Potrivit acesteia, procesul dezinflationist este de durata, cu perspective consistente de a continua si in viitor. "Poate ca acest proces ar trebui sa se regaseasca si la nivelul ratei dobanzii de politica monetara, confirmand astfel increderea BNR in dinamica inflatiei", mai spune Hancila
"Pentru anul curent, revizuirea proiectiei ratei anuale a inflatiei IPC în jos cu 1,3 puncte procentuale fata de runda anterioara a fost determinata de corectia ampla a preturilor legumelor si fructelor, precum si de temperarea inflatiei CORE2, în timp ce inflatia preturilor administrate a fost revizuita în crestere", se arata in Raportul asupra inflatiei publicat de BNR.
Pentru anul 2012, revizuirea în jos cu 0,5 puncte procentuale se datoreaza în primul rând reducerii dinamicii anticipate a indicelui CORE2, aceasta fiind proiectata în reducere continua pâna în trimestrul I 2012, urmând a se stabiliza apoi la valori apropiate de 2 la suta.

- Zaharul- cea mai ridicata crestere
Preturile de import vor creste mai rapid în prima parte a intervalului de proiectie, având în vedere evolutia nefavorabila recenta a monedei nationale fata de euro si dolarul SUA. În a doua parte a intervalului de proiectie, în conditiile disiparii impactului nefavorabil al cursului de schimb si ale temperarii inflatiei externe, este de asteptat ca dinamica preturilor de import sa se atenueze, se mai arata in raportul citat.
Preturile produselor din tutun vor avea un impact inflationist mai ridicat în anul 2012. Datorita recoltei agricole peste asteptari din anul curent, se anticipeaza ca rata anuala a inflatiei LFO va continua sa se diminueze, înregistrând valori negative pe parcursul urmatoarelor patru trimestre, în principal pe seama componentei de legume-fructe. Adoptarea ipotezei unui an agricol normal în 2012 conduce, inclusiv pe seama unui efect statistic de baza nefavorabil, la inversarea sensului de evolutie a inflatiei LFO începând din a doua parte a anului viitor.

Contributia anuala proiectata a componentei la rata inflatiei IPC este mai ridicata în 2012 comparativ cu cea preconizata anterior. Rata anuala a inflatiei preturilor administrate este anticipata a se majora pâna la valoarea de 7,7 la suta în trimestrul IV 2011, sub impactul eliminarii anuntate a subventiilor acordate de la bugetul de stat48 pentru energia termica.
În trimestrul IV 2012, rata anuala BNR a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru finalul anului de la 4,6% la 3,3% (plus minus un punct procentual) si pentru anul viitor de la 3,5 la 3%. In octombrie, rata anuala a inflatiei a ajuns la 3,55%, putin peste minimul ultimilor 20 de ani inregistrat in septembrie (3,45%), mentinandu-se totusi in intervalul tintit de BNR (3% plus/minus un punct procentual).
Daca Franta sau Germania nu-si permit sa ridice salariile bugetarilor cu 3-4% (pentru ca inflatia in zona euro e la circa 3% in medie), cum sa poata asa ceva o tara ca Romania, cu resurse financiare mult mai sarace?
O mica eroare mai poate fi iertata marilor state din UE, insa pentru o tara ca noi, o mica eroare poate fi fatala, vom fi sanctionati dur de pietele financiare si de investitori.
Romania are nevoie de multa disciplina si de efort constant, pur si simplu e necesar ca romanul obisnuit din sectoarele bugetare sa munceasca cu adevarat si corect, sa fie productiv macar la nivelul mediei din UE.
Cat timp nu o face nu va avea salarii mari, pentru ca altfel Romania ar ajunge in situatia Greciei, acolo unde oamenii luau salarii si pensii fara nici o legatura cu economia si productivitatea societatii in ansamblu, ceea ce a dus tara la faliment.
8,7%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 105,0%."
Sursa: http://www.insse.ro/cms/files/statistici/comunicate/castiguri/a11/cs10r11.pdf
cu exact un an in urma aurul costa
RON 144.6161
astazi aurul costa
RON 178.7785
sursa: curs bnr
De unde si/sau cum s-a ajuns la 3.X% inflatie?
Multumesc!
Daca raspunsul este zero, ca la majoritatea populatiei, inseamna ca scumpirea aurului si a curselor cu navete spatiale nu te afecteaza decat indirect si intr-o foarte mica masura, neglijabila chiar.
Inflatia se refera la cresterea preturilor produselor consumate de majoritatea populatiei si cresterea pretului unui bun are o pondere cu atat mai mica cu cat e cumparat mai rar.
Automobilele se scumpesc (cand e sa fie) cu mult insa ponderea pretului masinilor in inflatie e mai mica decat a tigarilor.
Pricepusi, aurarule?
Se pare ca desi pe hartie ne apropiem de media europeana de 41,6 ore (noi avem 41 ore), eficienta e sub 50% (avem 47% din media productivitatii in UE).
Asta pentru ca bugetarul roman e un nesimtit care la servici pierde multe ore la cafea si la jocuri pe calculator si deja i se pare lui ca 'munceste' prea mult. De fapt munceste prost..
Daca bugetarul si chiar salariatul unor unitati private ar munci de 2 ori mai bine, abia ar intra si el in media UE si ar putea cere sa i se dea 50% in plus la salariu, imediat !