Angajatii din Marea Britanie si Polonia au cele mai generoase perioade de concediu stabilite prin lege, la polul opus fiind cei din Statele Unite, Canada, Filipine, China si Thailanda cu cele mai putine zile de concediu.

Columbia are cele mai multe zile de sarbatoare legale; Mexic, cele mai putine, iar angajatii britanici au acces la cel mai indelungat concediu (36 de zile pe an), se arata intr-un studiu al companiei Mercer, remis HotNews.ro.

Angajatii din Europa de Vest au acces, in medie, la cele mai multe zile de concediu legal platit din lume, conform unui studiu realizat de catre Mercer. La polul opus, angajatii din Asia Pacific au cel mai scazut nivel al concediului legal platit. Angajatii din Marea Britanie au, de principiu, una dintre cele mai generoase perioade de concediu legal (28 zile), in timp ce in Statele Unite nu exista concediu stabilit prin lege.

Datele se regasesc in Mercer’s Worldwide Benefit and Employment Guidelinessi prezinta reglementarile si practicile din piata muncii in peste 62 de state. Acest raport este utilizat de catre companiile multinationale pentru a-si defini politicile proprii de beneficii angajati in statele in care isi desfasoara activitatea. Concediul legal este perioada de timp liber pe care angajatorul este obligat, prin lege, sa o ofere angajatilor sai.

  • In Regatul Unit exista 8 sarbatori publice legale in fiecare an

Potrivit Mercer, marimea perioadei de concediu reprezinta un tablou mult mai complex intrucat dimensionarea concediului este data, deseori, de contractele de munca ale companiilor, precum si de numarul de zile acordate pentru sarbatorile publice legale. In Marea Britanie, de exemplu, angajatii au dreptul la 28 de zile de concediu. Dat fiind ca in Regatul Unit exista 8 sarbatori publice legale in fiecare an, asta sugereaza ca aici concediul s-ar putea intinde pe o perioada de 36 de zile, sau 10% din an. Aceasta ar fi cea mai mare perioada de concediu din toate cele 62 de tari.

Realitatea arata ca angajatorii au dreptul sa includa cele 8 sarbatori legale ca parte din cele 28 de zile de concediu, asadar angajatii britanici au, in fapt, mai putine zile de concediu decat vecinii lor din restul Europei unde, practica generala este ca angajatii europeni sa isi ia zilele de sarbatori legale in plus fata de concediul legal. Angajatii din Asia si Australia au, prin comparatie, un nivel mult mai jos al concediului legal, dar sarbatorile publice se adauga acestuia, si nu reprezinta parte din el. Cu toate acestea, nivelul concediului la care angajatii din Asia sunt indreptatiti este mai scazut comparativ cu cel din tarile vest europene.

  • Cu majorari de salarii nesemnificative si adesea sub nivelul ratei inflatiei, companiile sunt in cautarea altor modalitati pentru motivarea personalului.

Potrivit lui Wolfgang Seidl, director general al Mercer Consulting Healthcare: "In ciuda turbulentelor economice continue, interesul in ceea ce priveste echilibrul munca / viata personala continua sa creasca. Prin prisma angajatilor si a companiei, „sanatatea creeaza bogatie”. Companiile recunosc faptul ca forta de munca sanatoasa si fericita este una productiva. Cu majorari de salarii nesemnificative si adesea sub nivelul ratei inflatiei, companiile sunt in cautarea altor modalitati pentru motivarea personalului. Programul de lucru flexibil si echilibrul dintre programul de lucru si viata personala imbunatateste implicarea angajatilor in situatiile in care instrumentele financiare uzuale nu sunt disponibile."

Angajatii care au posibilitatea de a accesa cea mai lunga perioada de concediu sunt cei din Austria cu un numar de 25 de zile de concediu conform legii si 13 zile de sarbatori publice legale si cei din Malta cu 24 de zile de concediu conform legii si 14 zile de sarbatori publice legale. In ambele tari, angajatii au un concediu potential de 38 de zile pe an. Filipine si Canada au cel mai scazut nivel al concediului, de 20, respectiv 19 zile. Angajatii din Columbia au cel mai mare numar de sarbatori publice legale (18 zile), in timp ce angajatii din Mexic au cel mai scazut numar de sarbatori publice legale (7 zile).

  • Europa de Vest

Angajatii din Marea Britanie primesc cea mai generoasa perioada de concediu din Europa de Vest (28 de zile), urmati de Grecia, Austria, Franta, Suedia, Luxembourg, Finlanda si Danemarca (toate cu cate 25 de zile). Angajatii usor dezavantajati sunt cei din Malta (24), Spania si Portugalia (22) si Norvegia (21). In Italia, Belgia, Germania, Cipru, Irlanda, Elvetia si Olanda angajatii au dreptul la 22 de zile legale de concediu. Cipru ofera cel mai mare numar de sarbatori publice legale (15), urmat de Malta si Spania (ambele cu cate 14) si Austria si Portugalia (ambele cu cate 13). Marea Britanie si Olanda au cel mai mic numar de sarbatori publice legale din Europa (8).

  • Europa Centrala si de Est

Polonia (26 zile) ofera angajatilor cea mai generoasa perioada de concediu din Europa de Est, urmata de Ungaria (23). Letonia, Rusia, Slovenia, Serbia, Slovacia, Lituania, Croatia, Republica Ceha si Romania ofera cate 20 de zile de concediu legal. Cele mai joase perioade de concediu din regiune se regasesc in Ucraina (18) si Turcia (17). In aceasta regiune, sunt mai multe zile libere de sarbatori legale comparativ cu tarile vest europene. Slovacia ofera cel mai mare numar de zile de sarbatori publice legale (15), iar Serbia ofera cele mai putine (8).

  • Orientul Mijlociu si Africa

Emiratele Arabe Unite cu 22 de zile prevazute reprezinta tara din regiune cu cea mai extinsa perioada de concediu, urmata de Maroc (18), Liban (15) si Africa de Sud (15). Liban ofera cel mai mare numar de zile libere pentru sarbatorile publice legale (16), urmata de Maroc (14), Africa de Sud (12) si Emiratele Arabe Unite (9).

  • America de Nord si America Latina

Cele doua state nord americane, Canada si Statele Unite, se numara printre cele mai putin generoase natiuni atunci cand vine vorba de concediu legal. Legea federala din Statele Unite nu prevede obligativitatea platii timpului liber, iar politicile referitoare la dimensionarea concediului variaza foarte mult. Multe organizatii din Statele Unite ofera 3 saptamani de vacanta dupa cinci pana la zece ani de serviciu, iar angajatii din sindicate au, in general, perioada de vacanta specificata in contractele colective de munca.

In Canada, concediul obligatoriu variaza de la provincie la provincie si de la companie la companie, de regula, suplimenteaza cerintele legale, iar unele organizatii ofera pana la 6 saptamani de concediu dupa 20 sau 25 de ani de munca. Povestea difera semnificativ in America Latina. Angajatii din Venezuela primesc 24 de zile de concediu, urmati de Brazilia si Peru (ambele cu 22), Argentina (20) si Mexic (16). Columbia si Chile, ambele oferind angajatilor cele mai putine zile de concediu (15). Mai mult, angajatii din Columbia primesc cea mai generoasa indemnizatie pentru zilele libere de sarbatori publice legale (18 pe an), urmata de Chile (14), Argentina (12), Peru (12) si Venezuela (12). Canada si Ecuador sunt cele mai putin generoase de pe continent in ceea ce priveste indemnizarea zilelor de sarbatoare legale (9), Mexic aflandu-se la limita inferioara cu 7 zile.

  • Asia si Australia

Angajatii din Asia stau slab cand comparam perioada de concediu legal cu restul lumii. Japonia, Australia si Noua Zeelanda ofera cea mai indelungata perioada de concediu legal din intreaga regiune (20 de zile), egala cu multe tari vest europene. Acestea sunt urmate de Coreea de Sud (19), Malaezia (16) si Taiwan (15). Hong Kong, Singapore, Vietnam si Pakistan ofera 14 zile, urmate de India si Indonezia (ambele 12) si China (10). Thailanda (6) si Filipine (5) sunt cele care ofera cea mai scurta perioada legala de concediu.

India, Thailanda si Malaezia conduc clasamentul cu cele mai multe zile legale de sarbatori (16), urmate de Japonia, Coreea de Sud si Filipine, toate cu cate 15 zile. Indonezia ofera 14, Taiwan 13 si Hong Kong 12. Singapore, Pakistan, China si Noua Zeelanda ofera 11, iar angajatii din Australia si Vietnam au dreptul la 9 zile.

In plus fata de concediul anual si de sarbatorile legale, angajatorii din unele tari sunt obligati prin lege sa acorde un concediu special in scopul casatoriei, sau pentru alte circumstante, cum ar fi decesul unuia dintre soti sau al rudelor apropiate, de exemplu. Chiar si atunci cand nu exista o asemenea circumstanta, mai multi angajatori de talie mare prevad un concediu suplimentar pentru situatii speciale.

"O pauza din rutina zilnica este esentiala pentru mentinerea bunastarii angajatilor", a declarat Dl. Seidl. "Companiile care mentin durata concediului la un nivel cat mai scazut posibil pentru a reduce venitul pierdut prin timpul nelucrat de catre angajati, pot constata ca angajatii lor sunt mai putin robusti, au o stare de sanatate mai putin buna si, foarte important, sunt mai putini productivi. Este cheia pentru a crea o cultura a sanatatii la locul de munca, iar angajatii vor lua mesajul cu ei acasa si vor avea grija de sanatatea lor si in afara locului de munca."