Marea Britanie a confirmat zvonurile aparute in urma cu doua saptamani. George Osborne, ministrul de finante, a anuntat ca Marea Britanie nu este dispusa ca sa contribuie cu 25 de miliarde de dolari la fondul FMI. Plafonul a scazut astfel la 150 de miliarde de euro.

UPDATE: Si Cehia ezita sa participe la imprumut (AFP)

Astazi a avut loc o teleconferinta a ministrilor de finante ai statelor din Uniunea Europeana care ar trebui sa contribuie la Fondul International Monetar.

Marea Britanie a refuzat sa participe, anuntand ca se va hotari in privinta sumei la inceputul anului, atunci cand va avea loc summit-ul G20. In schimb, Suedia, Danemarca, Polonia si Cehia s-au alaturat statelor din eurozona pentru a contribui la imprumutul bilateral catre FMI, iar Italia va da 23 de miliarde de euro.

Decizia englezilor a avut implicatii si in pietele financiare. Moneda euro a cazut din nou la nivelul de 1,30$, iar indicele Dow Jones a cazut cu 0,84%.

Marea Britanie devine astfel un partener indispensabil, cel putin in perceptia Germaniei. Daca francezii au declarat razboi pe fata, Angela Merkel a incercat sa adopte o pozitie mai impaciuitoare, sugerand ca este si in interesul Marii Britanii ca moneda euro sa supravietuiasca.

Mai mult, Mario Draghi a declarat ca bancile vor avea probleme mari in a gasi in 2012 resursele financiare necesare.

Citeste in EurActiv.ro si: