“Mai bine mai tarziu decat niciodata”. Cresterea pragului la SIF-uri nu vine insa “mai tarziu” ci “prea tarziu”. Se mai zbate cineva pentru expunere pe sectorul bancar romanesc? Singura tentatie a SIF-urilor o reprezinta discountul cu care se tranzactioneaza actiunile fata de activul net. Nu va entuziasmati insa prea tare, jumatate din acest discount ar fi acoperit insa de impozitele pe profit si dividende daca s-ar lichida portofoliile. Cu afacerea proasta de la BCR in carca (schimbul de actiuni cu Erste s-a parafat la cotatii intre timp dezumflate pentru banca austriaca), cu un management performant... in a-si atinge propriile interese si fara capacitatea de a genera profit altfel decat vanzand active in viitor, SIF-urile sunt interesante acum doar pentru cei dispusi sa le ...pompeze pentru a dezinvesti cu pierderi cat mai mici..

De-a lungul timpului, micii investitori in SIF-uri au fost momiti cu tot felul de iepuri la SIF-uri: ba ca au expunere mare pe banci si bancile sunt gaini cu oua de aur in Romania, ba ca in momentul listarii BCR cotatiile SIF vor exploda (in activul net unitar-VUAN- actiunile cu pricina erau prinse “doar” la valoarea contabila), ba ca cresterea pragului de detinere va declansa marea batalie pe actiuni, ba ca au discounturi mari (60-70%) fata de VUAN, ba ca vor da dividende grase dupa afacerea proasta cu Erste (desi nu mai e vorba de distributie de dividende clasice aici, din profit, ci de... active in felii mici varsate actionarilor SIF).

Intre timp, mirajul sectorului bancar s-a stins (vezi ce a patit capitalizarea Erste, cu actiunile scazand de la 166 lei la numai 51), listarea BCR se va produce la calendele grecesti, discounturile nu mai sunt atat de mari raportat la VUAN daca ne gandim la impozitul pe profit si cel pe dividende (cam 30% din valoarea portofoliului) daca cineva ar avea intentia sa lichideze detinerile SIF si sa le dea ca dividende actionarilor dar majorarea limitei de detinere in sfarsit s-a produs.

Cine sa mai vrea SIF-uri acum? Pai, cine le... are deja. Acestia vor fi cei mai mari fani, declarativ evident, in a pompa cotatiile actuale. Asteptati-va deci la avalanse de declaratii optimiste despre perspectivele luminoase ale actiunilor, despre dividendele halucinante care vor veni in 2012, despre cum se vor napusti fondurile pe Romania doar sa ia niste feliute de 5% pe SIF-uri (s-au napustit si pe FP in ultimul an, dar asta n-a oprit pretul actiunilor sa scada cu peste 30% de la listare!), etc, etc.

Doua vorbe si despre “marea” afacere cu Erste. Raportul de schimb implica cash (1,03 lei pentru o actiune BCR) si actiuni Erste pentru actiuni BCR (1 actiune Erste la 128 actiuni BCR). Observati ceva ciudat aici? O actiune este pretuita cu cash la 1 leu (probabil la valoarea contabila) iar la schimbul de actiuni, 128 actiuni BCR fac... 51 de lei (cotatia actuala Erste)! Iar schimbul cu actiuni Erste implica de cinci ori mai multe actiuni BCR decat cele pentru care se da cash.

Una peste alta, eu nu pot recomanda cuiva sa ia SIF-uri ca investitor acum, cel putin pana nu ne lamurim cine va strange mizeria din sectorul bancar si sub ce pres. Pentru speculatii nu ma bag, am vazut destule “minuni” la bursa (ultima Oltchim) bine regizate. Sigur, SIF-urile nu sunt in aceeasi ciorba cu Oltchim, se pot shorta si la Sibiu daca pretul o ia razna, sunt mult mai lichide etc.