Premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, care este si seful ministrilor de Finante din Zona Euro, a declarat miercuri ca nu doreste inscrierea "regulii de aur" a echilibrului bugetar in constitutia tarii sale, relateaza AFP.

In cadrul summitului de la Bruxelles, 26 dintre cei 27 de lideri europeni, printre care si Juncker, au cazut de acord ca aceasta "regula de aur" - potrivit careia bugetele nationale trebuie sa fie echilibrate in cadrul unui ciclu economic - sa fie introdusa in sistemele juridice nationale "la nivel constitutional sau echivalent".

Curtea europeana de justitie urmeaza sa verifice transpunerea acestei reguli la nivel national.

"Nu sunt de acord cu inscrierea in Constitutie", a declarat insa Juncker in fata camerei deputatilor din Luxemburg, explicand ca "filosofia constitutiei luxemburgheze este ca nu trebuie sa contina astfel de reguli".

Pentru Juncker, regulile care prevad revenirea la un echilibru bugetar ar trebui sa faca obiectul unei "legi speciale" votata de deputati cu o majoritate calificata de doua treimi.

Seful guvernului luxemburghez s-a alaturat astfel taberei partenerului sau de coalitie, presedintele partidului socialist LSAP Alex Bodry, care calificase ideea unei revizuiri a constitutiei drept "inutila respectiv periculoasa".