Aproape jumatate dintre romani declara ca nu reusesc sa economiseasca bani pentru ca nu castiga suficient, conform unui studiu independent pe tema educatiei financiare, realizat de Novel Research pe un esantion reprezentativ la nivel national.

In cazul celeilalte jumatati a populatiei, diferentele sunt date de gradul de urbanizare: locuitorii din mediul urban, cu exceptia Bucurestiului, declara ca pun bani deoparte in mod constant, in timp ce bucurestenii economisesc mai rar, doar pentru lucruri importante si investitii. Romanii din mediul rural se inscriu preponderent in categoria celor care nu au suficienti bani pentru economii.

Vezi atasat studiul complet

Romanii sunt grijulii cand vine vorba despre gestionarea propriilor finante. 70% declara ca tin o evidenta atenta a cheltuielilor si a datoriilor (dintre care 24% tin o evidenta scrisa), in timp ce doar 6% nu stiu cat cheltuiesc sau cu cat isi depasesc bugetul.

Responsabilitatea bugetului familiei in Romania ii revine in mare parte femeii (55%), existand o diferenta semnificativa fata de barbatii preocupati de administrarea banilor.

Aproximativ o treime dintre romani declara ca nu inteleg deloc mecanismele financiare, iar 46% nu inteleg produsele institutiilor financiare. De exemplu, aproape jumatate dintre romani nu stiu deloc ce reprezinta dobanda variabila a unui credit sau o inteleg gresit. Acest lucru poate explica de ce 87% declara ca prefera creditele cu dobanda fixa.

Mai mult, atunci cand achizitioneaza produse si servicii financiare, aproape 40% dintre romani nu consulta ofertele altor furnizori.

Romanii reactioneaza in mare parte emotional cand vine vorba despre datorii. Atunci cand se confrunta cu intarzierea la plata a creditelor, o treime dintre ei asteapta ca institutia financiara sa le prezinte o solutie si doar 19% actioneaza pentru a gasi informatii si solutii pentru reluarea platilor. De exemplu, 29% dintre romani considera Internetul o sursa importanta de informatie, pentru a afla sfaturile si recomandarile altor persoane care s-au confruntat cu dificultati in plata ratelor. Platforme online de informare si consiliere precum BugetulFamiliei.ro sunt astfel o solutie din ce in ce mai utilizata.

Studiul arata ca diferenta dintre perceptia romanilor asupra nivelului lor de cunostinte in domeniul financiar si gradul real de educatie financiara este semnificativa. 75% dintre romani se auto-evalueaza ca fiind buni sau foarte buni in gestionarea banilor si, implicit, a finantelor personale. Prin comparatie, la nivel global, doar 59% dintre respondentii studiului publicat de WARC (World Advertising Research Center) in septembrie 2011 s-au autoevaluat la acelasi nivel.

Cel mai bine cred ca se descurca in administrarea banilor femeile cu studii superioare si cu venituri de peste 1.500 de lei. De asemenea, respondentii cu studii universitare se evalueaza ca fiind mai pregatiti in raport cu finantele proprii decat cei care au absolvit liceul, autoevaluarea pozitiva fiind direct proportionala cu nivelul de educatie.

Studiul a fost comandat de compania de credite de consum Provident Financial Romania si a fost realizat in noiembrie de compania de cercetare de piata Novel Research pe un esantion reprezentativ de 1.023 de respondenti.