Inflatia a coborat la minimul ultimilor 20 de ani- 3,44%

de DP     HotNews.ro
Luni, 12 decembrie 2011, 10:03 Economie | Finanţe & Bănci


In noiembrie, rata anuala a inflatiei a ajuns la 3,44%,la nivelul minim al ultimilor 20 de ani, mentinandu-se confortabil in intervalul tintit de BNR (3% plus/minus un punct procentual). "Inflatia anuala ar putea sa fie in decembrie mai mica decat ultima prognoza a BNR", declara recent guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.  "Este o veste buna, cifrele sunt in linie cu asteptarile noastre. Cresterile se datoreaza factorilor sezonieri, majorarii unor preturi administrate si deprecierii lelui", a explicat pentru HotNews.ro Melania Hancila, economistul sef al Volksbank.

Potrivit acesteia, procesul dezinflationist este de durata, cu perspective consistente de a continua si in viitor. "Poate ca acest proces ar trebui sa se regaseasca si la nivelul ratei dobanzii de politica monetara, confirmand astfel increderea BNR in dinamica inflatiei", mai spune Hancila
"Pentru anul curent, revizuirea proiectiei ratei anuale a inflatiei IPC în jos cu 1,3 puncte procentuale fata de runda anterioara a fost determinata de corectia ampla a preturilor legumelor si fructelor, precum si de temperarea inflatiei CORE2, în timp ce inflatia preturilor administrate a fost revizuita în crestere", se arata in Raportul asupra inflatiei publicat de BNR.

Pentru anul 2012, revizuirea în jos cu 0,5 puncte procentuale se datoreaza în primul rând reducerii dinamicii anticipate a indicelui CORE2, aceasta fiind proiectata în reducere continua pâna în trimestrul I 2012, urmând a se stabiliza apoi la valori apropiate de 2 la suta. • Zaharul- cea mai ridicata crestere

Preturile de import vor creste mai rapid în prima parte a intervalului de proiectie, având în vedere evolutia nefavorabila recenta a monedei nationale fata de euro si dolarul SUA. În a doua parte a intervalului de proiectie, în conditiile disiparii impactului nefavorabil al cursului de schimb si ale temperarii inflatiei externe, este de asteptat ca dinamica preturilor de import sa se atenueze, se mai arata in raportul citat.

Preturile produselor din tutun vor avea un impact inflationist mai ridicat în anul 2012. Datorita recoltei agricole peste asteptari din anul curent, se anticipeaza ca rata anuala a inflatiei LFO va continua sa se diminueze, înregistrând valori negative pe parcursul urmatoarelor patru trimestre, în principal pe seama componentei de legume-fructe. Adoptarea ipotezei unui an agricol normal în 2012 conduce, inclusiv pe seama unui efect statistic de baza nefavorabil, la inversarea sensului de evolutie a inflatiei LFO începând din a doua parte a anului viitor.Contributia anuala proiectata a componentei la rata inflatiei IPC este mai ridicata în 2012 comparativ cu cea preconizata anterior. Rata anuala a inflatiei preturilor administrate este anticipata a se majora pâna la valoarea de 7,7 la suta în trimestrul IV 2011, sub impactul eliminarii anuntate a subventiilor acordate de la bugetul de stat48 pentru energia termica.

În trimestrul IV 2012, rata anuala BNR a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru finalul anului de la 4,6% la 3,3% (plus minus un punct procentual) si pentru anul viitor de la 3,5 la 3%. In octombrie, rata anuala a inflatiei a ajuns la 3,55%, putin peste minimul ultimilor 20 de ani inregistrat in septembrie (3,45%), mentinandu-se totusi in intervalul tintit de BNR (3% plus/minus un punct procentual).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3021 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  ok (Luni, 12 decembrie 2011, 10:32)

  alex [anonim]

  Frumos. Presiunea pe dobanzile la lei se va intensifica.
 • -2 (6 voturi)    
  Termen nominal și termen real (Luni, 12 decembrie 2011, 10:39)

  Wasile [utilizator]

  E bine, e bine: inflație mică înseamnă stabilitate. Mâna sus însă cine câștigă cu 4% mai bine ca anul trecut... cum, nimeni? Ei bine, chiar și la o inflație de 3%, veniturile noastre (după ajustarea generată de inflație) tot sunt mai mici ca anul trecut. Deci, e bine că scade, dar e nașpa că nu reușim să trăim mai bine.
  • +3 (3 voturi)    
   Stii sa fi crescut salariile prin UE in 2011? (Luni, 12 decembrie 2011, 11:13)

   Europa face dieta [anonim] i-a raspuns lui Wasile

   Carcotasul e o specie umanoida autohtona, seamana destul de bine cu specia Sapiens doar ca absolut niciodata, indiferent de ce se intampla bun sau rau, el nu este multumit. Se va tavali in mocirla vaicarindu-se, va incerca sa-i bage si pe ceilalti in mizerie, cu motivatia de 'low IQ' ca 'toti sunt la fel, nimic nu s-a schimbat' !

   Daca Franta sau Germania nu-si permit sa ridice salariile bugetarilor cu 3-4% (pentru ca inflatia in zona euro e la circa 3% in medie), cum sa poata asa ceva o tara ca Romania, cu resurse financiare mult mai sarace?

   O mica eroare mai poate fi iertata marilor state din UE, insa pentru o tara ca noi, o mica eroare poate fi fatala, vom fi sanctionati dur de pietele financiare si de investitori.

   Romania are nevoie de multa disciplina si de efort constant, pur si simplu e necesar ca romanul obisnuit din sectoarele bugetare sa munceasca cu adevarat si corect, sa fie productiv macar la nivelul mediei din UE.

   Cat timp nu o face nu va avea salarii mari, pentru ca altfel Romania ar ajunge in situatia Greciei, acolo unde oamenii luau salarii si pensii fara nici o legatura cu economia si productivitatea societatii in ansamblu, ceea ce a dus tara la faliment.
  • +2 (2 voturi)    
   Esti pe dinafara (Luni, 12 decembrie 2011, 11:14)

   Lucian [anonim] i-a raspuns lui Wasile

   Inflatia este un fenomen inevitabil si chiar benefic in orice economie sanatoasa. Fara inflatie cresterea economica nu este posibila. Opusul ei, deflatia, apare in cazurile de recesiune severa, cum a fost Marea Depresiune din anii 1930 sau recesiunea din Japonia din anii 1990. Deflatia este un fenomen catastrofal pentru ca face ca nimeni sa nu mai cumpere nimic, asteptand ca preturile sa scada si mai mult, si contractia economica intra intr-o bucla cu reactie pozitiva care teoretic poate duce la oprirea completa a oricarei activitati economice. S-a mai intamplat in trecut.
  • 0 (0 voturi)    
   mana sus... (Luni, 12 decembrie 2011, 11:56)

   alex [anonim] i-a raspuns lui Wasile

   "Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu
   8,7%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 105,0%."

   Sursa: http://www.insse.ro/cms/files/statistici/comunicate/castiguri/a11/cs10r11.pdf
 • -5 (7 voturi)    
  nu inteleg... (Luni, 12 decembrie 2011, 10:54)

  anonim [anonim]

  daca se poate sa ma lamureasca si pe mine cineva, asi fi recunoscator...

  cu exact un an in urma aurul costa
  RON 144.6161

  astazi aurul costa
  RON 178.7785

  sursa: curs bnr

  De unde si/sau cum s-a ajuns la 3.X% inflatie?

  Multumesc!
  • +3 (3 voturi)    
   Inflatie (Luni, 12 decembrie 2011, 11:05)

   kolo [anonim] i-a raspuns lui anonim

   Cat aur ai cumparat anul trecut? Si cate calatorii ai apucat sa faci cu navete spatiale?

   Daca raspunsul este zero, ca la majoritatea populatiei, inseamna ca scumpirea aurului si a curselor cu navete spatiale nu te afecteaza decat indirect si intr-o foarte mica masura, neglijabila chiar.

   Inflatia se refera la cresterea preturilor produselor consumate de majoritatea populatiei si cresterea pretului unui bun are o pondere cu atat mai mica cu cat e cumparat mai rar.

   Automobilele se scumpesc (cand e sa fie) cu mult insa ponderea pretului masinilor in inflatie e mai mica decat a tigarilor.

   Pricepusi, aurarule?
  • +4 (4 voturi)    
   Calcul inflatie (Luni, 12 decembrie 2011, 11:15)

   ion [anonim] i-a raspuns lui anonim

   Inflatia se calculeaza pentru un cos de produse uzuale pentru o gospodarie (carne, lapte, tigari, chestii). Ca doar nu orice nea Ion cumpara aur sau platina la lingou, sa aiba pentru masa de dimineata..
  • +3 (3 voturi)    
   n-are legatura (Luni, 12 decembrie 2011, 11:17)

   cetatean.ro [utilizator] i-a raspuns lui anonim

   In calculul ratei inflatiei se ia evolutia preturilor tuturor bunurilor si serviciilor din economie. Concluzia este ca preturile au crescut in medie cu 3.44% fata de anul trecut.
  • +3 (3 voturi)    
   Calcule (Luni, 12 decembrie 2011, 11:28)

   cpp [utilizator] i-a raspuns lui anonim

   Inflatia este calculata pentru anumite produse, gen mancare, alcool, tigari, combustibili. Pretul aurului nu intra in calcule fiindca nu iti este un bun necesar pentru viata de zi cu zi.
 • -5 (5 voturi)    
  WOW (Luni, 12 decembrie 2011, 11:03)

  catalin_mattei [utilizator]

  Nu imi vine sa cred cat de bine se traieste in Romania pe hartie.. in curand vom avea invazie de germani, italieni si de ce nu? olandezi care vor veni aici atrasi de perspectivele extraordinare ale tarii noastre... Problema este ca eu ajung si la supermarket, si in piata agroalimentara si o fac des ( deh - sunt tata de copil mic si tb mereu sa faci cumparaturi de alimente proaspete).. si ce vad?.. vad ca de la luna la luna preturile cresc.. ce luam luna trecuta cu 100 lei ma costa acum mult mai mult decat ceimi spune un birocrat de la BNR... ma mira aceste discrepante intre realitatea din cosul meu de cumparaturi si ceea ce imi spune BNR-ul...
  • +2 (2 voturi)    
   Munceste mai bine si vei avea mai mult (Luni, 12 decembrie 2011, 12:29)

   Exagerari, complexe si lenea la unii romani [anonim] i-a raspuns lui catalin_mattei

   Ia uite, mai jos, potrivit ultimului raport Eurostat, cate ore muncesc romanii/saptamana si mai ales cu ce eficienta.
   Se pare ca desi pe hartie ne apropiem de media europeana de 41,6 ore (noi avem 41 ore), eficienta e sub 50% (avem 47% din media productivitatii in UE).
   Asta pentru ca bugetarul roman e un nesimtit care la servici pierde multe ore la cafea si la jocuri pe calculator si deja i se pare lui ca 'munceste' prea mult. De fapt munceste prost..

   Daca bugetarul si chiar salariatul unor unitati private ar munci de 2 ori mai bine, abia ar intra si el in media UE si ar putea cere sa i se dea 50% in plus la salariu, imediat !
 • -2 (2 voturi)    
  Alo! (Luni, 12 decembrie 2011, 12:26)

  Tom Snowball [anonim]

  Voi nu intelegeti ca saracia in Romania avanseaza...Cauza scaderii inflatiei este diminuarea veniturilor populatiei si prudenta adoptata de consumatorii cu bani.Cat mai putine cheltuieli,ca nu se stie ce vine....Bancile au probleme deci cu atat mai mult reducem consumul,sa nu ajungem in strada sau mai rau sa ne "sinucidem"!!!!!Ce auziti la TV legat de cresterea consumului e simpla gargara publicitara.
 • -3 (3 voturi)    
  Preturile cresc inflatia scade (Luni, 12 decembrie 2011, 12:48)

  dan [anonim]

  Sa ne zica guvernantii de unde iau ei preturile pe care le utilizeaza in calcul?SUnt preturile reale de la supermarket sau niste preturi fictive care se gasesc doar in capul lor?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by