Descarca din atasament varianta integrala a documentului
Potrivit art. 49 din Codul fiscal, pentru desfasurarea unor meserii, sau pentru efectuarea unor prestari de servicii, de catre persoane fizice ce au calitatea de comerciant, impozitarea se stabileste prin adoptarea unor norme de venit.
Aceste persoane au dreptul sa opteze pentru impozitarea in sistem real (venituri - cheltuieli), fie pana in data de 31 Ianuarie a anului urmator, pentru persoanele deja autorizate, sau in 15 zile de la inceperea activitatii pentru persoanele ce incep activitatea in anul in curs. Prezentul act normativ stabileste activitatile pentru care se utilizeaza norma de venit.
- Cum se stabileste norma de venit ?
Desigur, autoritatile trebuie sa respecte cateva reguli la stabilirea normei de venit, cum ar fi:
a) norma anuala de venit trebuie sa fie cel putin egala cu salariul minim garantat la plata, pentru un numar de 12 luni.
b) daca perioada de activitate efectiva a unui contribuabil este mai mica decat anul calendaristic (accidente, spitalizari, forta majora), norma de venit se reduce corespunzator, la cererea contribuabilului, justificata prin documente.
- Ce aduce nou actul normativ?
Sunt enumerate urmatoarele coduri CAEN aferente activitatii: 4776: Comert cu amănuntul al florilor, plantelor și semintelor; comert cu amănuntul al animalelor de companie și al hranei pentru acestea, în magazine specializate si respectiv 4789: Comert cu amănuntul prin standuri, chioșcuri și piete al altor produse.
"Avand un interes direct am urmarit daca serviciile de consultanta fiscala, contabilitate si expertiza contabila, audit sau evaluare se regasesc printre cele prevazute de ordin, insa ordinul nu stabileste aceasta posibilitate, astfel acestea se vor impozita numai in sistem real", mai spune Benta.
De asemenea, mai adauga acesta, am observat ca nici serviciile de prelucrari date, serviciile informatice nu se mai regasesc in acest nomenclator, acest fapt conducand la impozitarea lor in sistem real din 2012.
Varujan Pambuccian [anonim]
Am avut astazi o discutie lunga la Finante. Problema nu e la ei ci la ORDA. Activitatea de care vorbim este considerata purtatoare de drepturi (patrimoniale si nepatrimoniale) de proprietate intelectuala si tot ce tine de IPR nu poate face face obiectul unui PFA cu norma de venit, cica. De chestia asta m-au convins, dupa discutie, si juristi independenti in care am totala incredere.
Cei de la Finante au fost foarte cooperanti, dar problema vine din Legea 8/1996 si din directiva europeana care asimileaza din punctul de vedere al proprietatii intelectuale productia de soft cu creatia literara. De-aia, printre altele, insist de ani buni pe langa forurile europene sa trecem si noi la patente asa cum e in SUA.
Sper sa gasesc o solutie, am nevoie de ajutorul vostru pentru a lamuri lucrurile in ceea ce priveste PFA-ul cu norma de venit sau pentru a gasi o alta forma de optimizare fiscala pentru industria de IT.
Repet, problema nu e la Finante, cei de acolo nu au nici un interes ca o parte dintre programatori sa nu mai plateasca nimic, dar pana si codul CAEN
6201 - Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client)
este privita ca purtatoare de drepturi (nepatrimoniale) de proprietate intelectuala.
Pare o tampenie, dar ce blocheaza acum totul e in chestia asta. Chiar in conditiile in care drepturile patrimoniale sunt implicit (prin puterea legii) sau explicit (prin contract) cedate de catre PFA spre persoana (fizica sau juridica) ce comanda softul.
Cred ca ar fi util sa ne gazduiasca HotNews o intalnire Joi sau Vineri sa discutam si sa vedem ce e de facut.
Cat depre cei care folosesc PFA-uri cu norma de venit, ei sunt in marea lor majoritate programatori foarte seniori care fie lucreaza ca freelanceri (pentru ca asa vor ei) fie isi iau veniturile partial ca angajati, partial pe PFA. Cred ca o disputa intre programatori e ultimul lucru de care avem nevoie.