Economistul sef al Bancii Centrale Europene, Jurgen Stark, si-a reafirmat sambata, o data in plus, opozitia fata de o rascumparare masiva de obligatiuni publice de catre BCE, considerata de unii economisti solutia pentru rezolvarea crizei datoriilor din Zona Euro, relateaza AFP.

"Nu cereti prea mult Bancii Centrale" europene, a spus acesta, intr-un editorial publicat de saptamanalul german Wirtschaftswoche. Stark a demisionat din functia de economist sef al BCE in septembrie, exact din cauza opozitiei sale fata de rascumpararea datoriilor publice, si urmeaza sa-si paraseasca postul pana la inceputul anului 2012.

La fel cum a facut si presedintele BCE, Mario Draghi, in fata Parlamentului European, in data de 1 decembrie, Stark a justificat aceasta opozitie prin faptul ca mandatul BCE este, inainte de toate, sa vegheze asupra stabilitatii preturilor.

El a cerut insa aplicarea rapida a deciziilor luate la summitul europeana din 8 - 9 decembrie, de la Bruxelles, in special pentru salvarea Italiei.

In cadrul acestui summit, Uniunea Europeana, cu exceptia Marii Britanii, a decis sa impuna sanctiuni pentru tarile ale caror deficite depasesc plafonul autorizat de 3% din produsul intern brut.

Stark nu a ratat ocazia de a critica Atena. "Grecia si-a incetinit programul de reforme in urma cu un an", a spus acesta.

"Acum, Grecia se scuza afirmand ca tara sufera din cauza unei crize sistemice europene. Nu este acceptabil sa arunci vina pe altii cand tu insuti nu ti-ai facut temele".