Tarile europene ar putea fi autorizate sa actioneze alte state in justitie daca apreciaza ca acestea nu respecta "regula de aur" privind echilibrul bugetar, potrivit unui proiect de pact difuzat vineri si citat de AFP.

In cadrul ultimului summit al liderilor europeni, s-a decis intarirea disciplinei bugetare a tarilor din Zona Euro si, in special, impunerea unor reguli cu putere de constrangere legate de revenirea la echilibrul bugetar, cu un mecanism automat de corectie in caz de derapaj: asa numita "regula de aur".

Statele din Zona Euro au decis sa elaboreze un tratat interguvernamental pana la finele lunii martie, proiect la care s-au raliat toate tarile europene, cu exceptia Marii Britanii.

Proiectul de acord interguvernamental, redactat de juristi, a fost transmis vineri guvernelor europene, care au acum ca obiectiv definitivarea dezbaterilor "la finele lui ianuarie, in vederea unei semnaturi la sfarsitul lui martie", a precizat un diplomat european, care a preferat sa-si pastreze anonimatul.

Textul, denumit "acord international asupra unei uniuni economice intarite", ar urma sa intre in vigoare in momentul in care noua state il vor ratifica. Acest prag corespunde majoritatii celor 17 state membre ale Zonei Euro.

Proiectul stipuleaza in special faptul ca regulile de aur constrangatoare vor trebui inscrise in constitutiile nationale sau in texte echivalente. Fiecare tara care a adoptat acest pact si "care estimeaza ca o alta parte semnatara nu a respectat" dispozitiile despre aplicarea regulii de aur bugetare "va putea sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene".

Intr-un astfel de caz, spre exemplu, Germania sau Olanda ar putea, teoretic, sa actioneze in justitie Grecia, Italia sau Franta daca apreciaza ca aceste tari nu au respectat regulile jocului.

Proiectul de text reia in termeni juridici deciziile adoptate la ultimul summit.

Tarile semnatare vor trebui sa urmareasca realizarea unui echilibru bugetar pe durata unui ciclu economic, definit drept deficit structural de 0,5% din produsul intern brut.

In cursul acestui ciclu, limita anuala autorizata pentru deficitul public este de 3% din PIB iar plafonul datoriei publice globale de 60% din PIB.

Discutiile intre inaltii functionari europeni asupra detaliilor textului vor debuta marti. Marea Britanie, care a precizat ca nu va semna pactul, a obtinut in cele din urma dreptul de a asista la aceste discutii.

Dar Londra nu va avea decat un "statut de observator", a precizat un diplomat european, limitand astfel rolul britanicilor.

Acest lucru nu impiedica "Marea Britanie sa revina pe fereastra", a glumit un alt diplomat.

Presedintele UE, Herman Van Rompuy, a militat si el pentru mentinerea coeziunii celor 27 de state membre ale UE.

Obiectivul "este sa nu trantim usa in nas britanicilor, trebuie sa construim un pod, de unde si ideea de a lansa aceasta invitatie", pe care oricum si-o doreau, a spus un alt diplomat.