Zona Euro se pregateste pentru inceputul unei noi saptamani delicate, cu o posibila reuniune a ministrilor de Finante, pentru a discuta majorarea resurselor FMI, si debutul negocierilor tehnice asupra 'Pactului bugetar', relateaza AFP.

Amenintarea degradarii mai mult state europene va continua sa planeze asupra acestor reuniuni, care isi propun sa transpuna in practica deciziile adoptate la ultimul summit european din 8 - 9 decembrie.

Agentia Standard & Poor's a avertizat la inceputul lui decembrie ca ar putea reduce ratingul a 15 tari din Zona Euro.

Vineri, Fitch a turnat gaz peste foc, reducand perspectiva Frantei la "negativ" si amenintand sa scada notele Spaniei, Italiei, Belgiei, Slovaciei, Ciprului si Irlandei, pana la finele lui ianuarie.

In acest context tensionat, ministrii de Finante din Zona Euro ar putea sa se reuneasca luni sau marti la Bruxelles.

"Exista posibilitatea reuniunii Eurogroupe luni sau marti", a declarat vineri o sursa diplomatica europeana. "Ramane de vazut daca va fi o reuniune fizica sau prin telefon", a adaugat sursa citata.

Obiectivul: discutarea majorarii contributiilor la Fondul Monetar International (FMI).

Zona Euro si alte tari din UE au convenit la ultimul summit sa majoreze resursele FMI cu pana la 200 miliarde de euro, sub forma unor imprumuturi bilaterale.

Ideea este ca, in schimb, institutia de la Washington sa imprumute ulterior tarile din Zona Euro care se confrunta cu dificultati.

"Tarile europene discuta inca intre ele, nu exista mare lucru pentru moment. Repartitia pare complexa: se punea problema a 150 de miliarde de euro din Zona Euro si a 50 miliarde din restul Uniunii Europene", a precizat o sursa apropiata dosarului.

Pentru moment, unele tari europene si-au anuntat acordul de principiu pentru participarea la acest proiect, fara a anunta insa si suma, iar altele nu s-au pronuntat deloc.

Belgia a spus ca e pregatita sa participe cu 9,5 miliarde de euro, Danemarca cu 5,4 miliarde iar Suedia cu 11 miliarde. Marea Britanie a refuzat sa participe.

Un alt dosar pe agenda Zonei Euro este legat de debutul negocierilor tehnice asupra tratatului interguvernamental legat de intarirea disciplinei bugetare.

Liderii europeni, cu exceptia notabila a premierului britanic David Cameron, au cazut de acord sa elaboreze un acord care prevede impunerea unor 'reguli de aur' pentru revenirea la echilibrul bugetar.

Acest acord va lua forma unui tratat intre tarile din Zona Euro si alte state care doresc sa se asocieze.

Discutiile intre inaltii functionari europeni vor incepe marti la Bruxelles, cu scopul declarat de a ajunge la o forma finala la sfarsitului lui ianuarie, in vederea parafarii textului la finele lui martie.

Marea Britanie a obtinut in cele din urma dreptul de a asista la aceste discutii tehnice.