Acordul convenit saptamana trecuta de tarile europene pentru cresterea integrarii economice este un pas in directia buna, dar nu o solutie completa pentru criza datoriilor zonei euro, a declarat duminica economistul sef al Fondului Monetar International (FMI), Olivier Blanchard, transmite Reuters.

"Sunt mai optimist decat in urma cu o luna. Cred ca au fost facute progrese", a declarat Blanchard la o conferinta organizata la Tel Aviv. "Ceea ce s-a intamplat saptamana trecuta este important, este o parte a solutiei dar nu solutia completa", a precizat economistul sef al FMI, fara a spune care sunt masurile care mai trebuie adoptate.

Liderii europeni au convenit vineri la Bruxelles sa modifice tratatul pentru o mai mare integrare economica, chiar daca Marea Britanie (a treia economie din zona euro) a refuzat sa se alature restului celor 17 state membre ale zonei euro si celorlalte noua state membre ale UE.

Intrebat daca declaratiile politicienilor europeni cauzeaza volatilitate pe piete, Blanchard a afirmat: "O buna parte din volatilitate provine din declaratii din Europa, care arata gama larga de opinii si incapacitatea de a ajunge la un proces decizional logic".

De asemenea, liderii europeni au convenit sa furnizeze imprumuturi de pana la 200 miliarde de euro catre FMI, pentru a ajuta institutia sa sprijine tarile cu probleme din zona euro.

"Angajamentul de a ne oferi 200 de miliarde de euro reprezinta o diferenta semnificativa in sensul ca acum putem sa mergem si la alte tari sa le spunem 'europenii ne-au dat bani, ne puteti ajuta si voi?'", a declarat Blanchard.