Guvernul a adoptat, in sedinta de astazi, un proiect de lege privind ratificarea Acordului intre Romania si Statul Israel in domeniul securitatii sociale. Acordul reglementeaza acordarea pensiilor, ajutoarelor pentru deces si alocatiilor pentru copii si se va aplica legislatiei romane privind pensiile pentru limita de varsta, invaliditate si urmas, ajutoarelor pentru deces si alocatiilor pentru copii, iar legislatiei israeliene in ceea ce priveste asigurarea pentru batranete si somaj, asigurarea pentru invaliditate si asigurarea pentru copii, a declarat la inceputul sedintei de Guvern, ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Sulfina Barbu.

"Acordul stabileste, ca principiu general, ca persoana care desfasoara o activitate din care realizeaza venituri este supusa numai legislatiei acelei tari pe al carei teritoriu persoana isi desfasoara activitatea respectiva", a afirmat ministrul.

In cazul persoanelor care desfasoara activitati atat in Romania cat si in Israel, se va aplica legislatia din tara in care isi are domiciliul persoana respectiva.

Dispozitiile prezentului acord se vor aplica persoanelor care sunt sau au fost supuse legislatiei unei parti contractante sau legislatiei ambelor parti contractante, precum si membrilor de familie si urmasilor acestor persoane, a precizat ministrul muncii.

Acordul intre Romania si statul Israel in domeniul securitatii sociale a fost negociat la initiativa autoritatilor romane, in perioada 2009-2010, fiind incheiat pe o perioada nedeterminata.