
Un leu apreciat nu este intotdeauna sanatos pentru intreaga economie. Chiar Guvernatorul BNR a admis ca s-ar putea ca tolerarea de catre BNR a unei aprecieri care sa ajute inflatia sa nu fie posibila, din perspectiva riscurilor generate la nivelul bilanturilor sectorului privat. Atat aprecierea abrupta a monedei, cat si importul inflatiei genereaza costuri. Nicio economie emergenta nu isi permite sa neglijeze unul dintre cele doua costuri - erodarea competitivitatii si cresterea inflatiei, iar provocarea pentru politica monetara consta in evaluarea corecta a acestora si concentrarea atentiei asupra indicatorului cu costurile asociate cele mai mari.
Monedele tarilor din jur au avut luni o evolutie similara cu cea a leului, mai putin forintul. Pentru dolarul american, BNR a afisat un curs de referinta de 3,3127 lei/dolar, usor mai mic fata de nivelul de 3,3308 lei/dolar din sedinta anterioara.
Pe piata monetara, dobanzile pe termen foarte scurt au crescut fata de sedinta precedenta. Astfel, BNR a afisat in prima parte a zilei un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 4,76% pe an, fata de 4,66% in sedinta precedenta, in timp ce pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat la 5,26% pe an, de la 5,16% in sedinta anterioara.
Un leu mai 'puternic' penalizeaza exportatorii (evident, cand variatiile sunt importante, nu de 2-3 bani..) si avantajeaza importatorii care cumpara mai ieftin in euro de pe piata externa.
Diaspora celor 2-3 milioane de romani plecati la munca prin Italia, Spania, Germania, etc, trimite anual in Romania cateva miliarde de euro (3-5 miliarde), bani care contribuie pozitiv la balanta contului curent si la consumul intern.
Aceste miliarde de euro sunt si o dovada ca majoritatea romanilor plecati sunt oameni care chiar muncesc si sunt responsabili, ajutandu-si familiile de aici, construind case in Romania, facand investitii si depozite bancare in Romania.
Forintul nu a urmat aceeasi tendinta pentru ca nu exista o diaspora maghiara care sa fie plecata 'la munca', deci transferurile particularilor din Occident catre Ungaria sunt foarte modeste in comparatie cu Romania. E un avantaj pentru Romania si inca o problema reala pentru finantele Ungariei..
cautati cu bulgaria remittances gdp
cel mai bine sta cehia, care are putini oameni care trimit bani, apoi Polonia si Ungaria cam 2%, noi si Bulgarii 5%
Ungaria are probleme cu Orban si bancile si cu supararea FMI si cu rascoala contra UE
Nu erau aia care dadeau de pamant cu leul pana de curand ca se duce la 4.5-4.6? :)
aca, vine iarna rece !
sarbatori fericicte, tutulor romanilor, oriunde s'ar intampla sa fie ei !
cred ca e clar prntru toata lumea ca e o informatie BOMBA !