeasca pe unii impotriva altora.
  • +1 (1 vot)    
   Respectele mele domnule Pambuccian (Miercuri, 28 decembrie 2011, 14:31)

   vladutz [anonim] i-a raspuns lui Varujan Pambuccian

   As dori sa va multumesc pentru efortul depus in directia rezolvarii aceste probleme, mai ales ca acest lucru s-a intimplat intr-o perioada a anului in care putini mai dadeau sanse de realizare. Pentru prima oara in 10 ani de zile de cand sunt in campul cand simt ca cineva a facut efectiv ceva pentru mine ca cetatean. Respectele mele domnule Pambuccian !!
   • +1 (1 vot)    
    Cod 6201 (Miercuri, 28 decembrie 2011, 16:58)

    Pfa [anonim] i-a raspuns lui vladutz

    Va multumim pentru efortul depus. Majoritatea banuiesc ca aveau cod caen 6201. Este totul in regula daca acest cod se transforma in 6202...adica cele 2 coduri sunt compatibile sau nu?
    • -1 (1 vot)    
     Intrebarea oficiala la ONRC (Miercuri, 28 decembrie 2011, 19:25)

     ryanad2 [anonim] i-a raspuns lui Pfa

     Am trimis urmatoarea intrebare la ONRC, organismul care se ocupa efectiv cu aceste coduri CAEN, finantele sau ORDA nefiind interesati in practica ce cod isi alege un anume PFA sau SRL si daca acestia chiar respecta activitatile declarate la ONRC:
     -------------
     Buna ziua,

     Sunt posesorul formei de organizare XY PFA, momentan suspendata, CUI xx, F12 xx, si activitatea declarata in clasa CAEN 62xx.

     Datorita:
     1. legii 8/1996,
     2. directivei europene care asimileaza din punctul de vedere al proprietatii intelectuale productia de software cu creatia literara,
     3. deciziei ORDA conform careia activitatile considerate purtatoare de drepturi (patrimoniale si nepatrimoniale) de proprietate intelectuala nu pot face face obiectul unui PFA cu norma de venit (nu se pot impozita prin norma de venit ci doar prin venit real),

     ministerul finantelor a aprobat doar codurile CAEN 6202 si 6203 dintre activitatile privind tehnologia informatiei si servicii informatice, pentru a beneficia de impozitarea prin norme de venit.

     Ca urmare, as dori sa stiu daca in urma schimbarii activitatii PFA-ului meu in clasa CAEN 6202 sau 6203, prin ce lege si ce organism imi poate verifica contractele PFA si ce sanctiuni risc, daca in continuare execut activitatile prevazute la clasa CAEN 6201 sau oricare alta decat cea declarata pentru PFA?

     Mentionez ca in aceeasi situatie se vor afla majoritatea PFA-urilor sau SRL-urilor care la inceputul anului viitor vor trece la codurile CAEN 6202 sau 6203 din acest motiv.

     De asemenea va solicit aprobarea de a posta public raspunsul dvs. oficial pe forumul de discutii de la adresa urmatoare:
     economie.hotnews.ro/...vezi-modificari-adus-vineri-finantele.htm

     Cu stima,
     XY
     -------------

     Cu privire la motivatia mea: consider forma de angajare PFA ca fiind o aberatie romaneasca (si ma refer strict la faptul cand un PFA este de fapt un angajat mascat, dependent de angajator), asadar acesti PFA nu sunt freelanceri. Nu am absolut nimic cu freelancerii autentici!
     • 0 (0 voturi)    
      chiar nu te inteleg (Miercuri, 28 decembrie 2011, 20:19)

      ionut_1981 [anonim] i-a raspuns lui ryanad2

      Inainte sa pui intrebari stupide , citeste codul fiscal unde se specifica clar conditiile in care o activitate poate fi reconsiderata ca fiind dependenta. Nu are legatura cu faptul ca esti PFA impozitat la real sau la norma, ca activezi in domeniul IT sau altul. Ideea normei de venit este o simplificare a fiscalizarii unor activitati practicate in mod independent, care avantajeaza atat pe cei care o practica , cat si organul fiscal in ideea ca nu mai trebuie sa iti tii contabilitate. Ceea ce se discuta aici este mentinerea norme de venit pentru anumite activitati din IT. Nu inteleg aceasta invidie si aceasta dorinta de a da pune bete in roata unora care aleg alta cale decat cea aleasa de tine ! Ai o logica foarte paguboasa : daca exista angajati "deghizati " in PFA , atunci sa interzicem activitatea tuturor PFA-urilor ! Felicitari !
     • +1 (1 vot)    
      gogule, XY... (Miercuri, 28 decembrie 2011, 21:09)

      programator web [anonim] i-a raspuns lui ryanad2

      M-ai distrat foarte tare cu comentariul tău.

      Până la urmă e bine că te informezi :)

      Ultimul paragraf m-a lăsat cu gura căscată. Înţeleg că eşti supărat rău, dar înloc să pleci de la firma aia care te ţine într-o formă juridică pe care tu o numeşti "aberaţie românească", stai şi te plângi de zor în stânga şi-n dreapta.

      Get a life!
      • -1 (1 vot)    
       Lipsa de atentie duce la confuzii (Joi, 29 decembrie 2011, 9:19)

       ryanad2 [anonim] i-a raspuns lui programator web

       Puteai observa mai sus ca am mentionat "Sunt posesorul formei de organizare XY PFA, momentan suspendata". Am lucrat la firma X in 2009 ca angajat PFA, si dupa ce am plecat, mi-au trebuit peste 5 luni sa gasesc un post decent la o multinationala care nu foloseste angajati PFA. Din totalul interviurilor care le-am avut, cam peste 80% erau cu angajare PFA sau combinata alpina, PFA plus carte de munca.

       Momentan totul e ok, dar daca as vrea sa schimb locul de munca la un moment dat in viitor, as putea fi in aceeasi situatie defavorizanta in care majoritatea ofertelor sa fie cu angajare PFA, iata de ce e obligatoriu ca lucrurile sa revina la normal si sa dispara aceasta aberatie romaneasca.
       • +1 (1 vot)    
        o explicatie (Joi, 29 decembrie 2011, 10:19)

        multinationale [anonim] i-a raspuns lui ryanad2

        sa stii ca multinationalele minunate de care vorbesti au negociat cu statul roman o gramada de facilitati pe care nu le au firmele mai mici, de unde rezulta un avantaj nedrept. Stiai ? Deci ca o firma mai mica sa poata concura din punct de vedere salarial cu o multinationala, trebuie sa apeleze la orice metoda legala de care dispune. Alt motiv pentru care unele firma prefera colaborarea cu PFA in loc de carte de munca este inflexibilitatea codului roman al muncii. Adica odata ce te angajeaza nu prea mai pot sa renunte la tine atat de usor daca de exemplu ei raman fara proiecte. Cat despre PFA si carte de munca la acceasi firma , este intr-adevar o idiotenie, dar si acum acest lucru este INTERZIS de codul fiscal, iar activitatea PFA-ului va fi reconsiderata ca dependenta la primul control al fiscului. Nu fi atat de superficial in analiza ta asupra impactului activitatii PFA-urilor asupra pietei locurilor de munca !
  • +1 (1 vot)    
   Va multumesc (Miercuri, 28 decembrie 2011, 20:06)

   ionut_1981 [anonim] i-a raspuns lui Varujan Pambuccian

   Pentru efortul depus si pentru interesul real pe care il manifestati pentru aceasta breasla ! Ar trebui ca activitatea dumneavostra sa fie luata ca model de catre ceilalti parlamentari !
  • +1 (1 vot)    
   mulţumesc (Miercuri, 28 decembrie 2011, 21:00)

   programator web [anonim] i-a raspuns lui Varujan Pambuccian

   Vă mulţumesc foarte mult pentru implicarea dumneavoastră în acest caz.

   Eu unul am închis prăvălia, sătul fiind de instabilitatea fiscală de la noi.

   Am să urmăresc topicul şi sper ca problema să fie rezolvată pentru toţi cei care deţin PFA-uri pe servicii informatice impozitate la normă de venit.
  • +1 (1 vot)    
   Publicare ordin in MO (Joi, 29 decembrie 2011, 11:30)

   PFA IT [anonim] i-a raspuns lui Varujan Pambuccian

   Buna ziua ! Multumesc pentru efortul depus, mai ales in aceasta perioda a anului. Aveti idee cand va fi publicat acest ordin in monitoul oficial si daca el va fi trimis automat si tuturor agentiiilor fiscale pentru a fi lua in considerare in stabilirea nomenclatorului cu activitati pentru care se poate opta pentru norma de venit ? Deja unele agentii fiscale teriotoriale au publicat nomenclatorul cu activitati din care lipsesc serviciile in informatica iar timpul ramas deja este foarte scurt !
   • +1 (1 vot)    
    Mai departe, nu stiu ce sa va zic (Joi, 29 decembrie 2011, 16:11)

    Varujan Pambuccian [anonim] i-a raspuns lui PFA IT

    Tot ce urmeaza tine de birocratie si aici, nu mai stiu ce sa va spun. Este o zona pe care nu o cunosc deloc si de care m-am ferit toata viata.
    • +1 (1 vot)    
     A fost publicata ! (Joi, 29 decembrie 2011, 16:58)

     PFA IT [anonim] i-a raspuns lui Varujan Pambuccian

     M. Of. Partea I nr. 931 29 Decembrie 2011
     Felicitari ! Aveti tot respectul din partea mea !
     Sunteti un om cu adevarat de cuvant !
 • +1 (1 vot)    
  Multumim Mr. Varujan Pambuccian (Joi, 29 decembrie 2011, 20:24)

  cici1800 [anonim]

  In sfarsit o masura buna!
  In sfarsit o masura de dreapta!
  Saru'mana mister V!
 • +1 (1 vot)    
  multumesc (Joi, 29 decembrie 2011, 21:18)

  Andrei [anonim]

  Sunt freelancer. Multumesc pentru ajutorul acordat. Eram pregatit sa caut sa ma angajez fictiv la o firma, pentru a supravietui platii CAS-ului.

  Acum pot sa ma concentrez din nou la programare, la aplicatiile mele, la bugurile multe, si la a gasi clienti. Anul nou pare din nou bun.
  • +1 (1 vot)    
   Mulțumim (Vineri, 30 decembrie 2011, 3:07)

   Alin [anonim] i-a raspuns lui Andrei

   Întradevăr, și eu eram decis să-mi închid PFA-ul.

   Din păcate mai sunt alți 468 de senatori și deputați care nu se aseamănă în niciun fel cu domnul Pambuccian așa că mă voi aștepta la astfel de bețe-n roate pentru cel puțin următorii 20 ani.
 • -2 (2 voturi)    
  Multumiri?! (Vineri, 30 decembrie 2011, 7:54)

  Bogdan [anonim]

  Cei care multumiti atata dlui Pambuccian, ar trebui sa o lasati mai usor. Nu cred ca l-a interesat vreodata atat de mult soarta tuturor celor ce lucreaza in IT, cat mai ales soarta firmei domniei sale (care intamplator este o firma de consultanta IT).

  Deci codurile acelea de consultanta care vor ramane la norma sunt cam cu dedicatie.

  Pacat ca traim intr-o tara in care cei care fac legile si le fac in interes personal. Nu ne ramane decat sa ne adaptam in continuare si sa profitam si noi de micile portite pe care si le lasa in interes propriu.
  • 0 (0 voturi)    
   Tipic romanesc (Vineri, 30 decembrie 2011, 13:46)

   Varujan Pambuccian [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

   Nu am facut nimic pentru a astepta nu stiu ce multumiri. Dar daca va uitati la tot ce am facut pentru industria IT, o sa tot vedeti comentarii de tipul asta:

   Cand am anulat impozitul pe salarii pentru programatori, s-au gasit o sumedenie de oameni sa caute nushce firma de programatori pe care, evident, nu au gasit-o pentru ca nu exista.

   Cand am anulat accizele pentru camerele foto digitale, am devenit brusc, pentru unii istorici, importator de camere digitale.

   Cand am anulat accizele pentru toate consumer electronics, brusc au aparut unii care mi-au largit sfera de activitate in consumer electronics.

   Cand am oprit aberatia cu OLPC in Romania, s-au gasit unii sa spuna ca reprezint interesele lui Intel si... AMD (procesorul din proiectul OLPC era Geode, adica AMD)

   Acum, o sa fie, eram sigur de asta, o sumedenie care vor spune cate ceva despre CCT. Si pentru ei chiar am sa raspund pentru ca m-am saturat sa tot aud aireli pe banda rulanta:

   1. CCT nu e PFA ci srl
   2. CCT nu este al meu ci al lui Calin Tatomir. Eu i-am pastrat actiunile pe perioada in care a fost GM la Microsoft, pentru ca ar fi intrat intr-un conflict de interese altfel. Acum s-a intors la CCT si mi-a lasat, ca multumire pentru ajutorul dat in acea perioada, 10% dintre actiuni. Pe care nu le-am refuzat.
   3. CCT nu mai face consultanta IT aproape deloc. In 2009 am fost nevoit sa reduc totul de la 29 de angajati la 5, tocmai pentru ca nu mai era ceruta consultanta in IT. Activitaetea a fost reorientata pe securitate IT. Dupa reintoarcerea lui Calin, nu stiu daca s-a mai adaugat ceva.
   4. Daca va uitati la declaratia mea de avere, veti observa ca nu am luat niciodata dividende.
   5. CCT nu a lucrat niciodata cu freelanceri si nici nu are cum sa lucreze cu freelanceri din momentul in care s-a specializat in securitate IT.

   Din pacate, foarte multi oameni spun ce ar face ei daca ar fi in locul meu. Asta e... M-am obisnuit, chiar daca de fiecare data lucrurile astea ma mahnesc.
   • 0 (0 voturi)    
    In cel mai clasic stil romanesc... (Vineri, 30 decembrie 2011, 14:57)

    vladutzd [anonim] i-a raspuns lui Varujan Pambuccian

    sunteti pus domnule Pambuccian sa va scuzati in fata unor frustrati, dominati mental de teoria conspiratiei. Undeva este de inteles, deoarece dumneavoastra si putini altii sunteti exceptia care din pacate confirma regula.
   • 0 (0 voturi)    
    multumiri si intrebare (Vineri, 30 decembrie 2011, 15:19)

    gogu [anonim] i-a raspuns lui Varujan Pambuccian

    multumiri domnului Pambuccian,

    Bogdanele, daca tot e corupt cum sustii tu chiar chezi ca daca ar avea PFA nu norma s-ar incadra sub 35000 euro pe an? :)))

    in fine, Domnule Pambuccian se poate adauga un nou cod care sa cuprinda explicit activitatea de QA?
    eu de exmplu asta fac, deci nu am nici o treaba cu drepturile de autor...
    • 0 (0 voturi)    
     Ce intelegeti prin QA? (Vineri, 30 decembrie 2011, 15:40)

     Varujan Pambuccian [anonim] i-a raspuns lui gogu

     Ca nu stiu ce inseamna toate abrevierile
     • 0 (0 voturi)    
      QA = quality assurance (Vineri, 30 decembrie 2011, 15:49)

      gogu [anonim] i-a raspuns lui Varujan Pambuccian

      QA = quality assurance adica pe romaneste CTC sau testare
  • 0 (0 voturi)    
   Pentru domnul Bogdan (Vineri, 30 decembrie 2011, 14:50)

   vladutzd [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

   Atat de mult v-a afectat criza incat vedeti negru peste tot ? Cum puteti sa perorati in asemenea hal ? Omul asta si-a rupt din timpul lui ca sa rezolve o problema care putea sa afecteze daca nu mii macar sute de oameni, Chiar si atunci cand se repara o omisiune/greseala apar trei pesimisti de serviciu care arunca cu noroi, avand in cap numai teoria conspiratiei. As vrea din tot sufletul sa treceti prin ce am trecut eu si alti PFA luna lui Decembrie cand starea asta de incertitudine s-a prelungit pina la sfarsitul anului (si aici nu ma refer la partea cu norma de venit ci la aberatia cu CAS de 31,3 din venitul brut)
   • 0 (0 voturi)    
    Pare ca s-a rezolvat cu CAS-ul din venitul brut (Vineri, 30 decembrie 2011, 16:11)

    altPFA [anonim] i-a raspuns lui vladutzd

    A aparut OG in Monitorul Oficial si au revenit asupra bazei de calcul pentru contributiile sociale. Asfel, in cazul PFA, baza de calcul e venitul asigurat si nu venitul brut.

    Cu alte cuvinte ca pana acum.
 • 0 (0 voturi)    
  Um om deosebit (Sâmbătă, 31 decembrie 2011, 11:32)

  un prestator IT [anonim]

  In 2004 sau 2005 dl Pambuccian ( de care pana atunci nu auzisem ) s-a deplasat in Iasi, unde, cu ajutorul providerul nostru, a avut o intalnire cu reprezentantii retelelor de cartier din acea vreme. Discutia a fost foarte relevanta pentru mine care am participat cu real interes ( detineam o retea ) la o dezbatere in care Domnul Varujan P m-a lamurit definitiv si irevocabil ca este unul din putinii ( din punctul meu de vedere este singurul ) care sustin dezinteresat IT-ul romanesc, indiferent sub ce forma este desfasurat. Incurajarile si sustinerile dumnealui ne-au ajutat in mod real sa dezvoltam un buisness care la acea vreme, conform afirmatiilor domnului V, reprezenta un fenomen.Din acel moment am urmarit cu real interes de-a lungul timpului implicarile legislative ale domniei sale si acum, dupa 6 ani, voi face tot posibilul ca simplu cetatean sa-i sustin in continuare activitatea .
 • 0 (0 voturi)    
  Multumiri (Marţi, 3 ianuarie 2012, 12:23)

  sitotio [anonim]

  D-l Varujan Pambuccian aveti tot respectul de la un om care a urmarit activitatea dumneavoastra si stie ca ceea ce ati facut dumneavoastra pt IT reprezinta un lucru care nu poate fi masurat. Multi oameni au ramas in tara sa munceasca pe un salariu decent, iar acei oameni o sa va multumeasca de fiecare data.
  Restul (cei neadaptati) si care nu cunosc activitatea dumneavoastra doar vor comenta aiurea, doar ca sa se afle in treaba.
  La multi ani, sanatate si sa aveti parte de mult succes in activitatea dumneavoastra!
  Noi (freelaceri din IT) sigur o sa avem un an nou bun.
 • 0 (0 voturi)    
  cateva concluzii... (Joi, 12 ianuarie 2012, 15:21)

  dee [anonim]

  Am PFA cu norma de venit in IT de mai bine de 3 ani. Inca de la inceput m-am trezit intr-o zona foarte gri. Mi s-a parut ok norma tocmai pentru ca m-a scutit de un efort in plus: contabilitate, deductibilitate, hartii, birocratie, lucruri de care am oroare. Am intrebat diverse persoane si cum ar fi viarianta cu impozitarea la venitul real, si nimeni nu a reusit sa ma informeze corect despre ceea ce presupune asta. Pt ca legile sunt atat de ambigue, oricum am fost pus in situatia de a ma lupta cu sistemul: a trebuit sa-mi schimb pfa-ul si sa stau la cozi, sa platesc taxe - doar pt ca s-a schimbat nustiu ce), m-am trezit ca se schimba legile pe nespuse si iau amenda de 2500 RON daca nu depun nush ce hartii lunar, m-am trezit ca nu mai pot colabora cu frma pt ca se considera dependenta, iar acum mi se spune ca se scot normele (cam de pe-o zi pe alta) iar taxele la sanatate se platesc altfel, si practic mult mai mult.
  Acum sunt in Germania, unde contabila a spus ca in germania orice persoana are contabil, iar prietena mea trebuie sa primeasca inpoi de la statul german vreo 2000 de euro cheltuieli in interes de servici deductibile (mobila, carti, cursuri etc) desi ea este medic.

  Acum PFA-ul din IT este obligat sa plateasca la fel de mult ca si un angajat cu carte de munca, dar fara nici un alt avantaj. Eu ca freelancer am de lucru cand-si-cand, nu pot sa facturez 170 de ore lunar si cred ca 30%-40% din timp il petrec cu discutii, cautand proiecte sau clienti, lucru care nu se prea poate taxa...

  Si acum vine intrebarea...de ce ar vrea un client sa lucreze cu un Freelancer cand poate merge la o firma, unde daca un angajat pleaca firma il poate inlocui urgent, avand practic cam acelasi costuri?

  Se omoara mica initiativa, se incurajeaza migrarea si munca la negru iar domeniul IT devine mullt mai neatractiv dintr-o data. Eu unul ma voi integra 100% in Germania, si desi taxele sunt mari nu se schimba de pe-o zi pe alta, totul e clar, transparent si cu corect.
 • 0 (0 voturi)    
  V. Pambuccian are nevoie de votul nostru (Miercuri, 5 decembrie 2012, 10:04)

  Tudor B [anonim]

  Ieri am aflat ca Varujan Pambuccian poate fi votat in toata tzara, si nu doar intr-un colegiu anume. Il voi vota cu certitudine duminica, are nevoie de minim 7000 de voturi pentru a intra in parlament din nou (reprezinta minoritatea armeana). Eu il voi vota, sunt convins ca va continua sa sustina industria IT&C din Romania!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by