Ziua de 3 ianuarie 2012 se declara zi nebancara. Sistemul de plati ReGIS si sistemul de decontare a operatiunilor cu instrumente financiare SaFIR, administrate de Banca Nationala a Romaniei, nu vor functiona in data de 3 ianuarie 2012, se arata intr-o circulara remisa marti de Banca Nationala a Romaniei. Motivul este dorinta Bancii de emisiune de a asigura conditiile necesare trecerii bancilor din Romania la Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS) la data de 1 ianuarie 2012.

Pana acum, unele banci raportau la standarde IFRS, in vreme ce altele erau pe RAS. Principala diferenta apare la nivelul provizioanelor, intrucat standardele locale sunt mai dure in tratarea creditelor neperformante. Odata cu trecerea la IFRS, bancile ar putea sa inregistreze venituri importante din eliberarea de provizioane, ceea ce ar conduce si la obligatia de a plati impozite mai mari, punand astfel presiune pe lichiditati.

Ca urmare a trecerii sistemului bancar la standardele internationale de raportare financiara (IFRS) de la 1 ianuarie 2012, provizioanele pe acest sistem se vor "apropia" de normele actuale (RAS) in urma introducerii unor "filtre prudentiale", afirma Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR.