Agricultural Bank of Greece, institutie de credit controlata de statul elen, a anuntat ca a scos la vanzare pachetul majoritar de actiuni la subsidiara sa din Romania, potrivit Reuters. ATEbank a anuntat ca ofertele pentru 93,27% din capitalul social al ATEbank Romania pot fi depuse pana pe 16 ianuarie.

Compania Deloitte a fost aleasa in calitate de consultant in cadrul acestui proces.

"Intentia noastra este de a finaliza vanzarea pana la sfarsitul primului semestru din 2012", a declarat pentru Reuters un oficial al institutiei.

ATEbank a anuntat ca in luna mai ar putea renunta la subsidiarele din Romania si Serbia, dupa ce Comisia Europeana a fost informata de planul de restructurare al institutiei.

ATEbank ocupa la sfarsitul anului trecut locul 24 in clasamentul dupa active al bancilor locale, cu o cota de piata de 0,56%. Activele bancii ajungeau 1,8 miliarde de lei la sfarsitul lui 2010. ATEbank opereaza in Romania o retea de 30 de unitati si 44 de bancomate, oferind servicii de retail si corporate.

ATEbank Romania a fost infiintata in anul 1990, ca Banca pentru Mica Industrie si Libera Initiativa, fiind prima banca cu capital mixt (roman si strain) din Romania. In luna Iunie 2006 Agricultural Bank of Greece (ATEbank Greece) a preluat pachetul majoritar de actiuni. Odata cu schimbarea actionarului majoritar s-a modificat si numele bancii, devenind astfel ATEbank Romania.

ATEbank este una din cele sapte banci europene care au picat testele cu privire la rezistenta financiara a sistemului bancar din Uniunea Europeana. Banca este parte a programului de schimburi de obligaţiuni covenit în iulie pentru Grecia, fiind vizat intregul sau portofoliu de titluri de stat cu scadenta pana in 2020, cu o valoare de 5,2 miliarde de euro.