Guvernul prim-ministrului ungar Viktor Orban a propus o lege prin care independenţa băncii centrale din Ungaria este pusa in mare pericol, scriu jurnalistii de la New York Times, citand un interviu acordat presei maghiare de guvernatorul Bancii Centrale a Ungariei. In discutia cu reporterii Index.hu, guvernatorul Andras Simor a atras atentia ca prin cresterea numarului celor numiti politic in comitetul de politica monetara se ajunge la o "preluare totala" a institutiei. "Noua lege duce periculos de aproape de eliminarea totala a independenţei băncii centrale", a mai spus Simor.

Reamintim ca guvernul Ungariei si bancile comerciale au convenit sa isi imparta pierderile provenite din inghetarea cursului pentru persoanele care au accesat credite ipotecare in valuta, a declarat joi Gyorgy Matolcsy, ministrul Economiei de la Budapesta, citat de Businessweek. Conform acordului, bancile isi vor asuma doua treimi din aceste pierderi, care le-ar putea costa 600 miliarde de forinti in urmatorii cinci ani, in vreme ce guvernul va prelua o treime din pierderi, adica circa 300 miliarde de forinti.

Acordul mai prevede ca creditele ipotecare in valuta restante mai mult de 90 de zile vor fi convertite in forinti si un sfert din suma ramasa de plata va fi anulata, a mai spus Matolcsy.

Totodata, premierul Viktor Orban a promis ca va reduce taxa aplicata bancilor si ca pe viitor se va consulta cu reprezentantii industriei inainte de a adopta noi masuri.