Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Vot final in Parlament: A fost adoptata Legea privind interzicerea exporturilor de gaze, chiar daca autoritatile de la Bruxelles cer deblocarea lor

Proiectul de lege care prevede interzicerea exporturilor de gaze a fost adoptat joi de Camera Deputatilor. A fost adoptata asadar Legea privind interzicerea exporturilor de gaze, chiar daca autoritatile de la Bruxelles cer deblocarea lor, se arata intr-un material HotNews.ro. Paradoxal, legea a primit votul final chiar in ziua care reprezenta termenul limita impus Romaniei pentru eliminarea barierelor legislative impuse comertului transfrontalier cu energie electrica si gaze. Eliminarea acestor obstacole legislative este o conditie cuprinsa in memorandumul de intelegere intre Uniunea Europeana si Romania. Proiectul de lege votat joi urmeaza sa fie trimis la presedintie pentru promulgare, dupa care va fi publicat in Monitorul Oficial. Contactat de HotNews.ro, initiatorul proiectului si presedintele comisiei pentru industrii, Iulian Iancu, a declarat ca in conditiile actuale de piata se impun "masuri fara precedent" pe o perioada determinata, de 3-5 ani. Intrebat daca mai are vreun rost ca autoritatile romane sa grabeasca punerea in functiune a conductelor de interconectare pe sensul de export, Iulian Iancu a declarat ca acest lucru trebuie facut, pentru ca este un angajament al Romaniei in fata Comisiei Europene.

Metrorex a semnat un contract de consultanta de 66,6 milioane de euro pentru linia de metrou care va ajunge la Otopeni

Metrorex a semnat un contract de consultanta de peste 66 de milioane de euro pentru linia de metrou care va ajunge la aeroportul Otopeni. Contractul a fost incheiat cu o asociere de firme nipone si franceze si este finantat printr-un credit al Bancii Internationale de Cooperare a Japoniei si prin contributii de la bugetul de stat. Potrivit Metrorex, noua linie va fi pusa in functiune in 2017-2018. Valoarea totala a investitiei este estimata la 800 de milioane euro, urmand sa fie construite intre 10 si 14 statii pe un traseu de 14 km. Proiectul este prevazut atat in Strategia de dezvoltare a retelei actuale de metrou elaborata de Metrorex si aprobata de Ministerul Transporturilor, cat si in Planul Urbanistic General al Municipiului Bucuresti. Capacitatea maxima de transport pe traseul Bucuresti - Otopeni va fi de 50.000 calatori pe ora pe un sens si vor fi puse in functiune 10 trenuri.

Credit Suisse: Romania, pe locul 10 in topul celor mai riscante state din lume

Romania se afla pe locul zece in topul celor mai riscante state din lume pentru investitii. Clasamentul a fost realizat de banca elvetiana Credit Suisse, care a analizat 50 de tari de pe glob. Cea mai riscanta tara din lume este Grecia, urmata de Portugalia si Islanda. La polul opus, cele mai sigure destinatii pentru investitii sunt Hong Kong, Norvegia si Singapore.

Morgan Stanley va desfiinta 1.600 de locuri de munca in primul trimestru din 2012

Morgan Stanley, a sasea mare banca din Statele Unite in functie de active, intentioneaza sa desfiinteze 1.600 de locuri de munca la nivel mondial in primul trimestru al anului viitor. Concedierile vor afecta angajati de la toate esaloanele bancii. La sfarsitul lunii septembrie, Morgan Stanley avea peste 62.000 de angajati, ceea ce inseamna ca aceste concedieri vor afecta 2,6% din personal. Institutiile financiare din toata lumea au anuntat ca vor elimina peste 200.000 de locuri de munca in acest an, in contextul turbulentelor de pe piata, a slabiciunilor economice si a efectelor crizei datoriilor suverane din Europa.