Conducerea BNR a solicitat Bancii Centrale Europene emiterea unui aviz cu privire la un proiect de ordonanta de urgenta a Guvernului pentru acceptarea majorarii cotei de participare a Romaniei la Fondul Monetar International (FMI). La 15 decembrie 2010, Consiliul guvernatorilor FMI a adoptat Rezolutia nr. 66-2 care prevede, printre altele, majorarea cotelor tuturor membrilor FMI. Notificarile de acceptare a acestor majorari trebuie primite de FMI pana la 31 decembrie 2011. Solicitarea este una procedurala pe care BCE a avizat-o pozitiv.

Mugur Isarescu, Guvernatorul BNRFoto: Agerpres

"Prin urmare, BNR a solicitat ca avizul sa fie emis pana la 12 decembrie 2011. Prin proiectul de ordonanta BNR este autorizata sa plateasca majorarea cotei Romaniei de la 1030,2 milioane drepturi speciale de tragere (DST) la 1811,4 milioane DST. Astfel cum este explicat in nota de fundamentare atasata cererii de consultare, 25% din majorarea propusa a cotei va fi platita prin utilizarea transei de rezerva, iar restul va fi platit in lei", se arata in raspunsul Bancii Centrale Europene.

  • Ce sunt DST-urile?

Drepturile Speciale de Tragere sunt active pentru pastrarea rezervelor internationale, fiind create de FMI in 1969 pentru suplimentarea rezervelor oficiale al statelor membre. DST sunt alocate de catre Fond tarilor membre in functie de cota-parte a fiecareia. De asemenea, DST au rolul de unitate de cont pentru FMI si alte institutii internationale. Valoarea DST este stabilita pe baza unui cos alcatuit din mai multe valute internationale.

Vezi aici cum era cotat un DST luni

"Articolul 4 alineatul (4) din Legea nr. 312/2004 privind Statutul BNR prevede in mod expres ca BNR exercita drepturi si indeplineste obligatii care revin Romaniei in calitate de membru al FMI, iar articolul 30 alineatul (1) litera (c) din aceeasi lege prevede ca BNR stabileste si mentine rezervele internationale, acestea fiind alcatuite, printre altele, din "orice alte active de rezerva recunoscute pe plan international, inclusiv dreptul de a efectua cumparari de la FMI in cadrul transei de rezerva, precum si detinerile de drepturi speciale de tragere". Conform articolului 2 din Ordonanta Guvernului nr. 30/1996 privind reglementarea participatiilor statului la FMI3, "incepand cu luna iulie 1996, toate drepturile si obligatiile care revin statului roman, ca urmare a tranzactiilor cu FMI se reflecta in gestiunea BNR". Prin urmare, BNR este cea care trebuie sa plateasca FMI suma corespunzatoare majorarii cotei de participare a Romaniei", se mai spune in documentul trimis BNR.

  • Observatiile cu caracter general ale BCE

BCE remarca faptul ca BNR este responsabila pentru efectuarea platii oricaror majorari ale cotei Romaniei la FMI si exercita drepturi si indeplineste obligatii care revin Romaniei in calitatea acesteia de membru al FMI. DST fac parte din rezervele internationale administrate de BNR in temeiul articolului 31 litera (b) din Statutul BNR. Astfel, exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor rezultate din calitatea Romaniei de membru al FMI este incredintata BNR. BCE intelege ca, in acest context si in conformitate cu principiul independentei bancii centrale stabilit prin articolul 130 din Tratat si articolul 7 din Statutul Sistemului European al Bancilor Centrale si al Bancii Centrale Europene, BNR adopta decizii in mod pe deplin independent in ceea ce priveste administrarea DST.

  • Interdictia de finantare monetara

Mai multe avize BCE au remarcat ca misiunile indeplinite de o banca centrala nationala (BCN) trebuie sa respecte interdictia de finantare monetara prevazuta la articolul 123 din Tratat si in Regulamentul (CE) nr. 3603/93 al Consiliului din 13 decembrie 1993 de precizare a definitiilor necesare aplicarii interdictiilor mentionate la articolele 104 si 104b alineatul (1)6. Conform articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 3603/93, finantarea de catre BCN a obligatiilor pe care le are sectorul public fata de FMI nu este considerata o facilitate de credit in sensul articolului 123 din Tratat. Prin urmare, BCE constata ca plata de catre BNR a majorarii propuse a cotei de participare a Romaniei la FMI nu incalca interdictia de finantare monetara.