Grupul bancar italian UniCredit, care are o prezenta importanta pe piata din Europea de Est, nu se retrage din aceasta regiune si cine sugereaza acest lucru este "nebun", a declarat Gianni Franco Papa, vicepresedinte executiv al UniCredit, citat de Businessweek.

El a amintit ca banca a amanat expansiunea sucursalelor din Ungaria si Romania, insa acest lucru nu inseamna ca se retrage din aceste tari. Totodata, banca va continua sa deschida noi unitati in Turcia, Rusia si Cehia si sa creasca numarul angajatilor din regiune cu 1.100 de persoane in urmatorii cinci ani.

Oficialul UniCredit a precizat ca cel care sugereaza ca grupul se retrage din Europa Centrala si de Est este "nebun", adaugand ca este "de bun simt" sa iti reduci cheltuielile cand cresterea economica se tempereaza.

In luna ianuarie, Papa declara ca UniCredit va deschide 900 de unitati bancare in urmatorii cinci ani in statele care vor inregistra cel mai ridicat ritm de crestere economica. Planul includea deschiderea a cate 300 de unitati in Romania si Turcia si 120 in Ungaria. Dupa 11 luni, planul a fost revizuit din cauza inrautatirii perspectivelor economice.

"Avand in vedere mediul economic actual, deschiderea a 300 de unitati bancare ar insemna sinucidere. Am pus in asteptare planurile si avem de gand sa reexaminam situatia in urmatorii doi ani. Romania este una din tarile noastre de baza", a declarat oficialul UniCredit referindu-se la Romania, care nu a revenit la ritmul de crestere pe care il astepta.

In Ungaria, "avand in vedere ceea ce face guvernul, nu ar fi intelept" sa ramanem la vechiul plan. Deschiderea de sucursale bancare in Turcia si Rusia va continua conform planului, in cele doua tari urmand a fi deschise cel mult 400 de unitati pana in 2015.

Planurile UniCredit pe urmatorii cinci ani nu includ cumpararea sau vanzarea de afaceri in regiune, a mai spus Gianni Franco Papa.