Decizia ATEbank Grecia de a scoate la vanzare pachetul majoritar de actiuni la subsidiara din Romania nu va influenta activitatea ATEbank Romania, ale carei operatiuni vor continua ca si pana in prezent, se arata intr-un comunicat al bancii. Motivul vanzarii ATEbank Romania este restructurarea financiara a bancii-mama, ATEbank Grecia.

"In legatura cu recentul anunt privind procedura de vanzare prin licitatie a pachetului majoritar de actiuni detinut de ATE Bank Grecia in subsidiara sa din Romania, ATE Bank Romania declara ca operatiunile continua si vor continua ca si pana acum, cu toata grija pentru clienti, disponibilitatile si angajamentele acestora, cu aceeasi sustinere fata de piata din Romania si cu suportul solid al bancii-mama demonstrat prin recenta majorare de capital in valoare de 20 de milioane de euro. Anuntul si motivatia acestuia se datoreaza restructurarii financiare a bancii-mama, ATE Bank Grecia, si nu influenteaza activitatea ATE Bank Romania", se arata intr-un comunicat al Institutiei de credit.

ATEbank Grecia, institutie de credit controlata de statul elen, a anuntat joi ca a scos la vanzare pachetul majoritar de actiuni la subsidiara sa din Romania. Banca a anuntat ca ofertele pentru 93,27% din capitalul social al ATEbank Romania pot fi depuse pana pe 16 ianuarie.

"Intentia noastra este de a finaliza vanzarea pana la sfarsitul primului semestru din 2012", a declarat pentru Reuters un oficial al institutiei.

ATEbank a anuntat inca din luna mai ca ar putea renunta la subsidiarele din Romania si Serbia, dupa ce Comisia Europeana a fost informata de planul de restructurare al institutiei.

ATEbank ocupa la sfarsitul anului trecut locul 24 in clasamentul dupa active al bancilor locale, cu o cota de piata de 0,56%. Activele bancii ajungeau 1,8 miliarde de lei la sfarsitul lui 2010. ATEbank opereaza in Romania o retea de 30 de unitati si 44 de bancomate, oferind servicii de retail si corporate.

ATEbank Romania a fost infiintata in anul 1990, ca Banca pentru Mica Industrie si Libera Initiativa, fiind prima banca cu capital mixt (roman si strain) din Romania. In luna Iunie 2006 Agricultural Bank of Greece (ATEbank Greece) a preluat pachetul majoritar de actiuni. Odata cu schimbarea actionarului majoritar s-a modificat si numele bancii, devenind astfel ATEbank Romania.

ATEbank este una din cele sapte banci europene care au picat testele cu privire la rezistenta financiara a sistemului bancar din Uniunea Europeana. Banca este parte a programului de schimburi de obligatiuni convenit in iulie pentru Grecia, fiind vizat intregul sau portofoliu de titluri de stat cu scadenta pana in 2020, cu o valoare de 5,2 miliarde de euro.