Pietele de capital au inregistrat o volatilitate ridicata, pierderile inregistrate de pietele emergente fiind consistente, mai ales in India si China, se arata in raportul lunar al Raiffeisen Capital Management. In Brazilia, piaţa de acţiuni a înregistrat in penultima zi a anului o scădere de aproape 2,5% în linie cu majoritatea pieţelor emergente. Totusi, piaţa braziliană este una dintre cele mai puternice pieţe, iar producătorii de materiale de bază (de. ex. oţel, hârtie) în mod deosebit, au fost sub presiune, se mai arata in document.

Descarca varianta integrala a Raportului

Rusia

In trimestrul al treilea, creşterea economică a Rusiei a continuat: 4,8% rata anuală faţă de 3,4% in trim II. Aceasta crestere este insa sub estimările guvernului și așteptările pieţei. De cealaltă parte, producţia industrială a înregistrat o creștere puternică, neașteptată, la fel ca și indicele Purchasing Managers' Index (PMI). Aceste două elemente sugerează o revenire puternică în sectorul de producţie. Inflaţia a înregistrat o nouă scădere, și ar putea să se stabilizeze la o valoare de sub 7%. Perspectivele legate de consumul privat sunt pozitive: șomajul a scăzut semnificativ, cifrele de afaceri pentru comerţul cu amănuntul sunt solide, iar salariile prezintă majorări stabile.

Turcia

Economia Turciei se prezintă foarte solid. Producţia industrială continuă să înregistreze o creştere susţinută de toate sectoarele exportatoare. In octombrie, nivelul inflatiei a crescut brusc, în special, din cauza majorării taxelor şi impozitelor de către guvern - măsuri care nu au surprins insa pieţele. Banca centrală a menţinut neschimbată dobânda de referinţă.