Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

​Ungaria va negocia cu FMI un acord de asistenta financiara cu o valoare de 15-20 miliarde euro

Ungaria va negocia cu Fondul Monetar International un acord de asistenta financiara cu o valoare cuprinsa intre 15 si 20 de miliarde de euro, a declarat marti un colaborator apropiat al premierului Viktor Orban. "Este posibil un acord pe trei sau patru ani de 15-20 miliarde de euro", a declarat Mihaly Varga, secretar de stat in cadrul guvernului ungar. El a mai adaugat ca se asteapta ca acordul sa fie incheiat pana la finele lunii ianuarie. Anterior, surse guvernamentale si analisti estimau valoarea pachetului de asistenta financiara la 10-15 miliarde de euro. O delegatie a FMI, condusa de Christoph Rosenberg - seful misiunii in Ungaria, este asteptata la Budapesta pentru discutii in domeniul politicii fiscale. Guvernul condus de Viktor Orban a solicitat ajutorul FMI in luna noiembrie, sperand ca astfel va linisti pietele dupa cresterea brusca a randamentelor obligatiunilor si a deprecierii forintului. Institutiile internationale au aratat la acel moment ca autoritatile de la Budapesta intentioneaza sa trateze ca "preventiv" orice sprijin financiar pus la dispozitie de FMI si CE. Presa maghiara a scris ca graba cu care Ungaria a anuntat acordul se datoreaza dorintei autoritatilor de a evita cu orice pret retrogradarea ratingului suveran in categoria "junk", care ar fi urmat sa fie anuntata de Standard and Poor's. Anuntul negocierilor cu FMI vine pe fondul unor politici economice taxate drept "nationaliste" ale guvernului de dreapta condus de Viktor Orban. Acesta a respins in repetate randuri un astfel de acord, sustinand ca ar stirbi suveranitatea tarii. Ungaria a mai beneficiat de un imprumut de 20 miliarde de euro de la FMI, Banca Mondiala si Uniunea Europeana in timpul crizei din 2008-2009, insa Guvernul de la Budapesta a renuntat la acest acord imediat dupa castigarea alegerilor de partidul lui Viktor Orban, in 2010.

Leonard Orban: E posibil ca măsurile decise la Consiliul European din 9 decembrie să nu fie suficiente

Ministrul roman al Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat marţi că este posibil ca măsurile luate la Consiliul European din 9 decembrie să nu fie suficiente pentru calmarea pieţelor, iar in opinia sa, convocarea unei noi reuniuni a Consiliului European, din cauza măsurilor necesare pe termen scurt, nu este exclusa. "Sunt foarte multe discuţii în momentul de faţă, sunt foarte multe opţiuni. Unii spun de exemplu că ar trebui să existe o garantare fără o limită fixă a diferitelor mecanisme, fie că vorbim de facilitatea europeană de stabilitate financiară, fie că vorbim de viitorul mecanism european de stabilitate", spune fostul comisar european. Leonard Orban a adaugat ca, potrivit altor voci europene, ar trebui avută în vedere emiterea de eurobonduri. "Să nu uităm că acel acord interguvernamental care a fost convenit la nivelul a 26 de state membre ar urma să fie redactat către finalul acestui an, apoi să fie semnat în luna martie, la Consiliul European din 2012, şi apoi să fie ratificat de Parlamentele statelor membre", a adaugat ministrul Afacerilor Europene. Leonard Orban a mai precizat ca va participa personal la eforturile de convingere asupra necesităţii ca România să ia parte la acest acord.

Numarul de conexiuni la internet a crescut in prima jumatate a lui 2011, dar Romania este in continuare cu mult sub media UE

Numarul conexiunilor la internet fix de banda larga din Romania a ajuns la 3,13 milioane, la sfarsitul lunii iunie a acestui an, in crestere cu 4,4% fata de sfarsitul anului trecut, a anuntat marti Autoritatea de reglementare in comunicatii. Raportat la numarul de locuitori, rata de penetrare a conexiunilor de internet fix a ajuns la 14,6%, peste nivelul de 14% la sfarsitul anului trecut, insa sub media Uniunii Europene, de 26,6% la 1 ianuarie 2011. Pe de alta parte, stam bine la capitolul viteza conexiunilor de internet - 98% dintre conexiunile de acces la internet in banda larga aveau o viteza de transfer de cel putin 2 Mbps, in timp ce 62% de cel putin 10 Mbps, in prima jumatate a acestui an.