Cursul leului s-a apreciat in prima zi a saptamanii, moneda nationala fiind cotata de BNR la 4,31 lei pentru un euro, dupa ce vineri banca de emisiune afisase un curs de 4,34 lei/euro. "O banca mare din Olanda a vandut astazi o suma mai mare, dar nu neaparat in volum absolut, ci raportat la piata locala. A fost suficient cat sa "miste cursul", a explicat pentru Hotnews dealerul unei banci comerciale. In plus, romanii au inceput sa trimita valuta acasa, asa cum se intampla in saptamana de dinaintea Craciunului. Acesti bani "ajuta" si ei la aprecierea leului in fata euro, a mai spus dealerul citat. "Remiterile romanilor, climat regional favorabil plus unele banci au inceput deja vanzarile de euro din provizioane", a mai precizat pentru HotNews.ro economistul sef al unei importante banci locale.

Un leu apreciat nu este intotdeauna sanatos pentru intreaga economie. Chiar Guvernatorul BNR a admis ca s-ar putea ca tolerarea de catre BNR a unei aprecieri care sa ajute inflatia sa nu fie posibila, din perspectiva riscurilor generate la nivelul bilanturilor sectorului privat. Atat aprecierea abrupta a monedei, cat si importul inflatiei genereaza costuri. Nicio economie emergenta nu isi permite sa neglijeze unul dintre cele doua costuri - erodarea competitivitatii si cresterea inflatiei, iar provocarea pentru politica monetara consta in evaluarea corecta a acestora si concentrarea atentiei asupra indicatorului cu costurile asociate cele mai mari.

Monedele tarilor din jur au avut luni o evolutie similara cu cea a leului, mai putin forintul. Pentru dolarul american, BNR a afisat un curs de referinta de 3,3127 lei/dolar, usor mai mic fata de nivelul de 3,3308 lei/dolar din sedinta anterioara.

Pe piata monetara, dobanzile pe termen foarte scurt au crescut fata de sedinta precedenta. Astfel, BNR a afisat in prima parte a zilei un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 4,76% pe an, fata de 4,66% in sedinta precedenta, in timp ce pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat la 5,26% pe an, de la 5,16% in sedinta anterioara.