"Ceea ce nu stie lumea e ca pentru a calcula deficitul structural ai nevoie de estimarea unui PIB potential. Ai mai intai o estimare privind cresterea economica si apoi o ai pe cea a PIBului potential. Iar deficitul asta structural il calculezi eliminand acea parte a stabilizatorilor automati. Nu e chiar atat de usor de calculat, iar atunci cand metodele statistice ajung in mana politicienior, totul devine foarte manipulabil. CDS-urile pentru Romania se tranzactioneaza o data la 5 zile si nu au niciun fel de lichiditate. Mai important decat valoarea CDS-ului in sine este ca ti-a plecat si Nokia si Tnuva din tara. Asta imi spune ce e cu mediul de afaceri de la noi". Aceasta e doar o parte din concluziile discutiilor grupului de bloggeri- Bogdan Glavan, Florin Citu, siDan Selaru.Ei au discutat despre deficit structural, concurenta dintre banci, cursul valutar si bugetul pe anul viitor.

Dezbaterea bloggerilor Foto: Hotnews

Florin Citu

  • Romania e o economie in plina dezvoltare care trebuie sa se reformeze. Ca o face cu ajutorul Bruxellesului sau pe cont propriu, conteaza mai putin. E drept, nu stiu daca a impinge responsabilitatea acestei reforme spre Bruxelles e cel mai bun lucru. Noi stim cel mai bine particularitatile economiei romanesti.
  • Pana nu ai crestere economica, toate lucrurile se vor inrautati. Uitati-va la americani.
  • Oamenii nu inteleg ce e acela deficitul structural si ceea ce nu stie lumea e ca pentru a calcula deficitul structural ai nevoie de estimarea unui PIB potential.  Ai mai intai estimarea privind cresterea economica si apoi pe cea a PIBului potential. Iar deficitul asta structural il calculezi eliminand acea parte a stabilizatorilor automati. Nu e chiar atat de usor, iar atunci cand metodele statistice ajung in mana politicienior, totul devine foarte manipulabil.
  • CDS-urile pentru Romania se tranzactioneaza o data la 5 zile si nu au niciun fel de lichiditate. Mai important decat valoarea CDS-ului in sine este ca ti-a plecat si Nokia si Tnuva din tara. Asta imi spune ce e cu mediul de afaceri de la noi.
  • Romania are un PIB de 120 de miliarde si avem o datorie de 90 de miliarde. De unde sa iti vina cresterea?
  • Cand cresti TVA prin surpriza, e singurul venit care a crescut fata de venituri din impozitul pe profit, pe salariu etc.  trebuie sa te astepti ca dealurile sa iti incetineasca.
  • Problema nu e atat bugetul pe 2012 in sine pentru ca politicienii sunt cei care raspund. Daca se va dovedi prost pietele sunt cele care ii vor sanctiona si pe plan intern oamenii prin vot. Problema e ca obiectivele acelea pe care ni le-am asumat sa fie atinse.

Vezi mai jos discutia integrala. Dintre temele abordate sunt: colectarea impozitelor, fiscalizarea agriculturii, cursul de schimb si bancile, concurenta din sistemul bancar, deficitul structural si altele. Intrebarile la care au raspuns cei 3 bloggeri au fost: La ce sa ne asteptam in 2012? Ce este acela deficit structural si deficit ciclic? Au fost politicile fiscale si monetare din Romania pro- sau anti-criza? Este bugetul construit pe indicatori care "conserva" distanta dintre Romania si celelalte tari europene? E buna ideea reducerii la zero a deficitului bugetar in 2013?

  • Poti sa menti un deficit de 1% dar sa-ti cresti datoria publica, ceea ce nu e cel mai sanatos lucru. O politica fiscala in regula trebuie sa aiba si alte tinte in afara deficitului.
  • E inadmisibil sa spui ca economia a fost foarte bine cand datoria publica iti creste cu o viteza uriasa.

Bogdan Glavan:

  • Daca tot trebuie sa ne purtam bine cu economia noastra, de ce n-o facem la noi acasa? De ce trebuie sa punem in carca UE aceasta nevoie de reforma?
  • Un euro produs de noi e produs facand datorie de aproape un euro, ceea ce e nesanatos.
  • Regulile le fac oamenii. Regulile nu sunt intotdeauna bune.  Daca dai o regula de genul “La fotbal nu ai voie sa atingi mingea cu mana”, se vor gasi intotdeauna oameni tentati sa atinga mingea cu mana.
  • Am doua tari- una cu echilibru bugetar si una cu deficit. In care din cele doua tari e climatul economic mai prietenos. In care tara ti-ai dori sa traiesti? Cred ca in cea cu impozite mai mici, chiar daca ai deficit.