Bulgaria a refuzat in mod oficial luni sa participe la programul de ajutor al tarilor aflate in dificultate al Uniunii monetare europene declarand ca tara "nu isi va mai lua angajamentele financiare" fata de Fondul Monetar International (FMI).

"Bulgaria nu va participa la programele de finantare in sprijinul tarilor nedisciplinate din punct de vedere financiar", a declarat Ministerul de Finante intr-un comunicat de presa.

Ministrii europeni de finante au avut luni convorbiri telefonice pentru a decide contributia fiecaruia la sporirea resurselor FMI, care ar trebui sa ajute la randul sau, tarile in dificultate din zona euro.

"Bulgaria a rambursat toata datoria sa catre FMI in 2007. Bulgaria nu are niciun angajament financiar fata de aceasta institutie si nu intentioneaza sa faca vreunul", a precizat ministrul de Finante.

Inaintea anuntului Bulgariei, Marea Britanie a spus ca nu este dispusa sa contribuie cu 25 de miliarde de dolari la fondul FMI, anuntand ca se va hotari in privinta sumei la inceputul anului, atunci cand va avea loc summit-ul G20.

In schimb, Suedia, Danemarca, Polonia si Cehia s-au alaturat statelor din eurozona pentru a contribui la imprumutul bilateral catre FMI, iar Italia va da 23 de miliarde de euro.